22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Caravana Muncii“ ii ajuta pe romi

„Caravana Muncii“ ii ajuta pe romi

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj a organizat joi o conferinta de presa in cadrul careia au fost anuntate masurile care se vor lua pentru a se asigura un numar mai mare de locuri de munca persoanelor de etnie roma. Minoritatea roma, estimata la doua milioane de persoane, este puternic afectata de lipsa locurilor de munca, peste 60% dintre romi fiind someri.


Agentia pentru ocuparea fortei de munca are in vedere un plan de masuri care sa duca la incadrarea cit mai multor persoane defavorizate, in vederea aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana si pentru imbunatatirea situatiei populatiei rome. Desi in urma Bursei locurilor de munca pentru romi, organizata in mai, nu s-au obtinut rezultate deosebite din cauza ca s-au prezentat putini angajatori, dar si putine persoane in cautarea unui loc de munca, pe 4 august a fost semnat un parteneriat cu Agentia Nationala pentru Romi privind dezvoltarea la nivel local si cresterea numarului locurilor de munca pentru acestia. S-au elaborat programe si se incearca imbunatatirea serviciilor pe care agentia le ofera comunitatilor de romi. Un accent deosebit se pune pe tinerii romi care vor sa schimbe ceva in comunitatea lor si care isi doresc o slujba, dar si pe femeile rome despre care se stie ca au foarte multe probleme, mai ales din cauza discriminarii.


Aproape de oamenii cu probleme


O prima masura a protocolului se refera la organizarea unei Caravane a ocuparii locurilor de munca, intre 15 si 19 august. Aceasta presupune deplasari ale reprezentantilor celor doua agentii in localitatile doljene cu cele mai numeroase comunitati de romi cu scopul de a vedea care este situatia concreta in teritoriu. Astfel, pe 16 august, Caravana se va afla la Cosoveni, pe 17 august la Segarcea si la Birca, pe 18 august la Gighera, iar pe 19 august la Craiova. Aici se va incerca un contact direct cu persoanele vizate. „Vom incerca sa vorbim cu oamenii, sa le explicam lucrurile pe intelesul lor, pentru ca marea problema o reprezinta lipsa de educatie si de informare, dar si reticentele angajatorilor vizavi de angajarea romilor“, a declarat Daniela Dobrin, director executiv in cadrul AJOFM. De asemenea, se incearca o colaborare cu Centrele pentru formarea profesionala a adultilor in vederea organizarii de cursuri de calificare pentru romi care sa aiba ca finalitate initierea acestora in diverse meserii. „Este vorba de cursuri si meserii care sa se adreseze acestor categorii defavorizate si care sa nu ceara cursantilor vreo pregatire anterioara“, a mai spus Daniela Dobrin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS