28.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateO noua viata pentru un adolescent

O noua viata pentru un adolescent

Andrei este un copil de 15 ani care a uitat ce inseamna sa joace fotbal, sa alerge, sa se bucure de viata. Singura lui dorinta este sa invinga o boala cumplita si sa traiasca, dar pentru asta are nevoie de bani. Salvarea baiatului este un transplant de maduva care poate fi facut la o clinica din Viena.


Presa centrala si televiziunile anuntau pe 18 februarie 2005 reusita unui transplant de tesuturi, o premiera in medicina româneasca. Beneficiarul era Andrei Tudorel Badea, un copil de 15 ani, din Craiova. Familia si prietenii credeau ca cea mai grea perioada din viata lor luase sfirsit.


Dupa 52 de zile de la operatie, cosmarul a reinceput, interventia chirurgicala dovedindu-se un esec.


Anul trecut, in mai, o banala durere de calcii, specifica de obicei cresterii infectarii amigdalelor sau unei lovituri mai puternice, s-a dovedit o infectie pe os.


Pentru Andrei si pentru familia lui au urmat luni de chin prin spitalele din Bucuresti. Investigatii, interventii chirurgicale, chimioterapie, radioterapie si multe sperante adunate din fiecare cuvint sau gest al doctorilor.


Toate aceste sperante s-au naruit dupa ce transplantul a esuat, iar boala s-a agravat. Tumora se modificase, atacind corpul slabit si epuizat al lui Andrei. Un caz special, in fata caruia doctorii pareau neputinciosi. In aprilie, s-a propus amputarea partii de jos a piciorului si punerea unei proteze.


Andrei a refuzat. Cum sa dea examenul de capacitate, daca i se taia piciorul? Dar aceasta era unica solutie de stopare a infectiei, asa ca baiatul a suferit o dubla interventie chirurgicala: amputarea si incizia unui ganglion inghinal, aparut dupa efectuarea transplantului.


Singura sansa de vindecare este un transplant de maduva in strainatate


Dupa interventiile chirurgicale, familia lui Andrei a reusit sa-l aduca acasa, la Craiova, pentru a-i indeplini dorinta de a da examenul de capacitate la fel ca sora lui geamana si toti colegii lor. In urma examenului, tinarul a fost admis la Liceul „Traian Vuia“, sectia filologie, si asteapta cu nerabdare sa se faca bine, pentru a merge la scoala, cu toate ca acum este in spital. Rezultatele ultimelor analize sint infioratoare: metastaze pulmonare multiple, afectiuni ale bazinului si este nevoie de o noua amputare.


Singura salvare este efectuarea unui transplant de maduva in strainatate, la Viena. Costul unei asemenea operatii este intre 50 de mii si 70 de mii de euro, aceasta suma depasind posibilitatile materiale ale familiei. Mama lui Andrei este in concediu fara plata, iar tatal este militar angajat. „Pina acum, ne-am descurcat. Am primit sprijin material si moral din partea intregii Garnizoane Craiova. Si colegii de la Electrica ai sotiei ne-au ajutat, dar acum sintem intr-un impas financiar. Numai o fiola de neupogen, un intaritor al sistemului imunitar, costa 5.400.000 de lei, iar Andrei are nevoie de cite cinci la terminarea fiecarei cure de citostatice. Sta cite 300 de ore la perfuzii si a suferit deja sase interventii chirurgicale, dintre care cinci pe os, dar nu ne dam batuti atita timp cit mai exista o speranta“, a spus cu lacrimi in ochi Traian Dan, tatal lui Andrei.


Pentru cei care vor sa ofere ajutor unui copil pentru care viata nu mai este decit un pat de spital in care sta de aproape doua luni, alaturi de alti copii fara picioare, tovarasii lui de suferinta, exista trei conturi deschise la BCR, Sucursala Patria, Craiova, pe numele Badea Traian Dan.


Lei I BAN: RO 92RNCB2670000130740001


Euro I BAN: RO 65RNC267000013740002


USD I BAN: RO 38RNCB26700001374003

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS