14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStaicu face legea la Podari

Staicu face legea la Podari

• Dinel a reconstruit ilegal un podet peste canalul colector Abator din Podari, dupa ce institutiile statului l-au darimat in urma cu o luna • Avocatul acestuia, Bogdan Firuleasa, crede ca mai multi necunoscuti au patruns noaptea pe pamintul sefului sau si au ridicat constructia din beton


Dinel Staicu da din nou cu tifla institutiilor statului. Dupa ce a preluat in mod suspect abatorul din comuna Podari si mai multe hectare de teren situate pe malul Jiului, unde a ridicat celebrul complex turistic RSR, Staicu isi face de cap si construieste abuziv podete si stavilare care pun in pericol viata locuitorilor din comuna. Desi incalca legea si aduce puhoaiele de apa in curtile oamenilor care au case in preajma complexului, Dinel pare interesat doar de averea proprie, nepasindu-i de dezastrul pe care il lasa in urma. Mare iubitor de „frumos“ si de pesti, acesta a construit ilegal un podet pe canalul colector Abator, obstructionind cursul de apa, si un stavilar la confluenta dintre Jiu si canal, fara autorizatie si fara sa-i intrebe pe cei responsabili daca are voie sa faca acest lucru. Consecinta? Dinel s-a ales cu un helesteu de toata frumusetea care sa-i insenineze zilele in care nu da cu subsemnatul la Parchet, iar „vecinii“ din Podari cu terenurile distruse de apele care nu mai au loc sa treaca prin conducta care obtureaza cursul de apa. Ani de-a rindul, oamenii s-au plins autoritatilor ca li se inunda casele si terenurile, dar nu au primit nici un raspuns. Atit Primaria Podari, cit si fostii directori de la Directia Apelor Jiu si de la Sectorul de Gospodarire a Apelor Dolj au inchis ochii si l-au lasat pe Staicu sa se lafaie in micul sau paradis comunist din cadrul complexului RSR.


Ilegalitatile lui Dinel au ajuns si la urechile Prefecturii Dolj si ale noii conduceri a Directiei Apelor care au trimis pe 14 iulie o echipa care sa demoleze podetul construit de oamenii lui Staicu peste canalul colector Abator. Cu mic, cu mare, angajatii celor doua institutii si-au suflecat minecile si au dat la o parte bucatile de beton si teava care bloca cursul apei, eliberind canalul, spre bucuria locuitorilor din zona care sperau ca au scapat de inundatiile care le distrugeau gradinile si casele. „Mi-am vindut acum patru ani apartamentul ca sa ma mut la tara, iar acum vine apa peste mine din cauza podetului si a stavilarului ridicate de Staicu. Prima data cind m-a inundat, am vorbit cu el si s-a hotarit sa-mi repare gardul. Cind mi l-au distrus apele si m-am dus din nou peste el, nu m-a mai bagat in seama“, se plinge Constantina Stoica. De fapt, actiunea de demolare a podetului s-a datorat tocmai sesizarilor venite din partea locuitorilor disperati ca nu se inteleg cu Staicu.


Pustiu in curtea RSR


„Suparat“ ca autoritatile i-au demolat podetul, Staicu s-a pus pe treaba si l-a construit din nou patru zile mai tirziu. Nici nu plecasera bine reprezentantii prefecturii si cei ai Serviciului de Gospodarire Comunala, ca peste canalul colector Abator a aparut o constructie si mai mare, ridicata parca in ciuda vecinilor si in dispret fata de lege, semn ca Dinel nu voia sa renunte in ruptul capului la planurile sale de dirijare a cursului apei. Revoltati si totodata speriati de avertismentele meteorologice care anunta din nou ploi abundente, locuitorii din Podari s-au dus peste angajatii Directiei Apelor si cei ai Primariei Podari, cerindu-le sa ia masuri impotriva lui Staicu. Alarmati de iminenta unui dezastru, functionarii Directiei si ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au facut cale intoarsa si s-au indreptat glont catre complexul RSR, hotariti sa-i dea amenda lui Staicu pentru constructia ilegala. In locul acestuia au dat peste directoarea complexului, Lidia Veruta, care a refuzat sa dea explicatii si sa semneze procesul-verbal de constatare, pe motiv ca nu este abilitata in acest sens. Satui sa fie luati in bataie de joc, inspectorii au informat Prefectura si Jandarmeria, care urma sa vina a doua zi sa darime podetul lui Staicu.


Staicu risca amenda de 120 de milioane de lei


Ieri, mai multi reprezentanti ai Directiei Apelor Jiu si ai Serviciului de Gospodarire a Apelor Dolj au venit la fata locului, incercind sa negocieze cu unul dintre oamenii lui Staicu, Constantin Mitrutoiu, obtinerea autorizatiilor si avizelor necesare pentru intrarea in legalitate. Pentru aceasta, oamenii legii au intrat in fieful lui Dinel, intr-una dintre cladirile apartinind societatilor lui Staicu, unde, spre marea lor surpriza, au dat de avocatul acestuia, Bogdan Firuleasa, care i-a intrebat scurt ce cauta acolo.


„Am venit sa discutam despre podetul pe care l-ati reconstruit ilegal in luna iulie“, i-au raspuns inspectorii. „Stiti ca ati intrat pe o proprietate privata fara sa va legitimati? Pentru asta ar trebui sa aveti o ordonanta presedintiala“, a replicat Firuleasa, flancat de Mitrutoiu, caruia ii pierise glasul. Dupa introducerea de rigoare, inspectorii si oamenii lui Staicu au inceput sa se certe ca orbii, fiecare dintre parti incercind sa demonstreze ca dreptatea e de partea ei.


„Nu vreau sa ne batem joc unii de altii“, a ridicat vocea amenintator Iliodur Plastoi, inginer-sef la Sistemul de Gospodarire a Apelor Dolj. „Cum e posibil sa construiti la loc dupa citeva zile podetul pe care vi l-am darimat, stiind ca nu aveti autorizatie pentru asta?“, a continuat Plastoi. „Podetul e pe proprietatea noastra. Nu stim cine l-a facut. Lasati-ne sa aflam. Noaptea intra oricine aici, asa ca s-ar putea sa nu fie facut de noi“, a replicat ironic avocatul lui Staicu spre stupefactia inspectorilor care nu intelegeau cum e posibil ca cineva sa ridice noaptea o constructie pe terenul altuia. Trezit din letargie de urletele care ii fluturau pe la urechi si de pasajele din lege pe care nu le intelegea defel, Mitrutoiu i-a lasat pe toti cu gura cascata, intrebind inocent: „Si daca podul corespunde? Il mai darimati?“ Dupa citeva clipe de uluire, inspectorii celor doua institutii i-au amenintat pe oamenii lui Dinel ca ii vor sanctiona cu 120 de milioane de lei pentru ca au incalcat legea de aparare impotriva inundatiilor si le-au cerut acestora numele firmei si adresa unde sa trimita amenda. „Pai cum sa va dau numele firmei, ca s-o amendati? Va dati seama ce imi cereti?“, s-a lamentat Firuleasa, gindindu-se la explicatiile pe care ar fi trebuit sa i le dea sefului sau dupa ce se intorcea din concediu. „Nu contest legea, dar sa vedem daca e al nostru“, a incheiat avocatul discutia, promitindu-le inspectorilor ca va demola podetul chiar el daca este construit de oamenii lui Dinel.


Lui Staicu i-a expirat autorizatia


Patronul RSR nu are probleme numai cu constructiile ilegale. Dupa cum au constatat inspectorii, complexului RSR i-a expirat de o luna autorizatia pentru gospodarirea apelor. Radu Orodel Popescu, sef Birou inspectia apelor, a declarat ca Dinel ar fi trebuit sa-si reinnoiasca autorizatia conform prevederilor Legii 310/2004. „Toate folosintele de apa se reautorizeaza intr-un an. In cazul in care unitatea nu mai functioneaza, patronul este obligat sa anunte acest lucru. Complexul RSR se alimenteaza cu sursa proprie de apa, dar noi sintem proprietarii sursei“, a precizat Popescu. Conform spuselor sale, dupa terminarea lucrarilor de investitii, Dinel Staicu a obtinut autorizatie de punere in functiune de la serviciul de gospodarire a apelor. Ulterior, acesta a semnat si un contract de exploatare a sursei de apa in numele SC INFOREP SRL, contract care a incetat la inceputul acestui an, lucru confirmat si de avocatul Firuleasa. „Compexul RSR exista, dar nu mai foloseste apa. Puteti sa veniti sa vedeti!“, i-a indemnat acesta pe inspectori. Hotarit sa-l amendeze pe Staicu, Orodel Popescu a dat o raita pe la Primaria Podari, unde nu l-a gasit decit pe secretar, Dumitru Stuparu, primarul fiind plecat in concediu. Din cite se pare, singura societate care plateste impozit la primarie pentru terenuri si constructii este SC CARNEXPOD Podari, societate „inghitita“ intre timp de o alta firma de-a lui Staicu, SC BDJ SA, aflata in procedura de faliment. Secretarul Primariei Podari recunoaste ca podetul de peste canalul colector Abator a fost construit ilegal, dar spune ca era plecat din localitate in momentul constructiei. „Nu stiu cine l-a construit, dar, dupa parerea mea, acest lucru s-a facut in mod ilegal“, explica Dumitru Stuparu, acesta precizind ca primaria a trimis SC CARNEXPOD o adresa in care ii cerea sa plateasca impozitul pe cladire. Ca sa scape de plata taxelor, Dinel a pretins ca parcul RSR nu a functionat niciodata pina acum, motiv pentru care acesta nu a dat primariei nici un leu. Conform unor zvonuri neconfirmate inca, Staicu ar fi avut un motiv temeinic sa construiasca podetul peste canalul colector pe care urma sa-l foloseasca drept cale de acces catre fosta cladire a Abatorului, unde intentiona sa amenajeze un camin de batrini. Greu de crezut insa ca pe Dinel l-a apucat mila de batrinii satului. Oricum, fostul patron al Universitatii Craiova va veni de pe plaja din Antalia direct la negocieri cu institutiile statului carora trebuie sa le demonstreze ca, de fapt, este victima unor persoane necunoscute care au intrat pe pamintul lui si s-au apucat din senin sa construiasca un… podet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS