16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 100 de gospodarii inundate la Buduhala

Peste 100 de gospodarii inundate la Buduhala

Ploile torentiale cazute ieri au afectat peste 100 de gospodarii din localitatea gorjeana Buduhala. In anumite zone, apa a atins in inaltime un metru patrunzind in trei case. Desi, de obicei, se scurgea dupa citeva ore, apa a continuat sa balteasca in curtile localnicilor, majoritatea de etnie roma.


Potrivit prefectului de Gorj, Stefan-Marian Popescu-Bejat, cauza inundatiilor ar fi un canal de colectare care nu a mai putut prelua cantitatea mare de apa. De altfel, canalul respectiv era monitorizat de citiva ani de Agentia Nationala pentru Imbunatatiri Funciare. Institutia amintita a si alocat suma de 215.000.000 de lei pentru efectuarea unor lucrari de reabilitare. Acestea trebuia sa fie executate de Societatea Nationala pentru Imbunatatiri Funciare, lucru care nu s-a intimplat nici pina in prezent. Prefectul Bejat a declarat ca a transmis o adresa Agentiei pentru Imbunatatiri Funciare, in care a comunicat situatia de la Buduhala. Documente similare au fost trimise si la Societatea pentru Imbunatatiri Funciare, care trebuia sa repare canalul de colectare a apelor, precum si Ministerului Administratiei si Internelor.


Romii au ramas fara apa


Deoarece foarte multe fintini au fost inundate, localnicii din Buduhala au ramas fara apa potabila. De aceea, autoritatile de la Tirgu Jiu au trimis o cisterna cu apa pentru cei afectati. „Din datele care ne-au fost comunicate de primarul comunei de care apartine Buduhala, aproximativ 100 de gospodarii au fost afectate de inundatii. Vinovata de situatia aceasta este, intr-o buna masura, Agentia pentru Imbunatatiri Funciare. Am inteles ca suma de 215.000.000 de lei fusese alocata, dar nu am priceput de ce nu au fost executate lucrarile. De ani de zile se incearca repararea acestui canal care preia apa spre un riu. Noi nu am putut sa facem nimic cu unitatile miniere, intrucit cei de la agentie au o intelegere cu cei de la Societatea pentru Imbunatatiri Funciare. Chestiuni financiare… Avem de gestionat o situatie speciala. Multe cote de riuri sint in crestere“, a afirmat prefectul Bejat. O casa a fost inundata si in comuna Cilnic, iar pe Drumul European 79, in Defileul Jiului, citiva busteni au cazut pe carosabil. Conform avertizarilor meteorologice, in judetul Gorj ploile vor continua pina duminica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS