12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Mesterul inventator

Lumea ii spune Dan sau „mesterul“, deoarece putini ii cunosc numele de familie, iar vestea indeminarii sale a trecut hotarele comunei. Se pricepe sa repare orice, de la aparate electrocasnice pina la combine si tractoare si, pentru a-si usura munca, a inventat si numeroase utilaje.


Pentru Daniel Marinas din Farcasu nici o zi nu este la fel. Mereu apar lucruri noi care ii sustin pasiunile, mesteritul si floraritul. „Folosesc fierul pina la ultimul gram. Orice bucata de fier foloseste la ceva. Din asta o sa iasa o sapa foarte buna“, a spus mesterul aratind o sapa strimba si uzata. „Cit despre flori, ce sa zic… Am plecat intr-o zi la Craiova sa cumpar cite ceva de-ale gurii si m-am intors cu trei ghivece de flori. Cind m-a intrebat nevasta-mea ce mincam, i-am raspuns simplu: flori“, a povestit Daniel. Nevoia l-a invatat sa construiasca diferite obiecte si masini utile unui meserias care se pricepe sa repare orice, de la aparate electrocasnice pina la motociclete, tractoare si combine. Casa in care traieste impreuna cu sotia a ridicat-o singur, fapt pentru care a inventat o masina electrica de facut boltari. Aparatul are o productivitate de o suta de boltari pe zi si functioneaza pe principiul vibratiilor. „Daca leg o curea de ea, pot sa fac aparat de masaj, asa cum sint cele prezentate la televizor“, a spus mesterul.


Inventii si inovatii


O lucrare cu care se mindreste este un tractoras facut dintr-un motor de motocicleta veche, cu ajutorul caruia transporta diverse materiale necesare in gospodarie. Pentru a-l face functional si in anotimpul rece, i-a pus senile. Printre obiectele mesterite de Daniel se numara un polizor electric, un circular, un strung si o bormasina. „Bormasina am facut-o intr-o noapte cind nu am avut somn si functioneaza foarte bine“, a precizat mesterul. Acum vrea sa construiasca un elevator cu care sa poata ridica masinile care-i vin la reparat. „Clienti am, pentru ca eu cer mult mai putin decit se cere la un service. Nici cu banii nu stam rau, dar s-ar putea si mai bine daca as avea timp mai mult. Ma ajuta si sotia, dar tot nu ajung sa le fac pe toate“, a afirmat mesterul. „Inventii sint multe de facut, dar viata este scurta“ – este crezul care il face pe mesterul comunei Farcasu sa munceasca din zori si pina seara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS