12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEchipamente electrice contrafacute, vindute sub sigla Siemens

Echipamente electrice contrafacute, vindute sub sigla Siemens

PNA a luat la puricat toate filialele ELECTRICA din tara, dupa ce a scos la lumina o afacere de zeci de miliarde derulata la ELECTRICA Banat, prin care echipamente electrice chinezesti, de proasta calitate, dar pe care a fost pusa sigla Siemens, au fost achizitionate si amplasate in sistemul energetic national.


Toate filialele ELECTRICA din tara se afla in vizorul Parchetului National Anticoruptie (PNA), pentru verificari privind dotarea cu echipamente electrice contrafacute care purtau sigla Siemens. „Dupa dosarul de la Timisoara, in care s-a finalizat deja urmarirea penala, cercetarile continua, pentru a se stabili daca si alte filiale ELECTRICA au achizitionat astfel de echipamente contrafacute. Aceste verificari vizeaza toate filialele ELECTRICA din tara, inclusiv Craiova“, a declarat ieri, pentru Gazeta de Sud, procurorul general adjunct al PNA, Adrian Horia Miclescu.


Deocamdata, primul dosar finalizat de procurori in privinta acestei achizitii de produse contrafacute este cel care priveste ELECTRICA Banat. In acest dosar au fost cercetate 44 de persoane, fata de 12 dintre acestea instantele de judecata dispunind arestarea preventiva, la propunerea procurorilor.


Spagi de cinci miliarde pentru mai-marii de la ELECTRICA


In baza probelor adunate la dosar, procurorii anticoruptie au constatat ca, in cursul anilor 2003-2004, gruparea infractionala coordonata de Vasile Croitoru, cunoscut personaj al lumii interlope, a furnizat sistemului energetic national, respectiv Societatea de Intretinere, Servicii Energetice Electrice (SISEE) Banatul Timisoara si altor unitati SISEE din tara, produse electrice contrafacute sub marca Siemens, in valoare de circa 21 de miliarde de lei vechi. Croitoru a beneficiat de sprijinul cointeresat al unor functionari cu putere de decizie din conducerea SC ELECTRICA SA, SISEE Banat si ELECTRICA Banat, care, „unsi“ corespunzator cu importante sume de bani si masini de lux, in valoare totala de aproximativ cinci miliarde de lei, au sprijinit activitatile ilegale comise de asocierea infractionala, privind achizitionarea acestor produse de slaba calitate, de provenienta chinezeasca, fara respectarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, cu efectuarea de plati la preturi supraevaluate si in detrimentul altor furnizori. Au fost pusi sub invinuire atit membrii asocierii infractionale coordonate de Croitoru Vasile – inclusiv administratorii societatilor de tip paravan de care acest grup s-a folosit pentru livrarea produselor electrice contrafacute -, cit si functionari din conducerea SISEE ELECTRICA si SC ELECTRICA Banatul, respectiv directorii Viorel Dan, Livius Ioan Milea, Gheorghe Erimescu, Sorin Boc, Anca Iulia Crudu (cercetati pentru asociere in vederea savirsirii de infractiuni, luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani, delapidare, fals in inscrisuri, fals intelectual la legea contabilitatii, instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata), precum si membrii comisiei de receptie care au intocmit in fals documente de receptie calitativa si cantitativa a acestor produse. De asemenea, pentru ajutorul dat gruparii infractionale in vederea livrarii si incasarii sumelor de bani in mod preferential, a fost pus sub urmarire penala si fostul director general al SC ELECTRICA SA Bucuresti, Silviu Lucian Boghiu.


Garda Financiara, pe mina cu infractorii


Din datele si informatiile aflate la dosar, anchetatorii au stabilit si implicarea in cauza atit a trei comisari din cadrul structurii centrale a Garzii Financiare, printre care si Emanuel Soroiu, cercetat in stare de arest preventiv, cit si a unui functionar public de la Administratia Financiara a Sectorului 2 Bucuresti, Gabriela Gostinar, pentru savirsirea unor infractiuni de luare de mita, trafic de influenta, favorizarea infractorului, fals intelectual. In fapt, in schimbul unor sume de bani (1.500 dolari, respectiv 300 dolari) au favorizat, cu ocazia controlului dispus de PNA, una dintre societatile comerciale controlate de Croitoru prin care s-au livrat produsele contrafacute, favorizindu-l implicit pe administratorul acestei societati, Vasile Calin, fie prin inregistrarea la o data anterioara a unor documente contabile ale SC METAL EXPRES SRL, fie prin denaturarea controlului financiar.


Lantul infractional include si alti functionari din cadrul SC ELECTRICA SA care au sprijinit gruparea coordonata de Croitoru Vasile prin eliberarea in fals a autorizatiei de comercializare a produselor electrice contrafacute sub marca Siemens pentru SC EUR ELECTRIK GRUP SA Bucuresti, document care atesta in mod nereal ca aceasta societate ar fi dealer autorizat al concernului german Siemens si ar indeplini astfel conditiile de capabilitate tehnico-profesionala pentru a furniza sistemului energetic national produse de acest tip.


Pina in prezent, prejudiciul estimat este de peste 200 de miliarde de lei vechi, cauzat bugetului SC ELECTRICA SA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS