16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinerii prefera sejururi scumpe la Marea Neagra

Minerii prefera sejururi scumpe la Marea Neagra

Chiar daca ar putea sa plece, prin agentiile de turism, oriunde in lume, cu bilete subventionate de Compania Nationala a Huilei, minerii din Valea Jiului ramin fideli litoralului românesc, chiar daca la intoarcere spun ca nu sint multumiti de servicii. Operatorii din turism spun ca, nu de putine ori, au incercat sa le prezinte si ofertele din Grecia sau Turcia, dar ortacii prefera hotelurile de pe litoral, care sint mult mai scumpe si care le ingradesc posibilitatea de a vizita alte statiuni, din cauza ca sint legati de un singur restaurant, din pricina bonurilor valorice cu care isi platesc masa. Pe mineri nu-i tenteaza alte tari nici in conditiile in care sejurul este la acelasi pret si, in plus, programul este variat, cu vizite in locuri istorice. „Nu reusim sa ii trimitem decit la Marea Neagra, pentru ca motiveaza ca merg in grupuri si le place mai mult in România, desi preturile sint comparabile, insa nu se pot compara serviciile“, a declarat Romeo Rosia, reprezentantul unui centru de informare turistica din Petrosani.


Preturi exorbitante pentru conditii minime


Pentru un sejur de zece zile in Grecia, pretul unui bilet este intre 65 si 130 de euro si include cazarea, transportul si un program variat in Grecia Antica, in timp ce pe litoralul românesc pretul biletului de zece zile ajunge si la 560 de euro. „Practic, ei primesc 15 milioane de lei vechi de la mina, ca subventie la bilet, pe care il si impoziteaza, mai platesc opt milioane de lei si ca sa se poata distra, spun ca mai scot alte zece milioane de lei din buzunar si asa ajung la suma de aproximativ 913 euro, pentru un hotel mai bun“, a mai spus Rosia.


In luna august, preturile cresc, dar pachetul de servicii scade, iar biletul pe litoralul românesc ajunge la 15.100.000 de lei vechi si nu mai include masa, iar un miner plateste acum diferenta de pret subventionata de la mina, cu sapte milioane de lei.


Cind revin acasa, regreta


Minerii spun, atunci cind revin in Valea Jiului, ca vacanta la mare a fost scumpa si plina de peripetii. Ei regreta cazarea si plata meselor cu bonuri valorice si, in plus, se pling de timpul care nu a fost totdeauna prielnic turistilor.


Litoralul românesc le-a oferit celor care muncesc sub pamint, in conditii grele, preturi exagerat de ridicate, dar si apa si plaje murdare in unele statiuni, discotecile de pe plaja, care noaptea tulbura linistea celor sositi la odihna, ciini vagabonzi, camere de hotel ajunse in paragina si, nu in ultimul rind, vremea, care cel putin in aceasta vara a fost deosebit de capricioasa.


Pentru a-si argumenta intr-un fel nemultumirea, minerii dau si citeva exemple: un ou fiert – 30.000 de lei, o bucatica de unt – 15.000 de lei, cinci feliute de brinza sau cascaval – 50.000 de lei, o cafea mica – 50.000 de lei, o pereche de crenvursti – 140.000 de lei, o salata de varza – 50.000 de lei, un cascaval pane cu cartofi pai – 200.000 de lei etc. Pe scurt, masa de prinz pentru o persoana ajunge usor la 400.000-500.000 de lei. „In prima zi, cind am vazut preturile, ne-am cam speriat ca vom termina bonurile si va trebui sa scoatem alte milioane din buzunar. Cu economie si sarind peste o masa-doua pe zi, ne-am descurcat pina la urma“, a spus un miner de la EM Petrila. „Pentru mine, o problema a reprezentat-o bautura. La noi la restaurant numai sucurile si apa minerala puteau fi luate pe bonuri. In rest, cea mai ieftina votca era 80.000 de lei suta de grame, o bere costa intre 60.000 si 80.000 de lei, iar cea mai ieftina sticla de vin era 150.000 de lei?“, a spus alt ortac care si-a petrecut vacanta pe litoral. In plus, si transportul pina la mare costa ceva bani, pretul unui bilet de tren pe ruta Petrosani-Mangalia si retur, la clasa a II-a, fiind de 1.130.000 de lei (113 lei noi).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS