Cadrele medicale trebuie sa renoveze cladirea in care urmeaza sa se mute
Contractele de comodat ale celor 14 medici de familie care isi desfasoara activitatea in spatiile de la parterul Spitalului Judetean Vilcea au expirat. Conducerea unitatii sustine ca nu mai poate sa le prelungeasca medicilor contractele, pentru ca legislatia nu mai permite acest lucru. Cantina Liceului Sanitar, in care li s-a propus medicilor sa se mute, trebuie compartimentata si modernizata, motiv pentru care acestia vor mai sta o perioada in spital.
Conducerea Spitalului Judetean Vilcea ii lasa pe medicii de familie sa mai stea o perioada in spital, pina modernizeaza cantina, desi medicii din spital au nevoie de spatiile respective.
„Contractele celor 14 medici au expirat ieri si, conform legislatiei, nu am voie sa le mai prelungesc. Primaria le-a pus spatiu la dispozitie, dar nu vor sa se mute. Spitalul este foarte aglomerat si aceste spatii trebuie sa le oferim medicilor de sectii, ca sa faca cabinete de specialitate in care sa fie pacientii consultati. Dupa plecarea medicilor de familie, spatiile vor fi distribuite in functie de necesitati“, a declarat Dionisie Dubinciuc, directorul spitalului.
Medicii de familie sustin ca au investit foarte multi bani in modernizarea cabinetelor din spital. Acestia refuza sa plece pina nu li se ofera spatii la fel de bune. Medicii sustin ca majoritatea pacientilor pe care ii au sint din zona de nord a orasului si s-au obisnuit sa vina la consultatii la spital.
Dionisie Dubinciuc a precizat ca spatiile au fost modernizate cu bani de la CJ Vilcea, nu din fondurile medicilor de familie. „Medicii nu vor sa accepte sa se mute. Au pus niste jaluzele pe care si le pot lua si zic ca au facut toate imbunatatirile in spatiile respective“, a afirmat Dionisie Dubinciuc.
DSP va da autorizatiile de functionare dupa ce cantina va fi renovata
Adrian Busu, juristul Colegiului Medicilor (CM) Vilcea, a spus ca nu ii poate ajuta financiar pe medicii de familie ca sa modernizeze cladirea cantinei, ci doar sa discute cu conducerea judetului sa ii sprijine.
„Am fost personal cu reprezentantul medicilor de familie din spital si l-am rugat pe primarul Mircia Gutau sa ne ajute financiar sa renovam cladirea. Cladirea nu e avizata de DSP si nici nu stim daca va primi autorizatia de functionare dupa ce va fi modernizata“, a declarat Adrian Busu.
Reprezentantul CM Vilcea spune ca medicii nu pot sa-si investeasca banii in renovarea si compartimentarea cantinei, iar Sanepidul sa nu le dea autorizatiile de functionare.
„Intii sa mearga inspectorii DSP si sa vada daca cladirea respectiva poate sa fie transformata in cabinete medicale si apoi vom incepe renovarile. Nu s-a pus problema daca cantina corespunde din punct de vedere medical“, a afirmat juristul CM.
Adriana Ghenita, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vilcea, sustine ca medicii de familie vor primi autorizatia de functionarea dupa ce vor moderniza cantina. „Avizul DSP nu se da inainte, ci dupa ce spatiul a fost renovat“, a spus directorul DSP. Eusebiu Veteleanu, purtatorul de cuvint al Primariei Rimnicu Vilcea, a mentionat ca institutia le-a pus medicilor la dispozitie cladirea si acestia trebuie sa o renoveze din banii lor.