16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateArmata Populara Chineza de Eliberare - la cea de-a 78-a aniversare

Armata Populara Chineza de Eliberare – la cea de-a 78-a aniversare

Armata Populara Chineza de Eliberare, cea mai mare forta militara din lume, aniverseaza azi 78 de ani de la infiintare, la 1 august 1927. Armata chineza este supusa de citiva ani unui amplu program de modernizare, care inseamna si restructurare, respectiv reducerea numarului de militari. Deja o jumatate de milion de oameni au iesit din armata din 1997 si in prezent numara aproape 2,5 milioane de soldati si ofiteri. Alte 200.000 de persoane vor mai fi disponibilizate anul acesta. Generalii chinezi au in vedere nu numai o restructurare care sa duca la o armata de profesionisti, dar si una ultramoderna, iar in ultimul deceniu accentul a fost pus in primul rind pe modernizarea echipamentului.


Aniversarea a fost marcata la Bucuresti inca de la mijlocul saptaminii trecute, cind la Ambasada Chinei a avut loc o receptie la care au participat numerosi oameni politici, reprezentanti ai mediului de afaceri, membrii ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti.


„La ora actuala, China a inregistrat mari progrese in procesul de reforma la nivel de modernizare si deschidere catre exterior. S-a inregistrat o crestere rapida a economiei nationale care a avut drept urmare dezvoltarea tuturor domeniilor sociale si continua imbunatatirea nivelului de trai al populatiei“, a declarat atasatul militar chinez in tara noastra, colonelul superior Tong Jinrong. „De asemenea, s-au facut progrese si in directia dezvoltarii apararii nationale si a modernizarii armatei. Aflindu-ne in fata unor noi circumstante si sarcini, vom promova in mod activ reforma militara cu caracteristici chinezesti. Vom aprofunda eforturile in procesul de implementare a reconstructiei unei armate puternice, bazindu-ne pe stiinta si tehnologie, cu scopul de a asigura dezvoltarea unei forte militare de calitate. Vom urma o politica de formare a unei armate capabile, pentru a ne imbunatati capacitatile de lupta intr-o era a informatiei. Principala noastra sarcina o constituie modernizarea apararii nationale si a armatei, protejarea sigurantei si unitatii nationale si garantarea bunei desfasurari a construirii unei societati prospere in toate domeniile“, a subliniat oficialul militar chinez.


„Rezolvarea problemei Taiwanului si reunificarea Patriei mama reprezinta interesul fundamental al intregii natiuni chineze, inclusiv al compatriotilor nostri taiwanezi. Vom sustine neclintit principiul de baza: reunificarea pe cale pasnica intre cele doua sisteme si vom face tot ce ne sta in putere pentru infaptuirea unei perspective de reunificare pasnice. Dar noi nu vom permite niciodata, sub nici o forma, ca cineva sa desparta Taiwanul de restul teritoriului Chinei.


Poporul chinez si armata chineza iubesc pacea si ei reprezinta o importanta forta in mentinerea pacii si stabilitatii mondiale. Noi vom duce in mod constant o politica externa pasnica, independenta si de sine statatoare. Vom ramine in continuare loiali dezvoltarii legaturilor de prietenie si de cooperare cu armatele altor tari, respectind cele cinci principii de convietuire pasnica si promovind pacea si dezvoltarea comuna“, a mai afirmat colonelul superior Tong Jinrong.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS