17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensionarii, scutiti de la plata asigurarilor de sanatate doar pentru veniturile obtinute prin pensie

Pensionarii, scutiti de la plata asigurarilor de sanatate doar pentru veniturile obtinute prin pensie

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) nu se mai afla in coordonarea Ministerului Sanatatii, ci direct in cea a guvernului, ceea ce inseamna ca institutia va gestiona direct Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, conform modificarilor aduse Legii Asigurarilor Sociale de Sanatate (OUG 150/2002) prin OU 107, publicata in MO din 21 iulie. Totodata, presedintele CNAS devine ordonator principal de credite. Actul normativ mai precizeaza ca CNAS poate stabili relatii contractuale directe cu furnizorii de servicii medicale de dializa.


O alta serie de prevederi accentueaza dreptul asiguratului de a-si alege liber casa de asigurari, fara impuneri din partea angajatorilor si „fara conditionalitati legate de domiciliu“. Din cauza schimbarilor survenite in legislatia muncii in ultimii trei ani, s-a prevazut ca plata contributiei la fondul de sanatate sa se faca pentru toate formele de venituri asimilate salariilor, se arata in comunicatul de presa al CNAS. Actul normativ impune o mai mare rigoare in achitarea contributiilor datorate fondului, prevazindu-se diminuarea automata a pachetului de servicii medicale de baza in cazul neplatii timp de trei luni. Angajatorii va trebui sa declare obligatiile de plata pe care le au pentru fiecare angajat, astfel incit casele de asigurari de sanatate sa aiba evidenta nominala a situatiei platitorilor. Pentru pensionari, scutirea de contributie va fi valabila doar pentru veniturile obtinute din pensie, iar contributia persoanelor cu profesii libere sau activitati independente nu va mai putea fi in nici un caz sub valoarea incasata pentru salariul de baza minim brut pe tara.


Persoanele care aduc prejudicii sau daune sanatatii altor persoane vor fi obligate sa suporte cheltuielile medicale pentru cei prejudiciati la valoarea efectiva – „spre exemplu, in cazul accidentelor rutiere, vinovatii vor plati integral ingrijirile medicale acordate victimelor“ -, iar recuperarea cheltuielilor va fi facuta prin grija caselor de asigurari de sanatate, ca si pina acum. OU prevede ca lucratorii aflati in strainatate care isi pastreaza domiciliul sau resedinta din tara vor plati de acum incolo contributia pe perioada cit sint plecati, cel putin la nivelul de 6,5 la suta dintr-un salariu de baza minim brut pe tara. In acest fel atit ei, cit si familiile ramase in tara vor beneficia de intregul pachet de asigurari de sanatate. Asigurari facultative de sanatate vor putea fi incheiate de acum incolo de cetatenii români cu domiciliul in strainatate, de membrii misiunilor diplomatice acreditate in România si de apatrizi in aceleasi conditii in care li se ofereau pâna in prezent cetatenilor straini aflati in tara noastra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS