7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Stirile satului

Cetatean de onoare


Nicolae Pirvu, persoana cu cetatenie olandeza si româna, a fost numit cetatean de onoare al satului sau natal, Seaca de Cimp. Aceasta recunoastere vine sa rasplateasca actiunile sale de ajutare a comunei in care s-a nascut si crescut. El a contribui, direct si dezinteresat, la reconditionarea picturii interioare a bisericii care poarta hramul Sf. Nicolae, lacas de cult aflat pe lista monumentelor istorice, dar si la refacerea acoperisului acestuia. El a ajutat, de asemenea, oamenii nevoiasi din sat, iar, pe viitor, intentioneaza sa ridice un monument in memoria martirilor cazuti in cel de-al doilea razboi mondial, care va fi amplasat linga cel ridicat in memoria eroilor din primul razboi mondial. La realizarea acestui proiect va contribui si Primaria Seaca de Cimp care, printr-o decizie a consiliului local, a hotarit sa aloce o parte din banii necesari.


Reconversie profesionala


Primaria comunei Seaca de Cimp a derulat, prin intermediul PHARE, un proiect de calificare si recalificare a fortei de munca din mediul rural. Proiectul a costat 16.700 de euro, 7.600 de euro fiind platiti de primarie, suma in care au intrat, pe linga cursurile propriu-zise, trei calculatoare, un copiator si amenajarea salii de curs. Cei 25 de cursanti care au beneficiat de cursurile de pregatire in meseria de operator calculator au primit atestate recunoscute de Ministerul Educatiei si Cercetarii.


Casa noua


Autoritatile locale din Seaca de Cimp au achizitionat o cladire din cadrul fostului CAP, casa care a fost redobindita de proprietar in urma revendicarii, apoi vinduta primariei. Cladirea a costat, acum sase ani, 200 de milioane de lei, iar reparatiile si instalatia de incalzire centrala in jur de doua miliarde. Dupa terminarea reparatiilor si mutarea angajatilor, actualul sediu al primariei se va transforma in camin cultural, deoarece cel existent se afla intr-o stare avansata de degradare, iar renovarea lui costa foarte mult. Mai exista si solutia construirii unui nou camin cultural in centrul comunei, cu materiale provenite din dezafectarea unei cladiri care apartine primariei, dar, datorita costurilor mari pe care le presupune, acest proiect este in stadiul de analiza.


Posturi libere


Postul de politie al comunei Seaca de Cimp are nevoie de un sef de post. In prezent, aici sint angajati doar doi agenti care fac naveta de la Poiana Mare. „Avem noroc ca oamenii sint linistiti pe aici, altfel nu stiu cum ne descurcam“, a afirmat secretarul Primariei Seaca de Cimp. Si postul de preot la Biserica „Sfintul Nicolae“ din comuna este vacant, iar In aceste conditii, satenii sint nevoiti sa apeleze la preotii satelor alaturate, care, zic oamenii, fac slujbele in graba, creind nemultumire in rindul credinciosilor.


Conflict


Locuitorii comunei Seaca de Cimp isi cistiga existenta muncind pamintul ori crescind animale. Pentru ca ciobanii intra cu turmele pe culturi, s-a iscat un conflict intre acestia si agricultori. Printr-o hotarire a consiliului local au fost puse la dispozitia ciobanilor 500 de hectare de pasune, dar, cum acolo nu sint surse de apa pentru animale, iar in urma ploilor pasunea devine inutilizabila, crescatorii de animale vin cu ele pe culturile oamenilor.


Generozitate


Dispensarul din Seaca de Cimp functioneaza intr-un conac care a apartinut unui mare boier local.Mostenitorilor acestuia le-a fost inapoiat conacul in urma revendicarii, ei hotarind sa nu perceapa chirie pentru spatiul pus la dispozitia dispensarului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS