18.3 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateO familie greu incercata

O familie greu incercata

• O femeie de 64 de ani este nevoita sa aiba grija de fiica ei si de doua nepoate bolnave • La povara grea a bolii se adauga si resursele financiare modeste


Iuliana Pondila locuieste in comuna doljeana Seaca de Cimp. La cei 64 de ani, femeia este singurul sprijin al familiei. Neavind copii, ea a infiat o fata orfana, Venera, acum de 33 de ani, care sufera de un handicap de gradul doi.„Cind am luat-o, fata era foarte mica. Nu am stiut ca are acest handicap“, a afirmat femeia. In urma cu citiva ani, Venera s-a casatorit cu Marcel Maxim. „Si ginerele are probleme cu sanatatea. Doar acum citeva zile, am cheltuit trei sute de mii pe medicamentele lui“, a povestit Iuliana Pondila.


Problemele s-au accentuat o data cu venirea pe lume a celor trei fete ale familiei Maxim. Ionica Violeta Maxim are 12 ani, este cel mai grav afectata de problemele de sanatate, pe care se pare ca le-a mostenit de la parinti. Ea are gradul de handicap unu. „Chiar daca are 12 ani, Violeta nu stie sa vorbeasca, nu stie sa manince si face pe ea. Nu stiu ce sa mai fac. Nu pot sa tin curatenie in casa din cauza problemelor ei. Ma doare sufletul cind vad starea in care este, dar nu am ce sa fac, nu pot sa fac mai mult pentru ea“, a spus femeia. Se pare ca Violeta nu are nici cel mai mic discernamint, nu are control asupra lucrurilor pe care le face. Celelalte doua fete ale familiei, Dida Florentina si Aura Cristina, de 11, respectiv sapte ani, sint aparent sanatoase. „A dat Dumnezeu si cea mica este sanatoasa, dar cea mijlocie are inima in partea dreapta si nu prea creste“, s-a plins bunica. La drama familiei se adauga si lipsa acuta a banilor. Bunica fetelor primeste o pensie de la CAP de doar sapte sute de mii de lei, iar tatal este asistentul personal al fetei mai mari, pentru aceasta primind doua milioane si jumatate. „Astia sint singurii nostri bani. Mai sint si alocatiile fetelor, dar nu ajung. Am dat 700 de mii pe ultimele medicamente pentru Violeta. Acum am fost la domnul primar ca sa ma treaca si pe mine la ajutor social. Nu stiu de ce, dar nu se poate“, a mai spus femeia. Primarul comunei Seaca de Cimp i-a explicat femeii ca, din pacate, familia ei nu se incadreaza in criteriile pentru ajutor social. Familia Iulianei Pondila are totusi unele venituri, iar acest fapt nu permite alocarea unui ajutor social. „Ne pare foarte rau. Am dori sa ajutam aceasta familie care are atitea probleme, dar, din pacate, nu avem cum. La ajutor social intra persoanele fara nici un fel de venit si fara pamint. Aceasta familie are totusi un oarecare venit, plus cinci pogoane de teren agricol“, a declarat Fane Rogojina, primarul comunei Seaca de Cimp.


Pe masura ce timpul trece, greutatile familiei devin din ce in ce mai greu de suportat. „Fata cea mijlocie este la scoala, de la toamna va merge si cea mica. Nu stiu ce o sa mai fac si cum o sa ma mai descurc“, a incheiat plingind Iuliana Pondila.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS