16.7 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024

GdS va raspunde

Cum puteti obtine carnet de asigurat daca nu ati avut niciodata


Angela Voica s-a mutat de curind din Republica Moldova si vrea sa se inscrie la un medic de familie din Craiova. Ne intreaba cum trebuie sa procedeze pentru a putea intra in posesia carnetului de asigurat, avind in vedere ca pina acum nu a mai fost inscrisa la un medic de familie in România.


GdS: Daca v-ati mutat cu acte in regula, atunci trebuie mai intii sa va alegeti un medic de familie, din cei aproximativ 400 existenti in judetul Dolj, eventual de pe site-ul Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj sau direct de la biroul de relatii publice al acestei institutii care va poate pune la dispozitie o lista cu cabinetele medicale individuale. Aveti nevoie apoi de o adeverinta de la medicul de familie la care v-ati inscris, copie dupa buletinul de identitate si adeverinta de la locul de munca din care sa reiasa ca sinteti contribuabil la fondul unic de asigurari sociale de sanatate. Cu aceste acte va prezentati la sediul CAS Dolj si in scurt timp veti intra in posesia carnetului de asigurat. (S.T.)


Maria Caramida si problemele sale imobiliare


Craioveanca Maria Caramida a trimis o sesizare pe adresa redactiei noastre, pentru a ne aduce la cunostinta ca a divortat de sotul ei, Stefan Caramida, insa nu mai poate sa locuiasca in fostul apartament conjugal. Daca divortul s-a pronuntat, nu acelasi lucru se poate spune despre actiunea de partajare a bunurilor comune, aflata inca pe rol, astfel ca soarta apartamentului de doua camere in care, formal, inca mai locuieste, n-a fost lamurita de justitie. Femeia sustine ca a cumparat acest apartament pe 9 februarie 2001, adica in timpul casatoriei, dar cu banii obtinuti pe 12 octombrie 2000, din vinzarea unei garsoniere pe care o poseda dinainte de casatorie, astfel ca i s-ar cuveni integral acest apartament. Cum fostul ei sot locuieste in prezent in amintitul apartament, Maria Caramida sustine ca nu poate locui impreuna cu acesta, deoarece „este violent si agresiv“, motiv pentru care si-a dus la bunici cele doua fetite, mutindu-se si ea acolo. Femeia este intrigata de faptul ca a cerut prin ordonanta prezidentiala evacuarea fostului sot si reintegrarea ei impreuna cu fetitele in locuinta, insa instanta i-a respins aceasta cerere, „netinind cont de faptul ca este cumparat cu contributia exclusiva a mea“, astfel ca este nevoita sa locuiasca la tara impreuna cu cele doua fetite.


GdS: Instanta a facut exact ceea ce se cuvenea, adica, pina la terminarea procesului de partaj, care nu este exclus sa mai dureze citiva ani, a dispus reintegrarea in apartamentul conjugal, insa a respins evacuarea din casa a fostului sot, din cauza faptului ca s-ar fi antepronuntat in dosarul partajului. Din nefericire, nu veti putea sa obtineti evacuarea fostului sot din apartament decit dupa o hotarire executorie in dosarul partajului. Pina atunci, fie locuiti impreuna cu el in acelasi apartament, situatie destul de dificila, dat fiind faptul ca e vorba de un apartament cu doua camere nedecomandate, fie veti locui la tara, la parinti, asa cum faceti acum. (A.D.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS