6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateActivitatea a 127 de directori va fi evaluata de Inspectoratul Scolar Gorj

Activitatea a 127 de directori va fi evaluata de Inspectoratul Scolar Gorj

• In urma unui control, s-a descoperit ca directoarea Scolii Generale din Covrigi este educatoare, iar aparatura scolii a fost gasita acasa la aceasta • Delegatiile a 127 de directori expira pe 31 august • Inspectorul scolar general Liviu Andrei declara ca invatamintul din Gorj trebuie reformat, incepind cu profesorii • Andrei vrea tinuta decenta pentru elevi


Mai multe controale efectuate de conducerea Inspectoratului Scolar Judetean la unitatile de invatamint din Gorj au scos la iveala o situatie ingrijoratoare. Un prim aspect al verificarilor s-a referit la gradul de ocupare a posturilor din invatamint, in mediul rural, cu profesori calificati. In foarte multe localitati s-a constatat ca predomina suplinitorii, care refuza sa se specializeze. Intrucit sint foarte departe de domiciliu, profesorii calificati refuza sa mearga sa le predea elevilor de la tara. Situatii deosebite se inregistreaza la limbile straine, unde nu exista cadre calificate, iar pregatirea celor care se prezinta la concursuri lasa de dorit. Spre deosebire de limbile straine, la fizica, matematica si chimie situatia este exact invers – exista profesori calificati, dar nu mai exista posturi. Primele rezultate la examenul de titularizare i-au pus de asemenea pe ginduri pe sefii inspectoratului. Din cei 1.286 de candati, 11 au depus cereri de renuntare la examene, pentru a nu se face de ris cu notele pe care le-ar fi obtinut.


Directorii de scoli, analizati la singe


Liviu Andrei, seful Inspectoratului Scolar Judetean Gorj, a declarat ca profesorii de la tara, care se apropie de virsta pensionarii, nu isi mai fac datoria, iar cei tineri nu au nici un fel de experienta didactica. „Este un semnal de alarma, iar procentele obtinute la ultimele examene sint alarmante.Profesorii nu isi mai fac datoria, nici elevii nu mai vor sa mai invete. La testele nationale, la scolile dintr-o comuna, promovabilitatea a fost de 18-20%. La o scoala, au luat doi elevi din 11, la alta doi din opt, iar la cea de-a treia, patru din 12. Situatia este complicata. Exista directori la scolile de la tara care nu cunosteau citi copii au in examene. Tin calculatoarele, imprimanta si copiatorul acasa. Cind am deschis calculatorul, acesta continea datele membrilor familiei respective. Este vorba de scoala de la Covrigi si de directoarea de acolo, care este educatoare. Nici nu avea voie sa ocupe postul. Comisia de control este acolo. Educatoarea a motivat ca nu avea cine sa supravegheze aparatura in scoala, de aceea le-a dus acasa. Cred ca de la 1 septembrie nu va mai ocupa postul de director. Eu nu vreau sa introduc criteriul politic in invatamint, dar vor fi efectuate aceste evaluari la toti cei 127 de directori carora le expira delegatiile pe 31 august. Vor conta rezultatele la testele nationale, colectivul de cadre didactice si asa mai departe. Sint unii profesori tineri care nu stiu pe ce lume traiesc“, a declarat Liviu Andrei, care a precizat ca in prima sedinta cu directorii de scoli va propune ca din septembrie elevii sa vina la scoala numai daca au o tinuta decenta.


Pregatire pentru cadrele didactice tinere


Incepind cu 1 septembrie, cadrele didactice tinere vor fi obligate, dupa cum a precizat inspectorul scolar general, la cursuri de pregatire, asemenea elevilor.Acestea vor fi organizate in centre speciale, la Tirgu Jiu si in alte localitati. In acelasi timp, Liviu Andrei a declarat ca se gindeste sa desfiinteze sistemul pregatirilor pentru elevi, despre care a spus ca nu au decit rolul de a rotunji veniturile profesorilor. „Intr-o camera au opt elevi, intr-una, zece, in alta, 12 copii. Cum poate un profesor sa se ocupe de toti acei elevi? Nu se mai poate continua in acest fel. Unde vom avea semnale, vom merge pina la aplicarea la singe a regulamentului, adica pina la desfacerea contractului de munca. Fac pregatire cum fac si apoi merg la examene sa le rezolve. Trebuie sa ii spuna parintelui care a dat banii ca si-a facut datoria fata de elev. Cunoastem bine ce se intimpla. Trebuie sa desfiintam acest sistem! Poti sa faci pregatire cu un elev pentru olimpiada. Daca vrei sa faci pregatire, trebuie sa iti declari veniturile“, a mai spus inspectorul scolar general Andrei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS