17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024

Stirile satului

Proiecte


Reprezentantii Primariei Argetoaia, printr-un proiect de dezvoltare rurala si in colaborare cu comuna Secu, intentioneaza sa pietruiasca 6,1 km de drum. Acesta va face legatura intre satele Piria, Malumnic si Smadovicioara, traseu ingreunat de starea precara a drumului.


Nevoie de apa


Apa din pinza freatica din majoritatea satelor care alcatuiesc comuna Argetoaia este improprie consumului. Oamenii continua sa bea apa din puturile poluate pentru ca nu au alta sursa de apa. Oamenii sint sfatuiti de medici sa fiarba apa inainte sa o consume. De luni s-a inceput forarea unui put de mare adincime in satul Salcia, proiect derulat prin Banca Mondiala. Si satul Teascu Deal se confrunta cu lipsa apei, localnicii fiind nevoiti sa ia apa doar de la trei fintini publice. Acest sat este amplasat pe un deal, pinza freatica fiind la mare adincime. Pentru rezolvarea problemei se va incerca atragerea unei finantari externe, a spus primarul Argetoaiei, Mircea Bezna.


Scoala noua in comuna


Din 2001 a fost pusa temelia unei scoli noi in Argetoaia. Investitia este necesara deoarece scoala veche era neincapatoare, doua clase functionind intr-o casa inchiriata. In prezent, constructia este in faza de finisari, la inceputul anului scolar urmind sa fie inaugurata. Noua cladire are un spatiu destinat unei sali de festivitati si o sala unde va functiona biblioteca scolii. Fondurile necesare constructiei sint asigurate de bugetul local si Consiliul Judetean Dolj. Scolile din satele Piria si Novac au fost renovate, cu fonduri obtinute prin Banca Mondiala.


Renovari


La initiativa Consiliului Local Argetoaia se vor aloca bani din bugetul comunei pentru renovarea fintinilor publice. Aproximativ 50 de fintini din comuna, cu grade de degradare diferite, vor fi renovate.


Drumuri deteriorate


Comuna Argetoaia are in componenta 12 sate, iar reteaua de drumuri este foarte intinsa si greu de intretinut. Circa 27 km de drumuri comunale sint deteriorate, necesitind reparatii. La acestea se adauga si majoritatea ulitelor care devin impracticabile dupa fiecare ploaie. Primaria Argetoaia nu poate suporta acesta investitie din bugetul local si incearca sa atraga fonduri externe.


Monument istoric


Biserica avind hramul sfintilor „Nicolae, Ioan si Gheorghe“ din comuna Argetoaia, ridicata in anul 1813, a fost declarata monument istoric si este in renovare. Primaria a aprobat alocarea a 1,2 miliarde de lei din bugetul local pentru refacerea picturii interioare. In acest scop, enoriasii au donat diferite sume de bani.


Patru sate au reteaua electrica uzata


In satele Leordeasa, Baranu, Malumnic si Berbesu reteaua de alimentare cu energie electrica este uzata, avind o vechime de peste 30 de ani. Stilpii care sustin reteaua electrica, fiind din lemn, au putrezit. Este necesara inlocuirea acestora cu stilpi de beton, dar SC Electrica nu a raspuns adreselor inaintate de Primaria Argetoaia.


Telefonie fixa in Argetoaia


Incepind cu anul trecut, toate satele comunei Argetoaia au fost conectate la reteaua de telefonie fixa. Mai sint cereri de abonamente din partea satenilor care locuiesc la periferia localitatilor, acolo unde reteaua de telefonie nu a ajuns. Primarul comunei, Mircea Bezna, in urma unei discutii purtate cu conducerea firmei de telefonie, a spus ca sansele de acoperire ale acestor zone sint minime, din cauza costurilor mari pe care le presupune extinderea retelei.


Productie de griu buna


Satenii din comuna Argetoaia au inceput recoltarea griului de pe aproximativ 1.700 de hectare. Pe 200 de hectare combinele nu pot intra, pentru ca solul este umed in urma ploilor de saptamina trecuta. Oamenii sint optimisti si spera ca in doua-trei zile sa poata treiera.


Munca in folosul comunitatii


Primaria Argetoaia a aprobat 280 de dosare pentru ajutorul social, pentru 680 de persoane. Acestea sint obligate, in baza Legii nr. 416, sa presteze 72 de ore de munca in folosul comunitatii. Ei se ocupa de desfundarea santurilor, de ingrijirea cimitirelor, construiesc boltari pentru diferite lucrari din comuna. In vederea reducerii cheltuielilor, pentru igienizarea unitatilor de invatamint, vor fi desemnati tot cei incadrati la Legea nr.416/2001.


Memorie eterna


Linga sediul Primariei Argetoaia sint doua monumente. Primul aminteste de taranii „rasculati din comuna Argetoaia in martie 1907“, care „s-au ridicat impotriva jugului burghezo-mosieresc pentru pamint si libertate“, iar cel de-al doilea a fost ridicat „in amintirea eroilor din comuna Argetoaia morti in razboiul pentru intregirea neamului din 1916-1919“. In curtea bisericii este ridicata o cruce in memoria eroilor martirilor „cazuti in revolutia din decembrie 1989, pentru libertatea si demnitatea poporului român“.


O comuna cu multi scolari


In comuna Argetoaia sint opt scoli, din care trei cu clasele I-VIII si cinci cu clasele I-IV. In anul scolar care s-a incheiat, au fost inscrisi 887 de copii, inclusiv prescolarii, si o clasa cu 28 de elevi la Scoala de Arte si Meserii cu profil silvic. Din 32 elevi inscrisi la examenul de capacitate, au promovat 17.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS