25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConflicte cu iz politic la Inspectoratul Scolar Gorj

Conflicte cu iz politic la Inspectoratul Scolar Gorj

Actualul inspector general al Inspectoratului Scolar Gorj, Liviu Andrei (PD), este acuzat de predecesorul sau de fals intelectual si uz de fals. Nicolae Mergea (PSD), fostul inspector general scolar, sustine ca Liviu Andrei a intocmit alte liste cu profesorii beneficiari ai gradatiilor de merit decit cei stabiliti de Consiliul de Administratie al Inspectoratului Scolar Gorj. Astfel, potrivit lui Mergea, pe listele cu pricina apareau numele altor cadre didactice decit cele stabilite de comisiile de specialitate si aprobate de consiliul de administratie. „Punctajul pe specialitati se stabileste la nivelul inspectiei de specialitate de catre un colectiv stabilit de inspectori, de consiliul consultativ al specialitatii. Nu are nici un amestec conducerea Inspectoratului Scolar. Dupa aceea, situatiile pe specialitati au fost verificate de catre reprezentantii sindicatelor si, in final, in consiliul de administratie s-a aprobat numarul de locuri pentru fiecare specialitate. Conform metodologiei, am intocmit impreuna documentatia si am inaintat-o la minister in cursul lunii aprilie. Am justificat de ce sint 132 de gradatii in acest an si alte lucruri de genul acesta. Cind a venit brigada ministerului in control, ma cheama sefa echipei si ma intreaba de ce am semnat doar adresa si nu si lista cu profesorii. Deci ministerul sesizase ca nu e semnata de mine, ci doar pentru. Eu am spus ca e semnata, dar mi-a facut dovada ca nu e semnata de mine. Mi s-a cerut sa refacem ultima pagina si sa o semnez. Am verificat lista si i-am spus ca nu o semnez, pentru ca nu o recunosc. In primul rind, nu corespundea numarul de gradatii acordat pe fiecare specialitate, insa numarul total era respectat. Erau scoase unele nume si bagate altele. De exemplu, la directori erau 13 gradatii si in lista erau 19 nume. Andrei, care era atunci inspector general adjunct, a semnat acea lista pentru mine. El participase in Consiliul de Administratie la alocarea numarului de gradatii. A semnat procesul verbal din consiliul de administratie“, a declarat Nicolae Mergea. Acesta a mai precizat ca reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii au constatat aceasta neregula, dar nu au gasit si persoana vinovata: „Sefa echipei din minister, constatind neregula si vrind sa o mascheze, a intocmit o nota de control in care a mentionat ca nu corespunde lista, dar nu a consemnat si cine se face vinovat. Mi-a cerut sa dau o noua decizie de reevaluare a dosarelor, dar fara a modifica hotarirea consiliului de administratie. Am dat decizia respectiva si s-au revizuit dosarele. Intre timp, eu am intrat in medical, iar Andrei a inaintat din nou lista, dar tot fara sa corespunda cu hotarirea consiliului de administratie. Acesta este fals intelectual si uz de fals“. Mergea il da ca exemplu pe directorul adjunct al Scolii Generale nr. 6, care era pe locul trei pe lista, si cind a venit adresa, dupa ce a fost aprobata de minister, nu mai figura la gradatie.


Conform legii, numarul cadrelor didactice care beneficiaza de gradatia de merit nu trebuie sa fie mai mare de 10%, pe o perioada de patru ani, din numarul total al cadrelor didactice. Profesorii cu gradatie de merit beneficiaza de un spor la salariu de 20% timp de patru ani.


Andrei mai este acuzat ca si-a acordat ilegal indemnizatie de conducere


Mergea il mai acuza pe Andrei de faptul ca a semnat in mod abuziv documentele Inspectoratului Scolar Gorj, in perioada in care acesta inca mai ocupa functia de inspector general: „Semnarea documentelor atrage nulitatea lor. A semnat ordine de numire, detasari, transferuri. Cum sa semnezi daca eliberarea mea din functie s-a facut pe 1 iunie“.


Fostul inspector general scolar mai spune ca Andrei si-a acordat indemnizatie de conducere pe luna mai, in conditiile in care el a ocupat functia incepind cu luna iunie.


Nicolae Mergea a dat in judecata MEC pentru desfacerea abuziva a contractului de munca, procesul fiind pe rolul Curtii de Apel Craiova.


Liviu Andrei spune ca acuzatiile nu sint adevarate


Liviu Andrei a raspuns acuzatiilor care i-au fost aduse de fostul inspector general scolar: „S-a stabilit o noua reevaluare a tuturor dosarelor si stabilirea unei noi liste, care a fost trimisa la Bucuresti. Noi am facut o noua reevaluare in timp ce dumnealui nu mai era aici. Am trecut din nou prin Consiliul de Administratie si am trimis la Bucuresti listele reevaluate, nu ce facuse dumnealui. Nu am facut treaba asta de capul nostru. Ce acuza acest personaj, depaseste sfera mea de intelegere. Personajul este atit de ciudat, incit nu imi vine sa cred ca a fost pe acest scaun atita timp. Am zis sa fim oameni si sa nu dam absolut nimic din mizeriile care s-au facut aici. Am ajuns inclusiv la o intelegere, pentru invatamintul gorjean. In loc sa isi vada de treaba si sa treaca la lucruri serioase, sa isi faca planificarea pentru anul scolar care incepe, pentru ca nu a predat-o de mult si ii este foarte greu sa se incadreze. Noi il vom tine sub supraveghere, pentru ca trebuie sa fie de calitate procesul instructiv-educativ pe care il preda dinsul. El se ocupa cu mirlanii de genul asta care nu au nici un substrat de adevar. Nu isi da seama ca a fost destituit pentru incompetenta. In ceea ce priveste acuzatia ca am semnat niste documente in calitate de inspector general, daca stie acest lucru, de ce nu vine cu documentele respective. Asta il intereseaza pe el in perioada de vara, documentele pe care le-am semnat eu in perioada in care am avut delegari de inspector general, pentru ca el era in concediu medical si nu putea sa semneze. A cautat tot timpul sa deranjeze institutia. Nu exista nici un fel de document. Eu am avut delegare de inspector general din partea ministrului si am semnat in perioada in care am avut aceste delegari. Cit priveste indemnizatia de conducere, eu am intrat in functie in momentul in care m-a numit ministrul. Eu lui i-am dat salariul cu spor de conducere, pentru ca am considerat ca asa este normal, aflindu-se in concediu medical. Eu am primit indemnizatie de conducere, pentru ca am fost numit de ministru pe 9 mai. Dumnealui a fost demis pe 9, iar eu mi-am inceput activitatea de inspector general pe 10 mai“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS