10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe anunta pierderi importante in agricultura

Se anunta pierderi importante in agricultura

In comunele Bralostita si Cotofenii din Dos, o buna parte din culturile oamenilor sint sub ape. Oamenii loviti de acest necaz, datorita lipsei semintelor, nu mai pot infiinta nici culturile de toamna.


In comuna Cotofenii din Dos au fost afectate de ape 335 ha de teren agricol cultivat cu griu, orz, orzoaica, porumb si 40 ha de padure. „Pentru porumb mai sint sanse de recoltare, cu toate ca este imburuienat“, a spus primarul Vasile Preduca. In schimb, griul, orzoaica si o parte din orz, in care balteste apa, au incoltit deja. Chiar daca se va indrepta vremea si va permite intrarea utilajelor pe cimp, recolta poate fi folosita numai pentru furaje. „Ţaranii afectati de inundatii sint cu moralul la pamint. Frustrarea lor este cu atit mai mare cu cit se estima o productie intre 3.500 si 4.000 kg/ha, iar acum sint pusi in situatia de a nu mai avea nimic“, a mai spus Vasile Preduca. Problema se va acutiza, pentru ca nu exista griu nici pentru saminta. Ţaranii se vad in situatia de a ramine si cu hambarele goale si fara saminta pentru culturile de toamna, in conditiile in care au cheltuit, in medie, zece milioane de lei pentru cultivarea unui hectar.


In comuna Bralostita au fost afectate 320 ha de culturi, din care: 185 ha cu griu, 123 cu porumb si 12 cu alte culturi.


„Griul va ramine pe cimp daca mai ploua, neputind fi folosit nici macar ca furaj“, a spus Marin Dan, primarul comunei. Si aici sint deja probleme cu saminta necesara infiintarii culturilor de toamna. Pe linga pagubele inregistrate in rindul culturilor, 17 gradini din Bralostita au fost distruse de ape.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU