19.8 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAi carte, dar nu si parte

Ai carte, dar nu si parte

Familia Tudoran din Ţuglui, judetul Dolj, are o situatie financiara deosebit de dificila. Cei cinci membri locuiesc intr-o casa cu doua camere. Desi vine dintr-o familie cu multe probleme, Steluta (foto), una dintre fiicele familiei Tudoran, a reusit sa intre la Liceul Pedagogic din Craiova. Acum se poate lauda ca in primul ei an de liceu a obtinut media generala 9,42, care ii va permite ca de la 15 septembrie sa primeasca si bursa. Steluta mai are un frate mai mare, care a terminat doar opt clase, si o sora de sase ani, care merge la gradinita si de care ea a avut grija mai mult.


Naveta la Craiova


Steluta are un program incarcat, pentru cei 16 ani ai sai. Acum este in vacanta, dar in timpul scolii se trezeste in fiecare dimineata la ora 6.00, iar la 6.30 trebuie sa fie in statie, pentru a lua autobuzul spre Craiova. Poate parea o plimbare, dar una facuta in fiecare zi, fie iarna sau vara, si care se incheie abia la ora 16.00, cind Steluta ajunge in sfirsit acasa. Intrebata cind mai are timp sa invete, fata raspunde zimbind ca „de la patru la unsprezece este destul timp“ si mai are si ceva treburi de facut prin gospodarie. Poate ca i-ar fi mai simplu sa stea la camin, dar fata spune ca ei i se pare mai greu decit sa faca naveta si ca prefera sa vina in fiecare seara acasa.


Bani nu prea sint


Steluta nu vorbeste despre problemele pe care le are familia ei. Din contra, ea spune ca „totul este bine, ne descurcam“. Din putinul de care dispun, parintii au reusit totusi sa-i cumpere o orga care ii era necesara la scoala pentru ca ea este la profilul invatatori-educatori. Din cauza ca are o situatie asa de grea, fata primeste de la scoala un ajutor de 60.000 de lei pe zi, iar acum persoane cu suflet din scoala si de la Primaria Ţuglui au facut o cheta si ii vor da banii ca sa cumpere cite ceva de mincare.


Ginduri de viitor


Stelutei ii place foarte mult la Craiova. Cel mai mult ii place Parcul „Romanescu“ si plimbatul cu barca, dar ii pare rau ca nu prea a avut ocazii sa faca asta. La scoala, se intelege foarte bine cu colegii. Ii plac muzica, româna si matematica. La inceput a crezut ca o vor privi altfel colegii, dar a avut norocul sa gaseasca aici adevarati prieteni. Vorbind despre viitor, Steluta spune ca ar vrea sa termine cu bine liceul, iar apoi sa se inscrie la Facultatea de Litere din Craiova, pentru ca isi doreste foarte mult sa devina profesoara. „Asta este doar un gind. Nu stiu daca voi reusi“, a spus ea. Steluta si-ar dori un calculator, dar mai are de asteptat pentru ca, muncind pe la oameni, tatalui ii este foarte greu sa faca rost de toti banii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS