14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO batrina si nepoata ei risca sa ajunga in strada

O batrina si nepoata ei risca sa ajunga in strada

O femeie in virsta impreuna cu nepotica ei sint la un pas de a fi aruncate in strada din cauza datoriilor acumulate la intretinere.Traiesc dintr-o pensie de 1.700.000 de lei si din mila oamenilor.


Maria Costache are 66 de ani si o creste pe nepotica Andreea de la virsta de un an. Batrina a avut parte de multe necazuri de-a lungul vietii. Si-a pierdut sotul la virsta de 32 de ani, apoi si-a ingropat una din fiice, care a murit rapusa de o boala necrutatoare: „Dupa o suferinta crunta, una dintre fete a murit de cancer. Mi-a ramas insa Andreea, nepotica, lumina ochilor mei. Am crescut-o singura, pentru ca tatal copilei a refuzat sa mai stie ceva de ea. M-am luptat cum am putut, am muncit oriunde mi s-a oferit posibilitatea, insa acum nu mai pot. Sint bolnava, am cardiopatie ischemica cronica, gradul II, am probleme cu fierea si nici nu mai pot merge. Picioarele mi s-au umflat, iar pe zi ce trece imi este tot mai greu sa ma ridic din pat. In urma cu citva timp, am fost operata de fiere si am stat in spital doua saptamini. Nepotica a stat zi si noapte la capatiiul meu pina mi-am revenit si apoi ne-am intors acasa“.


Copil fara mama si fara copilarie


Singurul lor venit este pensia batrinei, de 1.700.000 de lei, si alocatia Andreei. Maria Costache trebuie sa urmeze in permanenta un tratament pentru inima, care o costa aproximativ un milion de lei pe luna. Enoriasii Bisericii „Sfintul Calinic Cernicarul“, din Valea Rosie, sint singurii care le-au intins o mina de ajutor. „M-au ajutat de la biserica din cartier cu bani pentru medicamente, ca altfel nu stiu cum ma descurcam… Sint zile cind ma trezesc dimineata si ma rog la Dumnezeu sa nu ne lase sa murim de foame. Nu ma gindesc la mine, ci doar la copila, care pe zi ce trece este tot mai trista. Ea nu s-a bucurat de copilarie, a avut parte doar de suferinte si lipsuri. Pe 11 iulie a fost ziua ei, a implinit zece ani. Mi s-a rupt sufletul, ca a plins toata ziua! Cei de la biserica, cu care ne-am imprietenit si carora le-am povestit necazurile noastre, au venit si i-au adus flori si citeva cadouri“, a povestit batrina.


Pe linga boala si saracie, datoriile strinse la intretinere nu le dau liniste. In urma cu citeva zile, au fost instiintate de reprezentantii asociatiei de proprietari ca, daca nu-si achita datoriile de aproximativ 35 de milioane de lei, vor fi date in judecata, iar apoi apartamentul va fi scos la licitatie. Batrina se asteapta sa-i fie taiat in orice moment curentul electric, deoarece are citeva facturi neachitate si nu stie daca va putea sa le plateasca vreodata.


Bunica este tot ce am pe lume…


Andreea este un copil timid si cuminte, ii place la scoala si cel mai mult pe lume isi iubeste bunica. Fetita este si ea bolnava, are astm bronsic si ar trebui sa faca tratament, insa stie ca nu sint bani. Nu isi doreste decit sa nu fie date afara din casa si bunica ei sa fie sanatoasa: „Daca ne scot afara, nu stiu ce ne facem. Bunica de abia mai merge, iar eu nu o pot ajuta! Ieri (luni – n.r.), cind am implinit zece ani, am fost chemata la Autoritatea Tutelara si intrebata daca vreau sa mai locuiesc cu bunica sau prefer sa merg la tata. El nici macar nu s-a obosit sa vina sa ma vada. Bunica este tot ce am pe lume, este cea care m-a crescut si care zi de zi incearca sa ma incurajeze“. Tatal fetitei nu s-a prezentat in fata autoritatilor, semn ca, la fel ca si pina acum, nu-l intereseaza soarta acesteia. Daca batrina si nepotica ei vor continua sa traiasca in aceleasi conditii, iar autoritatile nu vor gasi o posibilitate sa le ajute, singura lor speranta sa nu ajunga in strada si sa aiba o bucata de piine pe masa este o mina de ajutor din partea oamenilor cu suflet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS