18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCadre universitare de la Facultatea de Stiinte Economice, in vizorul procurorilor

Cadre universitare de la Facultatea de Stiinte Economice, in vizorul procurorilor

• Procurorii gorjeni cerceteaza posibile cazuri de luare de mita din partea cadrelor universitare de la Facultatea de Stiinte Economice din Tirgu Jiu • Printre cei cercetati se afla Constantin Caruntu, decanul facultatii, si Vasile Popeanga, vicepresedintele PSD Gorj • Cei doi neaga ca ar fi implicati


Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj s-a autosesizat din oficiu in legatura cu mai multe cazuri de luare de mita in rindul cadrelor universitare de la Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii „Constantin Brâncusi“ din Tirgu Jiu. Prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, Gheorghe Emil Mota, a spus spus ca, in prezent, stadiul cercetarilor in acest dosar este in faza intocmirii actelor premergatoare.


Potrivit procurorilor, printre cadrele didactice aflate in vizorul anchetatorilor se numara actualul decan al facultatii, Constantin Caruntu, si vicepresedintele PSD Gorj, Vasile Popeanga. La Facultatea de Stiinte Economice mai predau deputatul PD de Gorj, Marcel Romanescu, si purtatorul de cuvint al Prefecturii Gorj, Lucian Medar, dar acestia nu se afla „pe lista neagra“.


Conform anchetatorilor, pentru fiecare examen exista o anumita suma fixa, iar banii sint strinsi de la studenti prin intermediul a doua persoane din cadrul facultatii. Unul dintre studenti ar fi filmat cu telefonul mobil momentul in care oferea o suma de bani pentru a trece un examen.


Cadrele universitare au inceput sa fie interogate


Decanul Facultatii de Stiinte Economice, Constantin Caruntu, a spus ca ancheta a inceput la presiunile unor fosti comunisti si ca este o diversiune: „Au fost facute presiuni din partea unor fosti comunisti, care conduc cite un partid in ziua de astazi. Ca sa nu spun mai mult. Cred ca pricepeti. Ancheta, daca este, ca eu nu stiu daca este, va veti da seama ca e provocata de o anumita persoana, care reclama de trei ani universitatea. Dar acum aceasta merge mascat, printr-o institutie a statului, care, de asemenea, nu vreau sa ii dau numele. Nu cred ca au spus procurorii asa ceva, ca eu as fi printre cei anchetati. Este o diversiune pusa la cale de un fost comunist. A inceput ancheta. S-au luat declaratii, dar eu nu am dat nici o declaratie. Eu nu am facut asa ceva. Am tot ce imi trebuie si nu ma bag in treburi de-astea. Acea persoana este un traseist politic. Nu ii dau numele. Se urmareste discreditarea universitatii, pentru ca aceasta persoana conduce o facultate care functioneaza ilegal pe teritoriul municipiului Tirgu Jiu. E bagata o institutie a statului si nicidecum Procuratura, in aceasta chestiune murdara. Mai devreme sau mai tirziu, adevarul va iesi la iveala“. Constantin Caruntu mai este cercetat de Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova pentru inselaciune, acesta fiind acuzat ca ar fi cesionat unei firme fictive drepturile si obligatiile unei societati la care era actionar.


Persoana la care face referire Constantin Caruntu este actualul subprefect de Gorj, Dan Ilie Morega, care a ocupat si el o perioada functia de decan al facultatii. Cei doi au fost in conflict, Morega fiind inlocuit din functie de Caruntu. Dan Ilie Morega este si in prezent profesor la Facultatea de Stiinte Economice. Acesta este cercetat penal de procurori pentru fals in declaratii, fiind acuzat ca in declaratia de avere si interese a trecut mai putine firme decit are in relitate. Morega a mai fost cercetat de Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj pentru asociere la abuz in serviciu, in cazul privatizarii societatii ALMA Motru. Acesta a scapat nepedepsit pentru ca faptele s-au prescris. Morega a fost ales, la sfirsitul saptaminii trecute, presedintele PNL Gorj si conduce filiala Universitatii Libere Independente Moldova din Tirgu Jiu.


Vasile Popeanga a spus ca nu este vinovat de nimic si ca organele de cercetare trebuie sa isi faca datoria: „Eu nu stiu nimic de vreo ancheta a Parchetului. Nu mi-a adus nimeni la cunostinta acest lucru. Nu ma simt vinovat de nimic si nu am nici cea mai mica emotie. Organele de cercetare trebuie sa isi faca datoria. Nu ma deranjeaza. Eu sint din opozitie si am mai spus una, alta si ma asteptam la ceva de genul acesta. Acum e la moda sa se faca tot felul de sesizari“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU