20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGarda Financiara Dolj le taie patronilor „pofta“ de evaziune fiscala

Garda Financiara Dolj le taie patronilor „pofta“ de evaziune fiscala

• Comisarii au descoperit mai multe sticle de whisky fara timbru scoase la vinzare, pe care patronul le cumparase dintr-un duty free • De asemenea, administratorul unei firme „a uitat“ sa cumpere cerealele pentru care scosese bani din casierie


Fals si uz de fals, sustrageri de la plata obligatiilor fiscale catre stat si emiterea de documente fiscale false. Asta au descoperit recent comisarii Garzii Financiare Dolj, in urma controalelor efectuate pentru depistarea societatilor comerciale care incalca prevederile legale ale Codului Fiscal. Desi activitatea economica s-a redus o data cu venirea verii, agentii economici au continuat sa calce pe bec, incercind sa-si bage in buzunare sume necuvenite de miliarde de lei, pe care comisarii Garzii le-au scos la iveala cu ocazia controalelor inopinate. Din amenzile contraventionale incasate, organele de control ale statului au recuperat la bugetul de stat aproximativ trei miliarde de lei, bani pe care patronii prinsi cu mita in sac au fost nevoiti sa-i achite pe loc. Totodata, comisarii au descoperit mai multe firme care se sustrageau de la plata a sapte miliarde de lei prin nedeclararea veniturilor impozabile.


Garda Financiara a pornit „razboiul“ impotriva evazionistilor, alaturi de alte institutii de control, pe baza sesizarilor venite din partea mai multor reclamanti si a solicitarilor celorlalte comisariate judetene, care au cerut efectuarea unor controale incrucisate atit la firmele beneficiare, cit si la furnizori. Dintre societatile ale caror documente contabile au fost verificate, majoritatea comercializau bauturi alcoolice, tutun, cafea, produse de patiserie, produse petroliere sau deseuri reciclabile. Comisarii au descoperit ca societatile in cauza au incalcat reglementarile financiar-fiscale, sase dintre firmele la care s-au constatat nereguli desfasurind activitati de natura infractionala. In cazul acestora, Garda a trimis notele de constatare la Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj pentru continuarea cercetarilor. Comisarii au acordat amenzi contraventionale in valoare de 225 de milioane de lei unor firme care aveau ca obiect de activitate comercializarea bauturilor alcoolice, tutunului si cafelei. Un caz elocvent pentru modul in care patronii incercau sa pacaleasca bugetul de stat este cel al unei firme care cumparase dintr-un magazin duty free 14 sticle de whisky fara timbru pe care le-a scos la vinzare. Garda Financiara a aplicat amenzi contraventionale in valoare de 85 de milioane de lei si patronilor unor firme din domeniul panificatiei si produselor de patiserie. Intr-unul dintre cazuri, comisarii au descoperit ca administratorul societatii a luat bani din casa pentru achizitionarea unei cantitati insemnate de cereale, pe care insa a „uitat“ sa le mai cumpere. Luat la intrebari de organele de control, administratorul a declarat ca cerealele le-a cumparat de la o firma dintr-un judet indepartat, dar nu a putut sa dovedeasca unde erau depozitate acestea. Cea mai mare amenda, de 920 de milioane de lei, au aplicat-o comisarii pentru protejarea populatiei impotriva unor activitati ilicite, in acest caz, controalele efectuate in colaborare cu alte institutii de control scotind la iveala produse expirate sau contrafacute oferite spre vinzare. Totodata, Garda Financiara a demarat o ampla actiune de control al societatilor producatoare de alcool, ca urmare a ordinelor venite de la autoritatile centrale, care vor sa reduca evaziunea fiscala si nivelul accizelor neplatite catre bugetul de stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS