15.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateO firma din Craiova a obtinut o rambursare ilegala de TVA de 13 miliarde de lei

O firma din Craiova a obtinut o rambursare ilegala de TVA de 13 miliarde de lei

• SC ROMULUS GENCOM pretindea ca a cumparat utilaje si diverse marfuri de la o alta firma din Craiova, SC DARLEY IMPEX • In „afacere“ au fost implicate si doua firme din Slatina si Bucuresti


Controalele organelor de ancheta incep sa scoata la iveala noi amanunte legate de ingineriile prin care anumite societati comerciale au beneficiat in mod ilegal de rambursari de TVA de zeci de miliarde de lei in ultimii patru ani. Daca pina acum marile „tepe“ au fost date de increngatura de firme apartinind unor personaje controversate din Craiova, gen Boerica sau Fotescu, ultima „aventura“ a comisarilor Garzii Financiare, prin documentele fiscale ale unor firme necunoscute din oras a dus la deconspirarea unei afaceri de 13 miliarde de lei (1,3 milioane de lei noi), suma reprezentind returnare de TVA.


Conform unui comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), SC ROMULUS GENCOM SRL din Craiova a solicitat si obtinut in mod ilegal, in perioada noiembrie 2003 – februarie 2004, o rambursare de TVA de 13 miliarde de lei. In urma verificarilor efectuate, comisarii Garzii Financiare au descoperit ca societatea din Craiova a obtinut cele 13 miliarde pe baza a doua facturi inregistrate in contabilitate, conform carora SC ROMULUS GENCOM SRL pretindea ca ar fi cumparat utilaje si diverse marfuri. Comisarii au demonstrat insa contrariul, tranzactiile dovedindu-se fictive. Conform comunicatului ANAF, ROMULUS GENCOM sustinea ca a cumparat de la SC DARLEY IMPEX SRL, tot din Craiova, o masina de injectat mase plastice si doua matrite, care in realitate nu au existat, fiind vorba, de fapt, de o operatiune fictiva, creata cu scopul de a se genera o creanta asupra bugetului de stat. Mai mult decit atit, comisarii au descoperit ca SC DARLEY IMPEX SRL Craiova „procurase“ aceste marfuri de la o societate de tip fantoma, respectiv SC PRITAX SRL Slatina. De asemenea, in urma verificarilor desfasurate, Garda a constatat, ca si in cazul relatiei comerciale cu SC IMPACT COMERŢ SRL Bucuresti, ca a functionat acelasi circuit cu documente fictive, care nu a avut in realitate acoperire in marfuri sau servicii.


Pe baza rezultatelor verificarilor efectuate, comisarii au concluzionat ca tranzactiile generatoare de TVA s-au „realizat“ prin intocmirea unor documente false, in scopul fraudarii bugetului de stat. In vederea stabilirii in intregime a obligatiilor fiscale care le revin celor patru societati si pentru stabilirea majorarilor si penalitatilor de intirziere, ANAF a solicitat Directiilor Generale ale Finantelor Publice si Bucuresti Dolj sa efectueze controale de fond la firmele in cauza, sesizind totodata Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj si Bucuresti pentru continuarea cercetarilor. Ingineria prin care SC ROMULUS GENCOM a „papat“ din bugetul statului 13 miliarde de lei a fost descoperita de Garda Financiara in urma controalelor la nivel national efectuate in perioada 27 iunie – 3 iulie 2005, operatiune in urma careia comisarii au dat amenzi de peste 20 de miliarde de lei si au trimis dosarele catre organele de urmarire penala pentru un prejudiciu total de 565 de miliarde de lei.


SC ROMULUS GENCOM – cifra de afaceri de 20 de miliarde de lei


Desi a fost prinsa cu mita in sac de Garda Financiara, SC ROMULUS GENCOM SRL isi desfasoara in continuare activitatea intr-un apartament de pe Calea Bucuresti. Dupa cum rezulta din datele Registrului Comertului, societatea este patronata de Romulus Licu, unicul actionar, si are ca obiect de activitate comertul cu ridicata al produselor lemnoase. Societatea si-a depus chiar declaratiile privind obligatiile de plata la buget in martie 2005, iar, dupa cum rezulta din datele Ministerului Finantelor, la nivelul anului 2003 ROMULUS GENCOM avea noua angajati si o cifra de afaceri de aproape 20 de miliarde de lei. Nu acelasi lucru se poate spune despre SC DARLEY IMPEX SRL, societate care nu figureaza nici la Registrul Comertului, nici in baza de date a Ministerului de Finante. Interesant de remarcat este insa faptul ca la numarul de telefon al societatii ROMULUS GENCOM raspund reprezentantii unei alte firme, care au declarat pentru GdS ca vechea societate nu mai exista la sediul respectiv de citeva luni bune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII