24 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Economia, principalul cistigator in urma modificarii Codului muncii“

„Economia, principalul cistigator in urma modificarii Codului muncii“

Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, a declarat ca in urma aprobarii noului Cod al muncii, principalul cistigator este economia româneasca. „Cistigatori sint, in primul rind, economia româneasca, si prin economia româneasca sint atit angajatorii, cit si angajatii pentru ca noul Cod permite proceduri simplificate si o debirocratizare“, a spus Gheorghe Barbu. Ministrul a explicat ca in noul Cod al muncii au fost facute modificari, pentru a corija unele prevederi ale Codului muncii existent, care au fost practic neaplicabile. „Va dau un exemplu – agentul de munca temporar nu a putut fi creat in doi ani niciodata pentru ca a existat o lipsa a unei legislatii subsidiare, dar acest lucru s-a concretizat in cresterea in doi ani a conflictelor de munca cu 32 la suta“, a declarat ministrul Gheorghe Barbu.


Disfunctionalitatile au fost sesizate intr-o serie de controale, dar si de o serie de organisme cu care sintem intr-o colaborare directa, fie ca este vorba de Uniunea Europeana, fie ca este vorba de Fondul Monetar International sau Banca Mondiala, sustine ministrul. „Codul avea niste termene foarte strinse, 31 martie sa fie un proiect de lege in Parlamentul României si pina la sfirsitul lunii iunie sa fie aprobate aceste modificari prin lege“, a aratat Gheorghe Barbu.


Ministrul muncii a spus ca, pentru finalizarea proiectului, a fost angajat un consultant extern agreat de Banca Mondiala care a facut un studiu si o radiografie a Codului muncii românesc si a propus pe baza acestui studiu niste masuri de modificare a documentului. O parte din propuneri au fost preluate de minister si puse pe o propunere de proiect, care a fost prezentata pe site-ul ministerului. „In ciuda animozitatilor produse de proiect, Patronatele si Sindicatele au decis sa-si faca o comisie comuna in care sa agreeze niste principii fata de cele 11 domenii care au avut nevoie de modificari“, a spus ministrul.


Gheorghe Barbu a spus ca dezbaterile, derulate pe timp de doua luni, au fost purtate de cei care cunosteau prevederile Codului muncii si implicatiile lui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS