17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateContractele de arendare - motiv de cearta intre administratie si fermieri

Contractele de arendare – motiv de cearta intre administratie si fermieri

In judetul Dolj exista 660 de societati agricole care au incheiat contracte de arendare a pamintului cu proprietarii. „Datele statistice arata ca la nivelul judetului exista 2.200 de exploatatii agricole, dintre care doar 660 au contractele inregistrate la primariile locale“, a spus directorul general al Directiei Agricole Dolj, ing. Cornel Popa.


Noua administratie de la nivelul judetului a propus societatilor arendatoare un model de contract care protejeaza proprietarii de terenuri de eventualele abuzuri ale arendatorilor obisnuiti sa faca legea si sa-i trateze pe proprietari ca pe slugi.


Citiva arendatori s-au coalizat si ameninta ca nu vor lucra pamintul in cazul in care contractul nu va fi semnat de proprietar ca si pina acum, adica in alb. „Proprietarii paminturilor sint, in majoritatea cazurilor, oameni in virsta, care nu mai pot munci si care de mai multi ani, in unele cazuri, nu primesc nimic pentru pamintul dat in arenda. Nu putem decit sa-i facem sa constientizeze drepturile pe care le au. In final, tot ei sint cei care-si pun semnatura pe contracte“, a spus Cornel Popa. Evaluarile facute la nivelul judetului arata ca o productie de sub 1.200 kg la hecter nu poate acoperi nici macar cheltuielile, fapt pentru care specialistii recomanda sistarea redeventei catre proprietar.


Cum pina acum nici un arendator nu a fost obligat sa declare productia obtinuta, este usor de presupus ce se va intimpla daca administratia va impune noul tip de contracte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS