21.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAbsolventii de liceu au sustinut proba orala la limba straina

Absolventii de liceu au sustinut proba orala la limba straina

Proba orala la o limba straina a fost sustinuta ieri de o parte dintre absolventii de liceu, ceilalti urmind sa intre in examen azi. Desi este a doua proba, majoritatea absolventilor au inca emotii. Roxana Calin, absolventa a Colegiului National „ Carol I“, are si o explicatie pentru aceasta problema. „Copiii care invata au emotii, celorlalti putin le pasa“. Ea a avut emotii mari la ambele probe, dar a luat zece.


Bacalaureat cu buchete de flori si manele in surdina


Daca unii elevi au venit cu buchete de flori pentru examinatori, altii au tinut sa-si etaleze masinile si sa asculte manele inainte de examen. Elevii seminarului „Sfintul Grigorie Teologul“, repartizati sa sustina examenul de bacalaureat la Colegiul „Carol I“, au venit de la sapte dimineata sa se incurajeze reciproc, chiar daca unii dintre ei urma sa sustina proba a doua zi. „Am putine emotii. La româna am luat zece, iar la franceza ma astept la cel putin 9.50“, a spus Mihai Filip, sef de promotie. Majoritatea au adus si cite un buchet de flori pentru examinatori. Emanoil Petrisor Cretescu spune ca gestul nu trebuie interpretat ca „mita“. „La româna n-am adus flori si tot 10 am luat. Asa este omeneste, stau o zi intreaga sa ne asculte pe noi. Nu merita macar atita?“.


Mai relaxati, absolventii de la Grupul Scolar Industrial CFR au tinut sa-si etaleze masinile, parcindu-le in curtea liceului. Din unul dintre autovehicule razbateau acorduri de manele, dar nu pareau sa deranjeze pe cineva, atentia tuturor fiind indreptata catre cei care ieseau din examen si care erau asaltati cu intrebari de genul „ce ti-a cazut?“, „cum e comisia?“, „ce te-au mai intrebat?“.


Unii elevi au preferat sa vina la examen insotiti de parinti


Unii dintre absolventi au preferat sa fie insotiti de parinti, numarul acestora este insa foarte mic in comparatie cu cei care s-au prezentat singuri. Iulia Oprean isi asteapta fiica, eleva a Grupului Scolar Industrial CFR, sa iasa din sala de examen. „Cred ca am emotii mai mari ca ea. Nu tin neaparat sa o insotesc la examene, nu vin decit daca mi-o cere. Si mie mi-ar fi placut sa ma astepte cineva la poarta“. Floarea Totin nici nu concepe sa nu-si insoteasca la examene fiul, absolvent al seminarului „Sfintul Grigorie Teologul“: „Baiatul meu este mai sensibil, am fost la toate examenele cu el. O sa-l insotesc si la scris. Am emotii pentru toata clasa“. Andreea Segarceanu, eleva a Colegiului Tehnic de Arte si Meserii „Constantin Brâncusi“, a venit insotita de ambii parinti. Ei ii vor fi alaturi si la probele scrise, pentru a o incuraja. „M-am pregatit intens cu doua-trei saptamini inainte de bacalaureat. Sper sa iau peste opt, pentru ca la facultate voi intra pe baza mediei de la bacalaureat. Vreau sa dau la Economia turismului sau la Relatii internationale“, a spus Andreea.


Interes scazut pentru informatiile oferite pe site-ul ministerului


Desi pe internet, pe site-ul Ministerului Educatiei, au aparut exemple de variante pentru probele orale, putini sint cei care au fost interesati de ele, majoritatea considerind ca este suficient sa te pregatesti temeinic. „Am luat zece la limba engleza, dar nu m-am uitat la variantele de pe net“, a afirmat Anca Farfara, absolventa a Colegiului „Carol I“. Nici Marian Pirvu, elev la „Sfintul Grigorie Teologul“, nu a vazut variantele publicate pe site-ul ministerului, dar nu isi face probleme. „Sper sa iau zece la franceza, pentru ca sint pregatit“.


Dupa probele orale, candidatii la bacalaureat vor avea citeva zile libere, iar luni vor incepe examenele scrise.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS