14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAproape o suta de soferi olteni si-au dus rablele la REMAT

Aproape o suta de soferi olteni si-au dus rablele la REMAT

Oamenii au primit un avans de 30 de milioane de lei pentru cumpararea unui autoturism nou


Programul national de innoire a parcului auto este in plina desfasurare. Pina la inceputul acestei luni, aproximativ o suta de locuitori din judetul Olt au dus autoturismele vechi la centrele REMAT, dupa doua luni de la lansarea programului. Reprezentanti ai societatii au spus ca autoturismele oferite la schimb s-au prezentat in bune conditii, dar au existat numeroase situatii in care proprietarii de masini au fost refuzati din cauza starii precare a autovehiculelor. „Au venit la noi cu masini vechi, care au fost spalate si curatate de curind. Aproape nimic nu mergea la ele. Am avut necazuri cu proprietarii, deoarece nu voiau sa inteleaga ca nu le putem accepta autovehiculele daca nu indeplinesc anumite conditii tehnice. A trebuit sa le aratam legea ca sa ne creada, altfel ne acuzau ca urmarim tot felul de interese“, au spus aceleasi surse.


In cadrul proiectului guvernamental, proprietarii care sint de acord sa renunte la autoturismele mai vechi de 12 ani beneficiaza de un sprijin de 30 de milioane de lei pentru achizitionarea unui autoturism nou. Proprietarii de masini vechi care vor sa se inscrie in programul de innoire a parcului auto o pot face pina in luna noiembrie la unul dintre cei 20 de producatori validati la nivel national, fiecaruia dintre acestia fiindu-i rezervata o cota de autoturisme noi care pot fi vindute proprietarilor de masini vechi. Proprietarii pot opta pentru un producator, in functie de marca autoturismului nou pe care vor sa-l cumpere, si se vor inscrie in program pe baza notei de acceptare pe care o vor primi de la firma aleasa.


Dupa inscrierea in program, proprietarul trebuie sa se prezinte cu rabla la unul dintre sediile REMAT din judet, unde primeste certificatul de predare in vederea distrugerii autoturismului uzat. Beneficiarul va avea asupra sa actul de identitate, certificatul de inmatriculare al autoturismului si nota de acceptare, in original. Autoturismul uzat trebuie sa fie inmatriculat in România, sa fie functional, sa aiba o vechime de cel putin 12 ani si sa aiba urmatoarele componente: grup propulsor, tren de rulare, caroserie, sasiu, catalizator sau echipamente electronice de gestionare a functiilor vehiculului, daca au fost prevazute din constructie. Cu copiile xerox dupa certificatul de inmatriculare si cu certificatul de predare, proprietarii se pot prezenta la Serviciul inmatriculari al IJP Olt, pentru radierea autoturismului predat la REMAT. In final, proprietarul vechiului autoturism se poate duce la producatorul validat care i-a eliberat nota de acceptare pentru cumpararea unei masini noi.


Proprietarii de masini uzate au fost nemultumiti ca suma de 30 de milioane de lei acordata de stat ca sprijin financiar nu a putut fi incasata de beneficiar, ci a intrat in contul de trezorerie al producatorului validat, urmind ca banii sa se scada din pretul de achizitie al noului autoturism. Inscrierea in program se face o singura data, pentru un autoturism, la un singur producator validat, iar achizitionarea autoturismului nou nu este permisa in sistem leasing. In Olt, dealerul Dacia a epuizat stocul de masini Dacia Logan alocat inca de la inceputul acestei luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS