18.1 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria Barbatesti a dat in judecata Agentia SAPARD

Primaria Barbatesti a dat in judecata Agentia SAPARD

• Din cauza edililor comunei, care nu au mai platit drepturile legale, cinci persoane paralizate au ajuns sa traiasca de pe o zi pe alta • Bugetul primariei este impovarat de plata lunara a unei dobinzi catre BCR, in valoare de 80.000.000 de lei • Din cauza unei anchete a PNA, Agentia SAPARD a blocat ultima transa pentru finantarea unui proiect de alimentare cu apa


Edilii din Barbatesti-Gorj au dat in judecata Agentia SAPARD, considerind ca aceasta se face vinovata de starea de faliment in care se afla institutia. De luni de zile, Primaria Barbatesti este nevoita sa achite dobinzi si penalitati in valoare de 80.000.000 de lei, la un credit BCR care a fost luat pentru acoperirea contributiei locale la un proiect de alimentare cu apa. Intrucit pe fir au intrat procurorii Parchetului National Anticoruptie, Agentia SAPARD a efectuat un control la Barbatesti si a dispus sistarea ultimei transe, pina la finalizarea anchetei. Atit organismul de control din cadrul SAPARD, cit si procurorii au avut suspiciuni de fraudare a fondurilor europene si au inceput verificarea modului in care a fost obtinuta finantarea. Bugetul si asa secatuit al Consiliului Local Barbatesti se pare ca a ajuns in pragul colapsului, iar pentru primarul Constantin Patrascu singura solutie a fost sa apeleze la instanta de judecata. Pina atunci insa, edilul trebuie sa dea socoteala in fata procurorilor anticoruptie.


Primaria Barbatesti a formulat o actiune la Tribunalul Gorj, solicitind emiterea unei ordonante prezidentiale, data numai de presedintele tribunalului si care, potrivit legii, se pune in aplicare imediat, prin care Agentia SAPARD trebuia sa vireze ultima transa. Valoarea acesteia este de 2,3 miliarde de lei, reprezentind transa a patra din suma acordata de SAPARD, pentru finantarea intregului proiect. Pina la lamurirea situatie de blocaj in care a ajuns primaria, in Barbatesti au inceput sa apara primele „victime colaterale“. Este vorba despre sase persoane cu handicap, dintre care cinci paralizate, care aveau dreptul la insotitor platit sau la plata unui salariu minim pe economie. Oamenii nu au mai primit din luna aprilie nici un ban, cu toate ca primaria era obligata sa le asigure salariile. Acestia considera ca toate fondurile disponibile sint folosite pentru plata dobinzii respective. Intr-o situatie disperata au ajuns Elena Nebunu, de 76 de ani, Ion si Eufrosina Patrascu, de 77, respectiv 91 de ani, si Romica Popescu, de 77 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU