• Societatea ar putea intimpina greutati la privatizare dintr-o directie la care se astepta cel mai putin: Consiliul Concurentei • Acesta trebuie sa-si dea acordul in cazul in care autoritatile doresc sa stearga datoriile de peste 1.000 de miliarde de lei acumulate la bugetul statului • FMI si UE sint ferme in aceasta privinta: fara ajutoare de stat
Electroputere are din ce in ce mai putine sanse de supravietuire. Aflata la a sasea incercare de privatizare, societatea craioveana se apropie cu pasi repezi de lichidare, conform intelegerii dintre Fondul Monetar International (FMI) si Guvernul României, in urma careia colosul industrial ar fi trebuit privatizat pina la sfirsitul acestei luni. Cum Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului nu a publicat inca anuntul de scoatere la vinzare a pachetului majoritar de actiuni, e greu de crezut ca statul va reusi sa vinda in doua saptamini ceea ce nu a reusit de-a lungul ultimilor ani. Dincolo de lipsa de atractivitate in fata investitorilor, de gitul societatii atirna ca o piatra de moara datoria de peste o mie de miliarde de lei acumulata la bugetul consolidat al statului, cu care autoritatile nu prea stiu ce sa faca. Iar variantele in aceasta privinta sint limitate. Cea mai la indemina solutie pe care o are guvernul in prezent este stergerea datoriilor, lucru care intra in conflict cu ordinele trasate de FMI si de Uniunea Europeana, adversare ale ajutoarelor de stat. In situatia in care autoritatile hotarasc totusi sa elimine datoriile acumulate, ultimul cuvint il va avea Consiliul Concurentei, care se poate opune unui astfel de demers. Nici la Bucuresti lucrurile nu sint clare in aceasta privinta. Contactat de GdS, consilierul pe probleme de concurenta din cadrul Consiliului Concurentei, Mihai Giugariu, a declarat ca in cazul Electroputere este nevoie de un aviz din partea Consiliului, precizind totodata ca in anumite situatii pentru acordarea ajutorului de stat nu este nevoie de aviz. De fapt, nici Regulamentul privind ajutorul de stat pentru salvare si restructurare nu este foarte clar conceput. Conform articolului 2, „acordarea de ajutoare pentru salvare si restructurare unor intreprinderi in dificultate nu poate fi considerata legitima decit cu respectarea anumitor conditii. Ea poate fi justificata, de exemplu, prin ratiuni de politica sociala sau regionala, de necesitatea de a lua in considerare rolul benefic al intreprinderilor mici si mijlocii in economie sau, in mod exceptional, de interesul mentinerii unei structuri de piata concurentiale, atunci cind disparitia unor intreprinderi ar putea determina o situatie de monopol sau de oligopol ingust. Pe de alta parte, nu ar fi justificata mentinerea in viata in mod artificial a unei intreprinderi intr-un sector confruntat pe termen lung cu supracapacitate structurala sau cind ea nu poate supravietui decit prin intermediul interventiilor repetate ale statului“, se arata in regulamentul Consiliului Concurentei.
Termenul-limita de privatizare ar putea fi prelungit
Conducerea Electroputere nu mai stie nimic despre intentia autoritatilor de la Bucuresti cu privire la societate. „Sintem in ceata. La ultima discutie pe care am avut-o cu cei de la AVAS, am inteles ca mai multe societati au depus scrisori de intentie, pentru a participa la privatizarea SC Electroputere. Stim ca societatea trebuie privatizata pina la sfirsitul lunii, in caz contrar fiind lichidata, dar se incearca o prelungire a termenului“, a precizat directorul Electroputere, Cornel Mondea. Conform acestuia, societatea face din ce in ce mai greu rost de banii pentru fondul de salarii, care in prezent se ridica la 45 de miliarde de lei lunar, adica peste 1,5 milioane de dolari. Nici reprezentantii AVAS nu stiu mai multe despre planurile autoritatilor legate de privatizarea SC Electroputere. „In prezent, se lucreaza la proceduri si la intocmirea caietului de sarcini. Firmele care au depus pina acum scrisori de intentie doresc sa cumpere doar bucati din fabrica, deci sint sanse de divizare. Aceasta nu ar fi o problema deosebita, pentru ca cealalta varianta este lichidarea“, au declarat pentru GdS reprezentantii AVAS. Data fiind situatia actuala, cei peste 3.000 de angajati ai Electroputere au inceput sa-si arate nemultumirile, dar inca nu s-au hotarit daca sa paraseasca fabrica sau nu, mai ales ca statul nu intentioneaza sa emita vreo ordonanta de disponibilizare, lucru asteptat cu mare interes de salariati. „Nu stiu nimic despre o astfel de ordonanta“, a mai spus Cornel Mondea.