14.2 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCreditorii fac coada la usa familiei Ciobotea pentru datorii de circa 2.000.000.000 de lei

Creditorii fac coada la usa familiei Ciobotea pentru datorii de circa 2.000.000.000 de lei

• Datorii la stat: 1,3 miliarde • Creditori privati: 600 de milioane de lei • De sapte ani, societatea familiei Ciobotea este ocrotita de Primaria Craiova, care nu-i mai percepe nici un ban pentru un spatiu comercial pe care il detine in buricul orasului


Secretarul general al Prefecturii Dolj, Ionel Ciobotea, este dator vindut la bugetul statului si nu mai face fata pretentiilor unor creditori privati. De sapte ani, institutiile publice se lupta sa recupereze de la Ciobotea creante in valoare de circa 1,3 miliarde de lei, datorii facute de SC AIALEX IMPEX SRL, societate la care unic asociat este Marilena Ciobotea, sotia lui Ionel Ciobotea. La concurenta cu statul, stau la coada creditori privati,care revendica si ei datorii de peste 600 de milioane de lei. Printre acestia se afla si… Dinel Staicu, care a cesionat creantele pe care familia Ciobotea le avea la Banca Internationala a Religiilor. Interesant este ca societatea familiei Ciobotea foloseste gratis de sapte ani un spatiu comercial din buricul orasului, fara ca factorii de raspundere din Primaria Craiova sa ia vreo masura.


Un faliment tergiversat de sapte ani


Povestea a inceput in 1996, cind SC AIALEX IMPEX SRL, societate la care unic asociat este Marilena Ciobotea, a concesionat de la primaria craioveana un spatiu de 8,64 metri patrati in centrul orasului, pe strada Aries, chiar in statia de autobuz a RAT Craiova. O data contractul parafat, firma s-a sinchisit prea putin sa plateasca redeventa anuala catre municipalitate. Mai mult, dupa ce a acumulat datorii consistente, SC AIALEX a intrat in procedura de faliment doi ani mai tirziu. In momentul deschiderii procedurii de faliment a societatii (in dosarul nr. 69/F/12/1998), la masa credala se inscrisesera mai multi pretendenti. Cea mai mare suma o aveau de recuperat de la familia Ciobotea institutiile statului: Consiliul Local (CL) Craiova – 577 de milioane de lei, Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj – 744,3 milioane de lei si Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Dolj – cu 3,4 milioane de lei. In total, statul avea de recuperat peste 1,3 miliarde de lei de la SC AIALEX IMPEX SRL. La acestea se adaugau o serie de pretentii de la banci si persoane private: BRD – sucursala Craiova (45,8 milioane de lei), Banca Internationala a Religiilor (BIR) – 281,6 milioane de lei, Herman Vand der Brande – 10.000 de dolari, precum si Floarea Stoian – 6.400 de marci germane (adica aproximativ 38,5 milioane de lei). Daca in ce priveste bugetul statului creantele nu pot fi contestate, fiind si privilegiate la recuperare, nu acelasi lucru se poate spune si despre ceilalti creditori, cu care societatea familiei Ciobotea se judeca de sapte ani.


Ciobotea s-a trezit dator la firmele lui Dinel Staicu


O poveste aparte o reprezinta datoriile catre BIR SA, de unde firma familiei Ciobotea a luat in 1996 un credit in valoare de 140 de milioane de lei. De altfel, banca a si cerut falimentul SC AIALEX, in momentul in care a inceput sa aiba probleme financiare. Pe 17 septembrie 1999, BIR a cesionat creantele pe care le avea de incasat de la SC AIALEX catre SC FRIGORIFER SA. Din partea SC FRIGORIFER, actul de cesiune a creantelor este semnat, in calitate de administrator, de Dinel Staicu. Ulterior, SC FRIGORIFER SA a fost radiata de la Oficiul Registrului Comertului (ORC) Dolj (pe 12 decembrie 2000), ca urmare a fuziunii prin absobtie a acestei societati cu SC BDJ SA, societate controlata tot de Dinel Staicu. Nestiind cui trebuia sa mai plateasca datoriile, „patronatul“ SC AIALEX a achitat o parte din credite in conturile BDJ, dupa care s-a speriat de morisca hatisului de firme intrate pe fir si a renuntat. Ei bine, povestea falimentului de la AIALEX este departe de a se fi terminat, pentru ca Ciobotea inca este in judecata cu creditorii privati, dosarul fiind pe rolul Curtii de Apel Craiova. Evident, pina la intocmirea listei finale cu creditori, nici institutiile statului nu-si pot recupera banii. Unii dintre responsabilii din cadrul administratiei craiovene se indoiesc ca familia Ciobotea ar avea in proprietate bunuri executabile care sa acopere datoriile catre bugetul local.


„In cazuri din acestea, noi nu prea avem ce sa facem. Trebuie sa asteptam hotarirea finala a instantei, ca sa ne recuperam banii. Cred ca societatea nu are bunuri executabile ca sa acopere datoriile. Din moment ce societatea este in faliment, insemna ca nu mai are activitate, iar contractul nu ar mai trebui sa fie in vigoare“, a declarat Cristi Ţapu, jurist in cadrul Primariei Craiova. Interesant este insa ca in spatiul concesionat de societatea familiei Ciobotea se vind produse de patiserie. Mai mult decit atit, de sapte ani, nimeni nu a luat la intrebari societatea cu pricina pentru redeventa datorata primariei. Responsabilii din cadrul biroului de contracte comerciale al primariei sustin ca din 1998, de cind au fost notificati ca SC AIALEX este in faliment, nu au mai calculat redeventa datorata de aceasta societate, desi „contractul este in vigoare“. Cu alte cuvinte, societatea foloseste gratis spatiul cu pricina, aflat in buricul orasului.


Ciobotea: „Asta nu e subiect de scris in presa!“


Capul familiei Ciobotea, Ionel Ciobotea, se afla in prezent in concediu. Contactat telefonic pentru a lamuri unele aspecte, acesta nu a negat informatiile si a spus ca presa ar trebui sa abordeze alte subiecte. In momentul in care i s-a amintit de creditul de la BIR, Ciobotea a afirmat ca „oricine poate cadea intr-o capcana ca asta“. Apoi, secretarul general al Prefecturii Dolj a inceput sa fie incoerent si sa vorbeasca pe linga subiect: „E prima societate care are datorii? Ocupati-va de alte societati, care au datorii de miliarde de lei catre stat. Asta nu e subiect de scris in presa. Eu nu sint deputat sau senator, sint un amarit de om care traieste dintr-un salariu cinstit“.


N-o fi Ciobotea deputat sau senator, insa este secretarul general al Prefecturii Dolj, omul care ar trebui sa vegheze la corectitudinea din administratia judeteana. Numai din salariu nu traieste, pentru ca are doua spatii comerciale in buricul orasului. Iar pentru unul dintre ele nu plateste nimic de sapte ani, cu ajutorul primariei, care se face ca nu vede acest lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU