12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDatoriile din Sanatate vor fi platite printr-un credit

Datoriile din Sanatate vor fi platite printr-un credit

Cine nu vrea banii in iulie n-are decit sa astepte pina in 2006


Mai bine de trei ore farmacistii din toata tara l-au chestionat pe Razvan Orasanu, unul dintre consilierii premierului Calin Popescu Tariceanu, in legatura cu plata datoriilor la medicamente. Acesta le-a prezentat, la sfirsitul saptaminii trecute, cunoscuta varianta pentru achitarea datoriilor catre farmacii. Statul va face un imprumut bancar de la o banca sau de la un grup de banci, iar dobinda aferenta va fi suportata de catre farmacisti, producatori si distribuitori de medicamente. Totodata, el le-a reamintit faptul ca in luna iulie 2005, se va achita doar 20 la suta din valoarea datoriilor, restul urmind sa fie platit in ianuarie 2006.


Majoritatea farmacistilor s-au aratat suparati, afirmind ca, de fapt, sint niste bani care li se cuvin si ca nu este corect ca pentru a-i primi sa suporte si dobinzi. In replica, Orasanu le-a spus ca in cazul in care nu doresc sa primeasca in luna iulie doar o parte din datorii si sa suporte si dobinda, exista posibilitatea ca in ianuarie 2006 sa primeasca integral sumele. De asemenea, el a precizat: „Asta este tot ce se poate face, avind in vedere ca trebuie respectate angajamentele României luate in fata organismelor financiare internationale“.


In ceea ce priveste plata a 20 la suta din datorii in luna iulie, acesta le-a explicat farmacistilor ca se va infiinta un site pe care se pot inscrie farmaciile care accepta acest sistem de achitare a banilor. Totodata, consilierul premierului Tariceanu a subliniat faptul ca in cursul acestei saptamini, la guvern, se va semna un memorandum care va cuprinde toate datele privind plata datoriilor catre farmacisti, producatori si distribuitori de medicamente. Acest memorandum „se va transforma“ intr-o hotarire de guvern privind deciderea imprumutului si dispunerea platilor.


„Dupa intilnirea cu Orasanu, probabil fiecare farmacist va face calcule pentru a vedea daca il avantajeaza varianta prezentata. Este posibil ca, mai mult, lanturile de farmacii sa agreeze aceasta varianta. Dar vom afla cind se va deschide site-ul“, au spus surse autorizate din cadrul Colegiului Farmacistilor din România.


Ministrul Cinteza ii asteapta din nou pe sindicalisti la negocieri


Ministrul sanatatii, Mircea Cinteza, este dispus sa reia negocierile cu reprezentantii Federatiei Sanitas.


„Ministrul Cinteza pare sa-si fi schimbat atitudinea fata de noi. Astazi, la propunerea lui, vom relua discutiile privind revendicarile cadrelor medicale si ale personalului auxiliar. Speram ca ministrul sanatatii sa vina cu o oferta serioasa, nu sa incerce o tragere de timp“, au declarat surse autorizate din cadrul Federatiei Sanitas.


Aceleasi surse ne-au spus ca „pina nu se va face rectificare bugetara despre solutionarea revendicarilor sindicalistilor nu se prea poate vorbi decit in termeni generali“. Pe de alta parte, fondurile de salarii pentru personalul din unitatile sanitare „se vor termina la jumatatea lunii august“.


„Rectificarea bugetara nu va acoperi tot necesarul. In aceste conditii, discutiile dintre noi si autoritati trebuie reluate la sfirsitul lunii septembrie“, sint de parere reprezentantii Federatiei Sanitas.


Printre revendicarile sindicalistilor se numara plata integrala a salariilor si sporurilor specifice, potrivit legii si contractului colectiv de munca la nivel de ramura sanitara, acordarea a 20 de tichete de masa, lunar, pentru fiecare salariat si adoptarea regulamentului de sporuri prevazut in OUG 115/2004.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS