Deflagratie, ieri-dimineata, in cartierul bucurestean Colentina. Doua persoane au fost ucise de suflul exploziei, alte sapte au fost ranite si sase imobile de pe strada Nicolae Apostol au fost distruse. Forte impresionante ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, ambulante, politisti si pompieri, angajati de la Distrigaz si Electrica au fost mobilizati, ieri, in jurul orei 7.30, pentru a interveni la locul tragediei. Timp de mai multe ore, pe sub darimaturi au fost cautate eventualele victime. Autoritatile au declansat o ancheta, coordonata de un procuror, pentru a stabili daca a fost vorba de o acumulare de gaze, avind in vedere ca in ultimele zile, in zona s-au efectuat lucrari la reteaua Distrigaz.
Doua persoane au murit si alte sase au fost ranite in explozia produsa in cartierul Colentina. Potrivit primelor informatii, explozia, care ar fi avut loc in intervalul 7.20-7.30, a afectat un atelier de incaltaminte si mai multe locuinte de pe strada Nicolae Apostol. Mai multe persoane au fost prinse sub darimaturi, iar o tinara a fost scoasa moarta de sub ruine. „Echipajele de interventie au solicitat sapte ambulante, transportindu-i pe raniti la Spitalele Sf. Pantelimon si Floreasca“, a declarat Lucia Oana, coordonator la Serviciul de Ambulanta al municipiului Bucuresti. Victimele au suferit arsuri pe aproape toata suprafata corpului si mai multe traumatisme. Pentru Marius Macioi, un tinar de 23 de ani, nu s-a mai putut face insa nimic. Tinarul a murit in ambulanta, inainte de a ajunge la unitatea medicala, din cauza unui stop cardiorespirator, provocat de leziunile majore suferite. „Trei dintre victime ar putea fi angajati ai atelierului de incaltaminte“, a declarat prefectul Capitalei, Mioara Mantale, adaugind ca prefectura va constitui o comisie de ancheta, formata din toti factorii de raspundere si coordonata de procurori, pentru a investiga cauzele producerii exploziei. Despre tinerii care si-au pierdut viata, vecinii spun ca locuiau cu chirie in casele din dreapta si stinga atelierului de incaltaminte. La Spitalul de Urgenta Floreasca au ajuns, potrivit doctorului Bogdan Oprita, coordonator al SMURD Bucuresti, doua femei si un barbat. Una dintre ele are arsuri pe 20 la suta din corp, iar celelalte doua persoane au, pe toata suprafata corpului, arsuri de gradele III si IV.
Se cauta fisura din conducta
Conducerea Politiei Capitalei si cea a Sectiei 7 s-au deplasat imediat dupa producerea nenorocirii in Colentina. Chestorul principal Marian Tutilescu, directorul general al Politiei municipiului Bucuresti, si generalul de brigada Aurel Udor, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, au afirmat ca explozia ar fi putut fi determinata de o acumulare de gaze, dar este necesara o expertiza minutioasa inainte sa se pronunte cineva in aceasta privinta. Generalul Udor a anuntat dupa sosirea la fata locului ca „echipele Distrigaz au trecut deja la decopertarea drumului si a curtilor, pentru a vedea daca exista vreo fisura a conductelor de gaz metan. De asemenea, printre ruine, este cautata si o eventuala instalatie improvizata care ar fi putut provoca explozia. De asemenea, toata zona a fost decuplata de la alimentarea cu energie electrica si gaze“. Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Capitalei a mai spus ca, in masura in care este posibil, se va vorbi si cu ranitii, care ar putea oferi detalii necesare elucidarii imprejurarilor in care s-a produs deflagratia. El a adaugat ca in cladirile afectate au fost si materiale combustibile.
Lucrari de mintuiala
Seful Politiei Capitalei a mai spus ca nenorocirea s-a produs in momentul in care trei dintre angajatii atelierului au ajuns la locul de munca si au aprins lumina. La rindul lor, reprezentantii Distrigaz au declarat, ieri-dimineata, sub protectia anonimatului, ca „situatia este sub control si ca a fost trimisa deja o echipa de experti pentru verificarea conductelor“. Aceleasi surse au precizat ca nu stiu ca in zona sa se fi inregistrat probleme, cu toate ca locatarii sustin contrariul. Ei spun ca, in urma cu doua saptamini, i-au chemat pe muncitorii de la Distrigaz sa inlocuiasca tevile pentru ca mirosea puternic a gaze. „Indiferent daca au fost sau nu reparatii, nu cred sa fi fost vina noastra. S-ar putea sa fie vorba despre o instalatie artizanala. Cind se lucreaza, de obicei, se opresc gazele, e imposibil sa se repare intr-un loc si sa explodeze in altul“, ni s-a transmis de la Distrigaz.
Ca la cutremur
Explozia ar fi putut face mai multe victime, dar, din fericire, majoritatea lucratorilor de la atelierul de incaltaminte distrus nu venisera inca la munca. Cu toate acestea, unul dintre locuitorii din zona, Marian Stoica, a declarat ca, inainte cu citeva minute de producerea exploziei, s-a intilnit cu doi dintre angajatii atelierului, precum si cu sora patronului, care au intrat in atelierul care functioneaza din 2000. Explozia a distrus total una dintre case si foarte serios alte cinci. Mai multe imobile au peretii crapati sau geamurile sparte. Un autoturism Mercedes, parcat in curtea atelierului, a fost aruncat de suflul exploziei la peste zece metri distanta. Oamenii din zona au spus ca pamintul s-a zguduit puternic, astfel incit au crezut ca este un cutremur.
Primaria sectorului 2 a inceput ieri-dimineata o ancheta sociala pentru ajutorarea persoanelor care au avut de suferit. Potrivit reprezentantilor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, oamenii afectati de deflagratie vor primi bani si materiale de constructie.
Tragedii la indigo
Mai multe evenimente de acest gen s-au produs in ultimii ani in Capitala, cel mai grav dintre ele fiind cel din noaptea de 2 spre 3 decembrie 1998, cind doua persoane au murit, iar alte sapte au fost ranite ca urmare a unei explozii care a avut loc intr-un bloc de pe bulevardul Dacia nr. 33. De asemenea, 20 de familii care locuiau in imobil au ramas fara adapost. Anchetatorii au stabilit ca, in acest caz, vinovati sint doi angajati ai Distrigaz. In 19 aprilie 2004, o garsoniera a fost distrusa complet, iar patru apartamente au fost avariate. Din cauza exploziei, peretii despartitori ai garsonierei au cazut, proprietarul fiind salvat de faptul ca patul in care dormea era in spatele unui perete de rezistenta al imobilului.