22.6 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalile de sport din Gorj vor cadea la primul cutremur

Salile de sport din Gorj vor cadea la primul cutremur

O verificare efectuata de Prefectura Gorj a scos la iveala ca majoritatea salilor de sport construite anul trecut prin programul guvernamental prezinta grave deficiente, fiind in pericol de a se prabusi la un eventual cutremur. La 11 din cele 14 sali de sport au fost gasite nereguli legate de executia lucrarilor.


Subprefectul de Gorj, Dan Ilie Morega, a prezentat ieri, intr-o conferinta de presa, neregulile constatate in urma controlului in ceea ce priveste constructia salilor de sport. „La sala de sport a Liceului Sportiv din Tirgu Jiu, instalatia de incalzire este subdimensionata. La sala de sport a Grupului Scolar Minier s-au constatat scurgeri de apa pe fatada si deplasari ale panourilor laterale. Asta spune foarte clar ca terenul nu a fost tasat in mod corespunzator si nu s-a realizat o infrastructura corespunzatoare pe care sa se construiasca. La majoritatea salilor de sport tencuiala a cazut de pe pereti. In mod sigur ca aceste sali de sport, cu probleme vor cadea chiar la un cutremur de gradul sase. La sala de sport a Scolii Generale din Motru s-au inregistrat infiltratii de apa la toate panourile de la acoperis, infiltratii de scurgeri pe fatadele principale si secundare, iar imbinarile de jgheaburi nu sint corespunzatoare, astfel incit apa nu se scurge pe jgheaburi, ci cade pe pereti. Cele mai multe probleme s-au gasit la Scoala de sport din Ţicleni: infiltratii de apa prin invelitoare, planseu si pardoseala, exfolieri ale tencuielilor interioare, infiltratii de apa prin parapetul ferestrelor. Mai bine faceau acolo o fintina sau un izvor al tamaduirii pesedistilor. La sala de sport de la Sacelu, tencuielile sint la fel cazute si sint probleme la imbinarea panourilor. La fel si la sala de sport de la Novaci, unde a cazut tencuiala, gresia este deteriorata la fatada principala, sint infiltratii locale de apa atit prin invelitoare si planseu, cit si prin pardosele. La Tismana, situatia este si mai grava. Pe linga caderea tencuielilor exterioare si interioare, pardoseala s-a desprins. Tot acolo, centrala nu este racordata la nici un fel de retea de incalzire. Daca nu vom lua cit mai repede masuri, o parte dintre aceste sali de sport vor ajunge un morman de fiare vechi“, a spus subprefectul de Gorj.


Conducerea prefecturii va face sesizare penala


Conform conducerii Prefecturii Gorj, construirea celor 14 sali de sport a costat peste 100 de miliarde de lei. Subprefectul de Gorj a spus ca fosta conducere a Inspectiei in Constructii poarta cea mai mare vina, pentru ca trebuia sa vegheze in permanenta daca se respecta proiectul si calitatea materialelor care au fost utilizate. Morega a precizat ca va cere inlocuirea fostului inspector sef al Inspectiei in Constructii, Ilie Merfu, care acum ocupa functia de inspector sef adjunct, si ca va sesiza organele de cercetare penala.


Lucrarile de reparatii deja au inceput


Costel Buzianu, primarul orasului Tismana, spune ca au inceput deja lucrarile de reparatii la sala de sport: „Firma care a construit sala de sport a inceput sa efectueze lucrarile de reparatii la acoperis, pentru ca ploua in sala. A mai picat si tencuiala de pe pereti si este igrasie. Dotarea salii de sport am realizat-o din fonduri de la bugetul local“.


Constantin Ţirca, viceprimarul orasului Ţicleni, spune ca problemele la sala de sport nu sint atit de grave: „Citeva probleme cu apa. Atunci cind ploua puternic se infiltra apa pe o parte. Dotarea este mai putina. Am stabilit sa inchiriem sala pentru desfasurarea de activitati sportive“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS