19 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoctoratul a fost transformat in ciclu de studii universitare

Doctoratul a fost transformat in ciclu de studii universitare

Doctoratul va ficonsiderat, pentru prima data in România, ciclu de studii universitare cu doua componente: studii avansate si cercetare stiintifica, a anuntat, ieri, Mircea Miclea, ministrul educatiei si cercetarii.


In ultimii ani, doctoratul a cunoscut o degradare continua, ducind la erodarea increderii in calitatea diplomelor de „doctor in stiinte“ emise de institutiile abilitate din România. Pe de alta parte, prevederile ultimei Hotariri de Guvern privind doctoratul (HG 37/1999) au devenit in buna masura inadecvate, insuficiente si incompatibile cu evolutia doctoratelor in mediul european si nord-american.


In contextul reformarii invatamintului superior din România, Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) a initiat Hotarirea de Guvern privind organizarea si desfasurarea studiilor universitare de doctorat, aprobata in sedinta de miercuri. Conform documentului, pentru prima data in România, doctoratul este considerat un ciclu de studii universitare cu doua componente: studii avansate si cercetare stiintifica. Aceste doua componente devin obligatorii, indiferent de forma doctoratului, la zi sau la fara frecventa. Potrivit ministrului, in cadrul studiilor avansate, doctoranzii vor studia metode avansate de cercetare si tehnici de elaborare si management al proiectelor de cercetare. In acest mod, cercetarea stiintifica din România poate fi scoasa din actuala situatie de slaba recuperare a fondurilor europene. Miclea spune ca România recupereaza doar 18 la suta din sumele cu care contribuie la bugetul de cercetare al Uniunii Europene. Reforma doctorala instituie mecanisme de control al calitatii studiilor doctorale pe baza unor evaluari externe realizate de comisii de experti, selectionati din cadrul Registrului National al Expertilor (RNE). Prin acestea, vor fi depistate atit rabaturi de la calitatea studiilor, cit si de la deontologia profesiei. In cazul in care vor fi inregistrate astfel de fenomene, prin noua hotarire de guvern, vinovatii vor fi penalizati. Sanctiunile vor merge pina la retragerea dreptului institutiei de a organiza studii doctorale pe o perioada de trei ani, la retragerea dreptului de conducere de doctorat sau a titlului de doctor. Noua hotarire de guvern stipuleaza ca, intr-o perioada de un an de la aparitie, sa fie reevaluate toate institutiile organizatoare de studii doctorale. Totodata, in acelasi interval, vor fi reevaluati si profesorii conducatori de doctorat. Aceste reevaluari se vor derula ciclic, la intervale de cinci ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU