27.6 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEdilii Craiovei au vrut sa distruga un spatiu verde

Edilii Craiovei au vrut sa distruga un spatiu verde

Locatarii din zona postei din cartierul Calea Bucuresti s-au trezit ieri cu echipe de muncitori apartinind Regiei Autonome a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) trimisi de edilii Primariei Craiova sa desfiinteze spatiul verde pentru a amplasa in loc tarabele florareselor. Oamenii s-au revoltat vazind cum gardul viu si florile sint scoase din pamint, in locul lor urmind sa fie amplasate tarabe. „Circul“ a durat citeva ore, pina cind reprezentantii primariei au aflat urmarile hotaririi lor si au revocat ordinul, dispunind ca tot ceea ce fusese scos din pamint sa fie replantat.


Insotiti de presedintii asociatiilor de proprietari, locatarii din zona si-au amplasat scaune pe spatiul verde, incercind sa impiedice muncitorii hotariti sa scoata florile si gardul viu. Dar cum „ordinul este ordin si trebuie executat“, aceasta fiind scuza angajatilor Primariei Craiova, revolta oamenilor nu a impiedicat insa distrugerea zonei verzi. „Sintem impotriva deciziei de a distruge spatiul verde, singurul existent in zona, vechi de peste 30 de ani, pentru a se amplasa in locul acesta tarabe. Primaria Craiova nici macar nu ne-a anuntat despre aceasta decizie. Astazi de dimineata (ieri – n.r.) ne-am trezit cu muncitori care scoteau gardul viu si florile plantate si le aruncau in remorca unui tractor. Sintem in stare sa adresam plingere si la Bucuresti despre aceasta bataie de joc coordonata de edilii nostri. Reprezentantii muncitorilor ne-au spus chiar ca sintem niste bieti analfabeti, care nu pot decide soarta si schimbarile necesare unui oras modern“, a spus Ion Licurici, presedintele Asociatiei de Proprietari nr. 18 din cartierul Calea Bucuresti.


Intre locatarii revoltati, la fata locului se afla chiar una dintre persoanele careia ii apartinuse, timp de peste 50 de ani, terenul pe care este amplasat actualul spatiu verde. Barbatul a povestit ca a facut numeroase sesizari la Primaria Craiova, solicitind inapoierea terenului si despagubirea cu bani a casei pe care o avusese, dar a primit in schimb doar refuzuri. „Am avut casa si teren chiar pe acest spatiu, din 1939 pina in 1989. Am facut notificari pentru teren, am solicitat restituirea acestuia pe baza Legii nr. 10, dar mi s-a spus ca nu mi-l pot inapoia pentru ca in pamint sint cabluri si conducte de gaze… Atunci am hotarit sa-l las, dar cu conditia ca spatiul sa ramina zona verde“, a precizat Mihail Mihailescu. Extrem de suparat, barbatul a spus ca, daca spatiul verde va fi distrus, amplasindu-se in loc tarabele florareselor, este in stare sa-si ia viata.


„In spatele hotaririi de a ne muta se ascund interese mari!“


Floraresele din zona Rotonda nu inteleg insa cum brusc vinzarea florilor provoaca un aspect urit orasului. „De peste 30 de ani vindem flori aici. Nu intelegem cum florile pot schimba aspectul strazii in rau… In spatele acestei motivatii sintem convinse ca se ascund interese mult mai mari, cum se zvoneste de fapt, ca ar lua fatada unor magazine si restaurante. Am aflat si noi astazi de la oamenii din cartier ca cei de la primarie vor sa ne mute in fata postei, distrugind spatiul verde existent in zona. Nu este insa vina noastra. Noi am dori sa raminem aici, unde facem comert de zeci de ani, fara sa deranjam pe nimeni“, a spus Viorica Constantin, florareasa.


Edilii Craiovei au dispus oprirea lucrarilor


Vazind revolta oamenilor, muncitorii RAADPFL si-au anuntat sefii, care, venind la fata locului, s-au multumit sa asiste… de peste strada la circul provocat. Oamenii au ramas uimiti vazind cum muncitorii apartinind Primariei Craiova au inceput sa planteze la loc arborii smulsi din pamint.


Viceprimarul Craiovei, Gheorghe Nedelescu, a precizat ca nu avea cunostinta ca parculetul din fata postei din Calea Bucuresti a fost revendicat de fostul proprietar si ca, aflind acest lucru, a dat ordin ca „lucrarile“ sa fie sistate: „Amplasarea tarabelor florareselor din zona Rotonda a fost decizia consiliului local, iar spatiul din fata postei era ideal pentru un astfel de comert. Avind insa in vedere ca a aparut un proprietar care revendica acest teren, nu vom lua nici un fel de masura pina cind nu vom clarifica problema. Am dat ordinul sa fie plantat la loc gardul viu si florile“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS