15.6 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Agriculturii da bancilor bani din buget pentru credite agricole

Ministerul Agriculturii da bancilor bani din buget pentru credite agricole

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) va pune la dispozitia bancilor sau institutiilor de microcreditare surse financiare din buget pentru acordarea de credite agricole de investitii, potrivit proiectului Legii creditului de investitii in agricultura, care a trecut, joi, de plenul Senatului.


Acesta a precizat ca la rectificarea din toamna sint prevazute 300 de miliarde de lei pentru acordarea de credite agricole de investitii, bani care vor fi pusi la dispozitia institutiilor de microcreditare, dar pentru 2006 sumele destinate in acest scop vor fi mai consistente. Proiectul de lege vizeaza acordarea de credite pe termen de lung pentru exploatatiile mici si mijlocii. Creditele vor fi acordate pe termen de pina la zece ani, cu perioade de gratie de 1-5 ani, plafonul maxim fiind stabilit in prezent la 75.000 de euro. Creditele vor putea fi garantate cu terenuri, active sau chiar cu productia obtinuta, activitatile creditate fiind cele de productie din agricultura, dar si serviciile, procesarea sau chiar pentru cofinantare prin programul Sapard.


Sumele alocate din bugetul MAPDR vor fi puse la dispozitia bancilor prin licitatie, urmind ca acestea sa le distribuie investitorilor in functie de prioritati si in baza unui caiet de sarcini stabilit anual. Costurile de administrare referitoare la intocmirea dosarelor, a planurilor de afaceri, in valoare de pina la trei la suta vor fi suportate tot din bugetul MAPDR. Fondul care va fi creat pentru creditarea investitiilor in agricultura, in baza proiectului de lege mentionat, va fi constituit din alocatiile aprobate prin bugetul de stat cu aceasta destinatie, aflat la dispozitia MAPDR, acesta urmind sa fie reconstituit din sumele rambursate si dobinzile platite de institutiile de credit.


Senatorii au hotarit joi ca fondul pentru creditarea investitiilor sa fie utilizat de minister ca instrument de orientare a politicii agrare, care va stimula transformarea gospodariei taranesti in ferme agricole familiale cu caracter comercial. Acest proiect a fost initiat pentru a putea facilita accesul la credite al producatorilor agricoli, tinind cont de faptul ca doar 3 la suta din volumul creditelor acordate sectorului neguvernamental din economie a revenit, in 2004, agriculturii, silviculturii si pisciculturii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS