20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIn satele din apropierea Craiovei, copiii mor cu zile

In satele din apropierea Craiovei, copiii mor cu zile

La doar 20 de kilometri de Craiova, in comuna Virvorul de Jos, sat Ciutura, traieste familia Curca.


Sint oameni simpli, constienti de situatia lor materiala, care traiesc insa o mare tragedie. Unul dintre copii este surdomut, fiind diagnosticat cu microencefalita acuta. In noua ani, copilul a fost vazut doar de un singur medic, la un cabinet particular din Craiova, unde l-a dus mama sa pentru consultatie. In rest nu a beneficiat de nici un tratament. Nici macar medicul de familie nu l-a consultat!


Ionela Curca are 27 de ani si trei copii: Laurentiu, de noua ani, Andreea Petruta, de patru ani, si Luminita Ionela, fata cea mare a familiei. Parintii au fost constienti ca Laurentiu are probleme de sanatate. Inca de la nastere au observat ca micutul nu reactioneaza in momentul in care cineva vorbeste cu el, nu tresare nici macar la zgomote. Mama copilului povesteste ca a fost insa asigurata de medicii craioveni ca este perfect sanatos si ca nu mai este nevoie de internare: „L-am nascut pe copil de numai un kilogram. Am stat cu el in spital pina a ajuns la greutatea normala, dupa care medicii mi-au spus sa merg acasa ca este perfect sanatos. Au zis ca singura problema este ca s-a nascut cu limba prinsa, dar pot apela la babe ca sa i-o dezlipeasca. Am observat apoi ca Laurentiu dadea ochii peste cap, era slabit, si, in ciuda faptului ca minca, nu se dezvolta ca si ceilalti copii. M-am dus atunci, sfatuita de o vecina, la un cabinet particular. Medicul mi-a spus ca Laurentiu este surdomut si i-a pus diagnosticul de microencefalita acuta, tip grav“. Singura lamurire pe care femeia a primit-o a fost aceea ca Laurentiu nu va fi un copil normal, deoarece cutia craniana nu i se va dezvolta.


„Trebuie sa avem multi bani ca sa il ducem la spital, la Craiova“


Starea de sanatate a copilului s-a inrautatit o data cu trecerea anilor. Ajuns la virsta de noua ani, Laurentiu trebuie supravegheat zi si noapte. Parintii nu pot comunica in nici un fel cu el. A ramas mic, arata ca un baietel de trei-patru ani. Parintii au spus ca, in noua ani, medicul de familie nu a trecut nici macar o data sa consulte copilul. Singura dorinta a parintilor ar fi sa poata sa-l duca pe Laurentiu la un medic specialist, care sa le spuna exact evolutia bolii. „M-am dus si i-am spus eu medicului de familie diagnosticul. Desi i-am povestit ca are momente cind face febra mare, vomita, nici nu a venit sa il vada. Mi-a dat doar retete, dar cu siropuri sau supozitoare, fara sa il consulte. Medicul de familie nici nu stie unde stau… M-am dus eu cu fetita, cind a fost bolnava de otita, la Spitalul nr.1 din Craiova si am fost nevoita sa platesc 750.000 de lei spitalizarea si sa dau de fiecare data cite 50.000 de lei infirmierei pentru a se uita la noi. Nu indraznim sa mergem cu el la spital, la Craiova, pentru ca trebuie sa avem bani multi ca sa ne bage cineva in seama“, a spus Ionela Curca.


Femeia a mers cu Laurentiu si la Comisia de Expertiza Medicala a Persoanelor cu Handicap, din Craiova, unde micutul a primit incadrare de handicap grav, avind nevoie de insotitor. Dupa declaratia Ionelei, doctorii din comisie au sfatuit-o sa nu-i mai dea atita atentie copilului si nici tratament „ca-l capiaza mai rau“.


Daniela Iancu, medicul de familie al oamenilor din opt sate


Medicul de familie al familiei Curca, Daniela Carmen Iancu, a mentionat insa ca este imposibil sa-si cunoasca toti pacientii, avind in ingrijire bolnavi din toata comuna Virvorul de Jos, adica din opt sate. Aceasta s-a scuzat, spunind ca nu este obligatia ei sa isi viziteze pacientii, ci merge la domiciliul bolnavilor doar la cererea acestora. Nu conta faptul ca micutul era un caz special, cu momente de crize puternice! Medicul de familie nici nu cunostea aceste aspecte, raminind oarecum mirata: „Nici mama copilului nu-mi amintesc sa fi venit vreodata cu el la cabinet… Nu am fost solicitata sa vin la domiciliu. Daca va veni sa imi solicite consultatia ma voi duce, dar cum copilul este deplasabil, ar trebui sa il aduca la cabinet… Ii voi da trimitere copilului la un medic specialist“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS