14.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn loc la Gradinita nr. 17, rivnit de educatorii „navetisti“

Un loc la Gradinita nr. 17, rivnit de educatorii „navetisti“

Timp de 12 ani, o absolventa de Matematica a ocupat un post necuvenit


Citeva educatoare care trebuie sa sustina examenul de titularizare sau pentru postul de suplinitor si care fac naveta de la Craiova in mediul rural de mai multi ani au sesizat Gazeta de Sud in legatura cu neregulile care se intimpla la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean Dolj. Acestea sustin ca postul de educatoare de la Gradinita nr. 17, din cartierul craiovean Catargiu, nu a fost scos la concurs in ultimii 12 ani. Mai mult, acesta este ocupat de o persoana care nu ar fi sustinut niciodata concurs pentru postul de suplinitor si care nu are nici macar studiile in domeniu absolvite. Desi, in prima zi de afisare a posturilor libere pentru concurs, Gradinita nr. 17 a fost prima pe lista, dupa declaratia educatoarelor, a doua zi au fost lipite noi afise de pe care postul cu pricina a disparut pur si simplu.


„Imbatrinim facind naveta in mediul rural, lasindu-ne copiii acasa, iar altii ocupa pe nedrept posturi la gradinite situate la distanta de citeva case de locuintele lor. Nu ni se pare normal ceea ce se intimpla. Postul de educatoare de la Gradinita nr. 17 trebuia scos la concurs anual pentru suplinire, pentru titularizare neavind dreptul fiind rezervat unei doamne inspector. De ce acest post liber nu a fost scos la concurs in ultimii 12 ani? Inteleg ca pina acum zece ani oricine, chiar absolvent de liceu, putea profesa ca educator suplinitor intr-o gradinita, dar legile s-au schimbat si examenul este obligatoriu pentru ocuparea acestui post“, a spus Magdalena Popa, una dintre educatoarele suparate, celelalte dorind sa-si pastreze anonimatul deoarece, dupa spusele lor, a-si spune numele „ ar fi ca si cind am pune benzina pe noi si ne-am da foc“.


Conform declaratiilor persoanelor revoltate de nedreptatile existente, Anisoara Danoiu nu ar avea nici macar dreptul de a profesa ca educator, fiind absolventa a Facultatii de Matematica, iar studiile si calificarea de institutor nici nu le-ar avea absolvite: „ Este necalificata, platita ca atare, dar pe un post necuvenit. Nu ar avea nici macar dreptul sa participe la concursul de suplinire, dar sa fie educatoare! In plus, nu s-a prezentat la nici un concurs, nu figureaza cu nici o cerere pentru a se inscrie macar sa incerce sa obtina postul. Este clar ca are pe cineva «in spate», care o sustine! In prima zi cind s-au afisat locurile libere scoase la concurs, Gradinita nr. 17 era chiar prima pe lista, iar a doua zi, cind am venit impreuna cu alte colege sa ne depunem cererile pentru acest post, am ramas stupefiate. Afisul care fusese lipit cu o zi inainte fusese rupt, iar pe noile liste postul de educatoare de la gradinita din Catargiu disparuse“.


„Nu am facut decit sa imi vad de treaba!“


Directoarea Gradinitei nr. 17 sustine ca nu ea a luat decizia in vederea angajarii Anisoarei Danoiu si ca tinara a venit cu acte de la Inspectoratul Scolar Judetean Dolj, prin care solicita transferul dintr-o comuna doljeana la gradinita din Craiova. „In calitate de director, eu nu am facut decit sa o incadrez aici in urma deciziei de la inspectorat. Lucreaza aici de peste zece ani si intr-adevar are studii de Matematica si nu calificare pentru educatoare. Nu sint eu in masura sa iau decizii, a venit pe postul rezervat inspectorului Elena Matei. In fiecare an, eu am prezentat situatia la inspectorat, am anuntat postul liber… Nu stiu daca acest loc a fost vreodata scos la concurs, dar eu am prezentat situatia foarte clar de fiecare data inspectoratului. Nu am facut decit sa imi vad de treaba… Am aflat si eu ca in acest an postul de la gradinita noastra a fost primul pe lista, am auzit chiar ca apoi a fost scos de la concurs, dar atit… Nu sint in masura sa detaliez… Stiu cum e teoretic si practic, dar stiu si faptul ca micutii s-au apropiat de ea… Este frumoasa ca Alba ca Zapada si iubita! In plus, sta si aproape de gradinita, la citeva case, oricind poate veni la gradinita!“, a spus Angelica Dan, directoarea Gradinitei nr. 17.


In 12 ani, a dat examen de trei ori pentru suplinire


Anisoara Danoiu, care ocupa postul de educatoare atit de rivnit de restul colegilor de breasla, sustine ca in cei 12 ani de cind ocupa acest post a dat concurs pentru suplinire, dar doar de… trei ori. Nu a putut insa sa precizeze cu exactitate in ce an a sustinut examenul, pe care oricum nu avea dreptul sa il dea, si nici notele cu care a cistigat concursul! „Am venit prin concurs de la Popoveni, unde am fost invatatoare un an. Oricum, postul de la gradinita de aici era rezervat, nu se putea titulariza nimeni. Si cred ca postul a mai fost la concurs… Anul acesta termin Colegiul «Constantin Brâncusi» din Tirgu Jiu, iar Matematica am absolvit-o in 1993. Am stat aici din necesitate, am salariul de necalificat, minim pe economie. Am facut modulul pedagogic, am primit chiar si bani pentru aceasta calificare, dupa care nu mi s-a mai recunoscut si mi-au fost luati inapoi. Banuiesc ca am fost reclamata de cineva care imi vrea raul si doreste sa-mi ia locul, am eu citeva banuieli… O sa termin in acest an colegiul, o sa dau examen si tot educatoare voi ramine, daca nu aici, la alta gradinita!“.


Nu stim deocamdata parerea despre aceasta situatie nici a Getei Gavrilescu, inspectorul de specialitate la educatori, si nici a Dianei Busoi, inspectorul general, deoarece nu le-am putut contacta, fiind plecate in interes de serviciu din Inspectoratul Scolar Judetean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS