Locuitorii din nou-infiintata comuna Osica de Jos, judetul Olt, sint pe punctul de a declansa un scandal de proportii. Acestia sint suparati pe primarul ales anul trecut, Gheorghe Neagoe, care, spun ei, ar fi incapabil sa conduca destinele comunei. Dovada in acest sens ar fi modul in care el a fost de acord cu impartirea patrimoniului comunei, in cursul anului trecut, dupa ce guvernul aprobase decizia de infiintare a localitatii, prin desprinderea de comuna Dobrun. Viceprimarul din Osica de Jos, Cezar Gubendreanu, spune ca acesta a fost primul indiciu despre incapacitatea actualului edil-sef al localitatii. „Intr-o sedinta comuna de consiliu local s-a cazut de acord ca patrimoniul comunei-mama Dobrun sa fie impartit, pe baza unui proces de predare/primire, cum scrie in lege. Pina aici, toate bune. Am stabilit infiintarea unei comisii care sa se ocupe de asta, dar ce s-a intimplat apoi acolo tine de domeniul tragicomicului. Fostul primar din Dobrun (Aurel Bondrescu – n.r.), care a si fost reales in functie anul trecut, s-a ales cu toate bunurile vechii comune, iar noi, cu praful de pe toba! Primarul nostru nu a zis nimic, a acceptat tot ce i-a spus si ce i-a dat Bondrescu! Aveam o masina Renault Megane, data de guvern, ne-a luat-o! Un microbuz Ford, cu noua locuri, si niste masini de armata, le-a luat si pe acelea, si niste utilaje… Chiar si un bloc de locuinte, amplasat in centrul comunei, si pe asta ni l-a luat! Are sase apartamente si doua garsoniere, dintre care, la imparteala de anul trecut, primarul nostru si cel din Dobrun se intelesesera sa ne lase noua o garsoniera si doua apartamente. Pina la urma, tot ei le-au luat, iar acum le inchiriaza si incaseaza bani pentru un bun care e construit pe teritoriul nostru! E ca dracu’! Si asta nici nu e tot!… De atunci ar fi trebuit sa-mi dau seama ce poate primarul nostru, sau, mai bine zis, ce nu poate! La urma urmei, cum sa fie in stare un profesor sa gestioneze o comuna daca el nu a mai facut niciodata asa ceva? Ne calca in picioare, asta ne face primarul nostru!“, a spus vicele din Osica de Jos, Cezar Gubendreanu. Autoritatile judetene, dar nu numai, au fost informate prin diverse petitii despre situatia incordata dintre cele doua comune „surori“.
„Ce tupeu!“
Primarul din comuna-mama Dobrun a negat toate acuzatiile aduse de satenii pe care i-a condus neintrerupt din anul 1994. Aurel Bondrescu spune ca toate bunurile care au ramas in posesia Dobrunului au fost stabilite in prezenta unei comisii alcatuite din oficiali de la prefectura judetului si nu numai. Iar despre actualul edil din Osica de Jos, acesta afirma ca Neagoe nu putea veni cu nici o pretentie fata de comuna Dobrun din moment ce tot ce s-a facut in comuna a fost realizat de pe vremea cind el, Bondrescu, a fost primar.
„Nu-i inteleg! Adica, eu, care am fost primar acolo (in Dobrun, n.r.) atitia ani si m-am zbatut sa fac rost de cite ceva pentru comuna, inclusiv automobilul ala Renault, trebuia sa le las lor tot, iar eu sa o iau de la inceput? Mi se pare o copilarie ca incearca acum sa dea vina pe primarul pe care ei si l-au ales. Nu stiu cum de au tupeul sa spuna ca le-am luat ceva pe nedrept! Ar trebui sa-si fi dat seama ca eu le-am dat lor ceva, si nicidecum ei, mie! Le-am lasat scoala, post de politie, dispensar medical, retele electrice noi, drumuri asfaltate si cite si mai cite. Eu nu am luat decit niste lucruri minore, ca altfel nu pot sa le spun. Aici, la Dobrun, eu nu am nici dispensar, nici drumuri asfaltate, desi aici am originile etc. Abia acum lucrez la niste proiecte pentru a obtine fonduri SAPARD. Ei (satenii din Osica de Jos – n.r.) nu-si dau seama ca eu va trebui sa o iau de la inceput unde sint acum primar?!“, a declarat Bondrescu, uimit de nemultumirile celor pe care i-a condus o gramada de ani.
Cit despre cele doua apartamente si garsoniera din blocul de locuinte din Osica de Jos, acesta spune ca in ele stau acum, cu chirie, politisti, dar si angajati ai firmei care lucreaza la regularizarea piriului Oltet, tot pe teritoriul noii comune. Bondrescu crede ca satenii si viceprimarul din Osica de Jos obosesc inutil autoritatile judetene prin actiunile lor si ca, in final, lucrurile vor ramine ca in prezent.
Un referendum pe an
Satenii din comuna Osica de Jos au semnat un memoriu pe care l-au remis Prefecturii Olt, in care solicita autoritatilor aprobarea organizarii unui nou referendum in localitate, pentru incetarea mandatului de primar al lui Gheorghe Neagoe. In plus, cei 427 de semnatari ai documentului cer si organizarea de noi alegeri in comuna. In mod paradoxal, memoriul cu pricina, desi a fost depus la prefectura pe 12 mai, a disparut intre timp, el fiind regasit in mod miraculos abia zilele trecute, dupa interventia satenilor din comuna. Viceprimarul Cezar Gubendreanu a spus ca s-a incercat evitarea acestei situatii delicate prin sfatuirea actualului edil de a demisiona din functie. Propunerea satenilor a fost refuzata de Neagoe, care a dorit sa-si continue mandatul. Saptamina trecuta, o comisie a prefecturii judetului a venit in localitate pentru a verifica veridicitatea celor semnalate in memoriu. Intimplator sau nu, comisia, alcatuita din doi angajati ai prefecturii, ar fi fost „dirijata“ prin comuna Osica de Jos la persoane care nu prea stiau despre ce e vorba.
„Este strigator la cer ce s-a intimplat! Reprezentantii prefecturii, in loc sa mearga acasa la semnatarii memoriului, ca sa verifice daca ei exista sau nu, au fost condusi de un consilier local si de sotia acestuia la domiciliul unor persoane care habar nu aveau ce scria in documentul respectiv!?! Nu e corect! Pai, mai bine, o lasau balta de la inceput. Dupa cum se desfasoara situatia, aproape ca intrevedem sfirsitul si nu e bine deloc“, a spus vicele Gubendreanu. Subprefectul judetului, Gigel Stirbu, a confirmat ca situatia din comuna Osica de Jos se afla in atentia autoritatilor. Saptamina aceasta va avea loc o intilnire cu liderii filialelor judetene ale PNL, PD si PUR, care, teoretic, ar trebui sa faca lumina in aceasta problema. De mentionat ca primarul localitatii, Gheorghe Neagoe, nu a putut fi contactat.