13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMagistrati craioveni suspectati de PNA ca au luat mita de la infractori

Magistrati craioveni suspectati de PNA ca au luat mita de la infractori

• Craioveanul „Sile“ Dragusin a fost arestat pentru ca ar fi primit 20.000 de euro ca sa-i „unga“ pe niste magistrati pentru a da solutii favorabile in anumite dosare penale • PNA a extins cercetarile, luindu-i la purecat pe trei magistrati din Craiova, suspectati ca ar fi colaborat cu Dragusin pentru a „aranja“ dosarele penale • Desi trimis in judecata pina acum pentru ultragierea a sase politisti, „Sile“ n-a facut nici o zi de pirnaie pentru aceste fapte datorita unor judecatori mult prea „milostivi“


Procurorii Sectiei de Combatere a Coruptiei din cadrul Parchetului National Anticoruptie (PNA) l-au retinut luni, pentru 24 de ore, pe craioveanul Ion Dragusin, zis „Sile“, de 37 de ani, personaj care ar fi unul dintre liderii lumii interlope din Craiova. Marti, Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva a acestuia pentru 15 zile, pentru savirsirea infractiunii de trafic de influenta. Din probele pe care le au, procurorii anticoruptie au ajuns la concluzia ca Dragusin, in toamna anului 2003, ar fi pretins si primit de la o persoana 20.000 de euro, lasind sa se creada ca are influenta asupra unor magistrati pentru a obtine o solutie favorabila intr-un dosar penal.


Ancheta de proportii in justitia craioveana


PNA continua insa cercetarile in acest dosar, avind indicii ca Sile Dragusin chiar avea legaturi deosebit de cordiale cu citiva magistrati, legaturi in baza carora ar fi reusit „masluirea“ unor dosare penale – desigur, nu gratuit. Astfel, o echipa formata dintr-un procuror si doi ofiteri de politie, toti de la PNA Bucuresti, a sosit miercuri in Craiova pentru a investiga legaturile lui Dragusin cu anumiti magistrati. Anchetatorii au facut prima vizita la Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj, unde, intr-un mister absolut, au luat intii la purecat toate dosarele lui Sile. I-au chemat apoi pe toti procurorii din judet care au instrumentat in ultima perioada dosarele penale ale lui Dragusin, chestionindu-i daca s-au facut vreodata presiuni din partea unui anumit coleg al lor – un procuror al carui nume nu-l vom face deocamdata public ca sa nu influentam ancheta – pentru a o „lasa mai moale“ in aceste dosare. Apoi, procurorul de la Parchetul Tribunalului Dolj suspectat ca ar fi avut legaturi cu Dragusin a fost „invitat“ la PNA pentru a da niste raspunsuri la intrebari incomode legate de relatiile sale cu infractorul amintit.


Pe linga acest procuror, PNA urmeaza sa-i ia „la bani marunti“ si pe doi judecatori – unul de la Tribunalul Dolj, iar celalalt de la Curtea de Apel Craiova – banuiti ca ar fi apropiati ai lui Sile Dragusin si ca s-ar fi lasat „unsi“ de acesta. Institutiile in care activeaza cei trei magistrati aflati in vizorul PNA s-au abtinut ieri de la orice comentarii cu privire la investigatiile procurorilor anticoruptie.


„Sile“ Dragusin nu este un oarecare. Este arhicunoscut mai ales ca vinzator de telefoane mobile „la negru“, motiv pentru care s-a ales si cu porecla de „Sile Zapp“, insa din activitatile sale ilicite din ultima vreme nu lipsesc nici „invirteli“ cu diamante de zeci sau sute de mii de euro. De vreun an incoace, s-a reprofilat insa pe ultragierea politistilor.


Rafuiala cu Arnautu


In cursul lunii februarie a acestui an, „Sile“ Dragusin a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Craiova pentru ca i-a amenintat cu o sabie pe politistii care venisera sa aplaneze un conflict. Dragusin locuia impreuna cu familia la demisolul unui imobil situat pe strada Fratii Golesti din Craiova, apartament pentru care platea chirie la RAADPFL. In apartamentul de deasupra functioneaza birourile SC STIZO SA Bucuresti – Sucursala Craiova, spatiu detinut in proprietate de firma cu pricina inca din anul 1997. In cursul anului 2004 au avut loc mai multe certuri intre Sile Dragusin si Aurel Arnautu, directorul STIZO, primul reprosindu-i celui din urma ca nu trebuia sa cumpere imobilul, deoarece numai el avea acest drept. Acest conflict a degenerat cu timpul in amenintari cu moartea la adresa reprezentantilor firmei amintite.


Pe 25 noiembrie 2004, Dragusin a intrat in sediul firmei STIZO, cerind sa stea de vorba cu directorul. Ca sa fie mai convingator, a fluturat pe sub nasul angajatilor societatii o sabie, cu care – astfel cum au retinut procurorii – a amenintat-o pe angajata Ana Carmen Musetescu, aflata „la indemina“, pentru ca directorul lipsea. Nu s-a sfiit sa-i spuna femeii ca „am mai taiat doi cu sabia asta“. A doua zi, scena s-a repetat, fiind sesizate organele de politie. Pe 29 noiembrie, Dragusin a trecut la represalii. A legat cu un lant, asigurat cu lacat, poarta de la intrare in curtea imobilului, impiedicind accesul in cladire a angajatilor firmei, ba, mai mult, blocind activitatea firmei in zilele de 29 si 30 noiembrie. Intr-o asemenea situatie, directorul Aurel Arnautu a solicitat interventia lucratorilor Sectiei 4 Politie Craiova, pentru deblocarea portii de acces.


Pe 2 decembrie, in jurul orei 8.30, directorul Arnautu si citiva subalterni au venit la serviciu, gasind poarta legata cu acelasi lant. Unul dintre angajati a taiat lantul cu o foarfeca, dupa care toti au intrat in curte, apoi in birourile firmei. In acel moment si-a facut aparitia, cu o falca-n cer si alta-n pamint, Sile Dragusin, care i-a amenintat pe salariatii STIZO ca nu vor mai iesi in viata din birouri. Copiii lui Dragusin, ca sa intareasca spusele tatalui lor, au spart cu pietre geamurile firmei. Prizonieri in propriile birouri, angajatii firmei au anuntat politia.


Politisti amenintati cu sabia


Citeva minute mai tirziu si-a facut aparitia la fata locului un echipaj de politie format din agentii Mihai Bold, Florin Badea, Valentin Gilca si Constantin Ghidarcea, aflati sub comanda inspectorului principal Costica Berbecel. Politistii s-au trezit in fata unei porti inchise, legate cu lant si asigurate cu lacat de Dragusin dupa ce intrasera angajatii STIZO. Vazindu-i pe politisti gata sa forteze poarta, Sile le-a deschis pina la urma. Apoi s-a suparat si, rotind deasupra capului o sabie cu lama de un metru, adusa din casa de unul dintre copii, le-a spus politistilor veniti sa aplaneze conflictul ca, daca nu ies din curte, ii „taie“. A pus apoi ochii pe agentul principal Valentin Gilca, ce il cercetase intr-un alt dosar penal pentru savirsirea infractiunii de distrugere, si a pornit amenintator catre acesta, strigindu-i: „O sa vezi ce o sa patesti si tu si familia ta, ca stiu unde stai“. Abia dupa ce inspectorul Berbecel si-a scos pistolul si l-a armat, Dragusin a catadicsit intr-un tirziu sa lase sabia. Imobilizat de politisti, a fost condus la sediul Sectiei 4 Politie Craiova, sa se calmeze.


Acuzat de cinci infractiuni de ultraj (conform legii, cite una pentru fiecare politist amenintat), Ion Dragusin a fost trimis in judecata, in cursul lunii februarie, de procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Craiova. Pentru „vitejiile“ sale, Sile risca pina la sapte ani de inchisoare. Greu de crezut, insa, ca va primi o asemenea pedeapsa, in conditiile in care judecatorii craioveni, intr-un alt dosar, s-au aratat deosebit de milostivi cu infractorul.


Sase luni cu suspendare pentru ca a amenintat un comisar in curtea Politiei


Un alt dosar penal de-al lui Ion Dragusin a produs o adevarata consternare in rindul politistilor si procurorilor, dupa ce magistratii de la Judecatoria Craiova i-au dat inculpatului o pedeapsa mai mult de forma.


Povestea acestui dosar incepe cu vreun an in urma, cind Dragusin si citiva membrii ai familiei sale au patruns cu forta si au devastat apartamentul unui craiovean. Cu aceeasi ocazie, Sile l-a batut zdravan pe un anume Maruntoiu, locatar al apartamentului, lasindu-l fara doi dinti din fata. In timpul desfasurarii anchetei, Dragusin si-a pastrat aceeasi atitudine razboinica si fata de politistii care anchetau cazul, mergind pina acolo incit sa-l ameninte cu moartea pe comisarul Emilian Cojocaru, adjunctul sefului Sectiei 5 Politie Craiova. Trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj pentru mai multe infractiuni – printre care se numarau distrugerea, vatamarea corporala grava si ultrajul impotriva unui politist aflat in exercitiul functiunii – Sile s-a ales cu o pedeapsa „exemplara“ din partea judecatorilor de la Judecatoria Craiova: sase luni de inchisoare cu suspendare. Parchetul a facut recurs, care se va judeca la Tribunalul Dolj, nefiind exclus ca, la aceasta instanta, tocmai judecatorul banuit de PNA ca ar fi „amic“ cu Dragusin sa judece acest dosar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS