22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarii din Olt someaza autoritatile sa deblocheze fondurile SAPARD

Primarii din Olt someaza autoritatile sa deblocheze fondurile SAPARD

Primarii din judetul Olt s-au saturat sa tot astepte banii promisi de Agentia SAPARD pentru investitiile in mediul rural si au apelat la autoritatile judetene pentru deblocarea fondurilor. Situatia a aparut ca urmare a faptului ca programul a fost „inghetat“ pe perioada nedeterminata din cauza efectuarii unor verificari a proiectelor SAPARD in toata tara, finantatorii programului care se ocupa de derularea programului asteptind rezultatele anchetei. Din pacate, situatia afecteaza mai multe primarii din judet care au apucat deja sa depuna proiecte in cadrul programului, aceasta dupa ce, luni de zile, s-au chinuit ca dosarele in cauza sa fie perfect concepute, pentru a nu fi respinse. Unul dintre primarii care se afla in aceasta postura este Gheorghe Beciu, din comuna Deveselu. „Am muncit mult la proiectul pe care l-am depus si acum, dupa ce l-am facut, nu putem sa primim banii ca sa dam drumul la lucrari. Daca autoritatile judetene nu ne ajuta sa urgentam lucrurile si sa deschida finantarea, ne-am chinuit degeaba“, a spus Gheorghe Beciu in ultima sedinta a Comisiei Consultative Judetene.


Presedintele Consiliului Judetean Olt, Jenel Copilau, a declarat ca aceia care se ocupa de derularea programului SAPARD in România au fost contactati in acest sens. Din pacate, nici in prezent nu se stie exact perioada in care vor fi deblocate sursele de implementare a proiectelor declarate eligibile, dar ramase fara surse financiare. Singurul lucru cert spus de Copilau este dat de provenienta fondurilor: „Cel mai probabil, sumele necesare continuarii programului SAPARD vor proveni din banii alocati initial Ungariei si Poloniei, bani care nu au mai fost folositi in acest sens“.


Investitii restante


Pina in prezent, in judetul Olt au fost aprobate in cadrul programului SAPARD 11 proiecte, in suma de 8,4 milioane de euro. Majoritatea au constat in modernizari de drumuri comunale, dar si alimentari cu apa. Comunele care au beneficiat de avantajele acestui program sint Milcov, Urzica, Izbiceni, Birza, Voineasa, Pirscoveni, Sprincenata, Gradinari, Strejesti si Nicolae Titulescu, acestea avind acum cele mai moderne drumuri din judet, iar in localitatea Vitomiresti a fost data in folosinta o instalatie de alimentare cu apa de care beneficiaza citeva sute de familii. Toate investitiile au fost deja date in folosinta. Alte 20 de proiecte depuse la sfirsitul anului 2002 au fost declarate eligibile la sfirsitul anului trecut, dar au ramas fara surse de finantare. De asemenea, de la inceputul anului in curs, alte cinci proiecte depuse in Olt au fost si ele declarate eligibile, valoarea acestora fiind de 4,2 milioane de euro. Acestea vizeaza modernizarea de drumuri in Curtisoara, Bobicesti, Dobrun, canalizarea, in comuna Osica de Sus si alimentarea, cu apa in localitatea Cirlogani.


Ultimele proiecte SAPARD din judet care asteapta finantare pentru a demara au fost depuse de primariile din Cungrea, Coteana, Vadastra si Redea, ultima solicitare referindu-se la realizarea unei alimentari cu apa. Suma cumulata restanta care se asteapta in judet pentru a fi utilizata in cadrul programului SAPARD se ridica la 12 milioane de euro.


In România, toate fondurile alocate pentru dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale au fost epuizate, in total fiind contractate 607 proiecte in valoare de 483 de milioane de euro. Cu fondurile primite de la Agentia SAPARD, consiliile locale care au derulat proiecte in acest sens au modernizat 1.500 de kilometri de drumuri, au asigurat alimentarea cu apa potabila prin conducte care masoara trei mii de kilometri si s-au montat conducte de canalizare in lungime de 300 de kilometri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS