14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Activitatea PNA = 0

Daca ar fi sa ne luam dupa „febrila“ activitate a organelor de ancheta din Craiova, infractorii ar trebui ca in timpul liber s-o puna de un pocher pe bancile din parcurile orasului. Degeaba se ascund ei cu banii si cu afacerile lor murdare, pentru ca oricum nu-i cauta nimeni. Tot „raul“ vine de la Bucuresti. In Craiova nu se ia nimeni de evazionisti, camatari sau de „clientii“ Directiei de Finante Dolj. De pilda, anul trecut, pe 1 octombrie, anuntam schimbarile de la PNA Craiova. Spuneam atunci ca prim-procurorul Costel Babalau a zburat din functie pentru motivul ca activitatea sa fusese zero. In locul sau, cu titlu de „provizorat“, a fost numit Constantin Cerga, de la Parchetul Curtii de Apel Craiova. „Provizoratul“ s-a eternizat, iar noul sef al PNA Craiova „munceste“ in acelasi ritm sustinut ca si predecesorul sau.


Prietenie mare intre hoti si vardisti


In ultimii cinci ani, in Craiova se dezvoltasera mai multe retele de crima organizata, a caror activitate se baza pe returnarea de TVA. Aceste grupuri mafiote erau sustinute tacit tocmai de acele organe de ancheta de care vorbeam: politie si Parchete. In acest context, Directia de Finante Dolj, sub conducerea lui Lucian Zaharia – cumnat al comandantului Jandarmeriei Române, generalul Tudor Cerapin – iar apoi, sub cea a Simonei Busica, ajunsese paradisul fiscal al evazionistilor. Nici politistii lui Constantin Codita, nici procurorii lui Victor Nicolcescu, din rindul carora facea parte si Constantin Cerga, n-au indraznit sa miste un deget in fata lui Genica Boerica, Ion Fotescu, Dinel Staicu, Adrian Mititelu, Petre Ciobotea si multi altii. In toata aceasta perioada, Constantin Cerga, procuror de instanta in cadrul Parchetului Curtii de Apel Craiova, „instrumenta“ doar dosarele inculpatilor trimisi in judecata de colegii lui. Arestarea lui Boerica a cazut ca un trasnet. Procurori si politisti laolalta habar n-aveau ce se pregatea la Bucuresti. Pe 3 octombrie 2004, o echipa operativa de la Parchetul general, sprijinita de jandarmi bucuresteni (care nu stiau unde merg), a descins dimineata la ora 6.00 la Boerica acasa, de unde l-a luat ca din oala, in izmene. La fel s-a intimplat putin mai tirziu cu Ion Fotescu, amic al lui Constantin Cerga.


Rateu la start


Intre patronul restaurantului Bavaria si noul sef al PNA Craiova, exista o relatie mai veche. „Eu am crescut copiii astia!“, spunea Fotescu, aratind cu un gest prietenos catre Cerga si colegii sai de la Parchetul Curtii de Apel, la un sprit, la Bavaria. De atunci, Constantin Cerga a devenit seful procurorilor „incoruptibili“ craioveni, iar la scurt timp dupa asta amicul sau Fotescu a ajuns dupa gratii, avind acelasi „diagnostic“ cu fostul sau partener de afaceri, Genica Boerica.


Operatia a fost intreprinsa tot de Parchetul General, pentru ca, vorba aia, „cum sa musti mina care te-a hranit?!“. De la numirea in functia de sef al PNA Craiova, Constantin Cerga a intreprins o singura „cruciada“ impotriva coruptiei. Asta, imediat dupa numire. Primarului din comuna doljeana Poiana Mare, Petre Simion, i s-a intins o capcana. Acesta era asteptat la Craiova de un consatean care spunea ca s-a saturat sa-i dea spaga. La drum de seara, dupa ce a iesit de la sedinta cu prefectul, primarul l-a vazut pe respectivul consatean care-i facea semne disperate. El a oprit masina, nestiind ce vrea omul. Atunci, individul s-a apropiat de masina primarului si, fara sa spuna prea multe, a aruncat pe geamul lateral din dreapta, in masina, o geanta cu dolari. „Parca“ stiind ce-l asteapta, primarul a coborit din masina fara sa puna mina pe bani si i-a strigat consateanului sau ca a „uitat“ ceva in masina. In acel moment au rasarit procurorii craioveni, in frunte cu Cerga.


Audierile la Parchet au durat mai multe ore, insa primarul Simion nu a fost retinut pentru ca nu pusese mina pe banii „prafuiti“ aruncati in masina sa. Primul si ultimul flagrant organizat de Constantin Cerga s-a incheiat cu o dedicatie pe care primarul din Poiana Mare le-a dat-o procurorilor PNA Craiova, in drum spre casa, la un post de radio local. Din acel moment, Constantin Cerga nu a mai iesit la rampa cu absolut nimic.


„Materie prima“ gramada, „productie“ zero


Daca activitatea de la PNA Craiova continua sa fie zero, asta nu inseamna ca infractionalitatea a disparut in zona de competenta a acestui Parchet. De exemplu, dupa ceva timp de la flagrantul esuat in mod lamentabil, Constantin Cerga se plingea intr-un cerc de prieteni ca o persoana din interior l-a tradat si l-a anuntat pe primarul din Poiana Mare ca i se pregateste flagrantul delict de luare de spaga.


Pai cine sa faca ancheta in sinul PNA? Daca s-a ajuns la „tradare“, ca sa nu vorbim de divulgarea secretului de serviciu si favorizarea infractorului, atunci ce incredere sa mai avem in institutiile de drept ale statului? De citeva ori, prim-procurorul Constantin Cerga ne-a rugat sa-i punem la dispozitie Gazeta de Sud, spunind ca este interesat de anumite anchete ale noastre sau chiar ca s-a autosesizat de pe urma lor. Mai mult, chiar in prezenta noastra, Constantin Cerga a primit un dosar al Electrica Oltenia SA, cu toate neregulile din acea companie.


GdS a acordat spatii imense acestui subiect. Jongleriile financiare cu constructia casieriei din Brazda lui Novac, cele din contractele cu firmele CATV, patrimoniul companiei care aproape ca nu mai exista, realizarea buclei subterane de 110 kV din Craiova, de catre firma ELCA SA Tirgu Jiu, din al carei actionariat a facut parte si sotia fostului director general al Electrica Oltenia, Vasile Toaxen, si multe altele au fost relatate pe larg in presa. Cu toate ca i s-au pus pe tava toate documentele, aceleasi care au stat si la baza anchetelor noastre, Constantin Cerga nu a facut nimic. Contactat telefonic, acesta a spus ca nu ne poate informa asupra activitatii PNA Craiova. Ne interesa, din punct de vedere statistic, numarul dosarelor aflate in cercetare, cel al dosarelor solutionate, eventual citi invinuiti au fost trimisi in judecata, sau daca in rindul acestora sint si de cei care au fost deja condamnati si, in alta ordine de idei, in cite cazuri s-au dat NUP-uri (neinceperea urmaririi penale). „Aceste date nu le putem da decit in scris. Periodic raportam statistic la Bucuresti ceea ce ne-ati intrebat dumneavoastra. Imi pare rau, dar nu va pot spune nimic“. In nici un caz nu dorim sa influentam intr-un mod sau altul activitatea procurorilor PNA. Dar cind vedem cita activitate e pe „ramura“ si ca procurorii PNA din Banat nu mai fac fata la cita „treaba“ au prin curtea Electricii de acolo, in mod normal ne intrebam: la PNA Craiova face cineva ceva? Ori or avea probleme financiare cu factura de la lumina? Desigur ca nu numai dosarul Electrica Oltenia zace prin sertarele PNA Craiova. Si atunci, daca procurorii brasoveni si cei din Hunedoara au decapitat lumea interlopa de acolo, Constantin Cerga nu are suficiente probe sa faca acelasi lucru? O idee i-o dam noi: mai exista multi capi ai lumii interlope din Craiova care au luat zeci de miliarde de lei in returnari ilegale de TVA de la aceeasi Directie de finante. Noi stim cine! Poate si Constantin Cerga sa afle cine sint respectivii. Noi dorim succes PNA Craiova in intrecerea socialista pe ramura.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU