12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrivatizarea Complexului Energetic Turceni - o prioritate a guvernului Tariceanu

Privatizarea Complexului Energetic Turceni – o prioritate a guvernului Tariceanu

Directorul general al SC Complexul Energetic Turceni SA, Nicolae Simionescu, considera ca energeticienii si minerii lucreaza la foc continuu, iar impreuna colaboreaza la buna functionare a sistemului energetic românesc. „In anul in care s-a infiintat Complexul Energetic Turceni, colaborarea dintre mineri si energeticieni a dat rezultatele asteptate: scaderea pretului de cost pe MWh produs si o societate cu profit. S-a creat un departament de sistem informatic integrat, care sa poata corela cele doua activitati – miniera si energetica – astfel incit complexul sa poata fi privit ca un tot unitar. S-a mai creat si un departament de management energetic, ca urmare a extinderii pietei libere de energie“, a declarat Simionescu.


Complexul Energetic Turceni este intr-un proces de retehnologizare si modernizare. „Retehnologizarea Grupului nr. 5 urmeaza sa se finalizeze la sfirsitul acestui an, urmind ca lucrari de aceeasi anvergura sa se realizeze la Grupul nr. 6 (cu finalizare in 2007) si, in continuare, la Grupul nr. 3 (cu finalizare in 2009). Vom prelungi astfel durata lor de viata cu aproximativ 15 ani. Acum, pentru Grupurile 3 si 6 sintem in faza de licitare a serviciilor de consultanta. Politica de baza a complexului, care are in vedere producerea si furnizarea energiei electrice in conditii de eficienta ridicata si cu impact redus asupra mediului, prevede ca, pina in 2010, toate cele patru grupuri retehnologizate sa aiba montate si instalatii de desulfurare, asa cum cer directivele UE pentru toate grupurile mai mari de 50 MW. Acest proiect este in faza de pregatire a licitatiei pentru alegerea contractorului general. Tot directivele UE impun si schimbarea tehnologiei de evacuare a zgurii si cenusii prin fluid dens. Acest proiect are ca termen de finalizare anul 2012“, a mai precizat directorul Complexului Energetic Turceni.


Nici activitatea miniera nu a fost uitata


Cele doua cariere de carbune din cadrul EMC Jilt sint in atentia directorului Complexului Energetic Turceni si, din pacate, Mina Dragotesti urmeaza sa se inchida in 2007. La Jilt vor continua investitiile in scopul maririi capacitatii de exploatare de la sase milioane tone/an la opt milioane tone/an. „Pentru Cariera Jilt Nord se vor achizitiona inca doua excavatoare de la alte cariere dezafectate, la care se vor moderniza anumite componente. La Cariera Jilt Sud se vor face modernizari ale intregii linii de flux tehnologic (incepind de la excavator pina la depunerea in stocul de carbune sau in halda de steril). Carierele din Jilt au licenta de exploatare pentru inca 15 ani si exista rezerve industriale pentru prelungirea acesteia. Din cauza costurilor de productie ridicate, Mina Dragotesti se inchide din 2007, iar cei 300 de salariati vor fi redistribuiti in alte cariere.


Din cadrul complexului vor fi disponibilizati 130 de salariati. Majoritatea indeplinesc conditiile de pensionare pentru limita de virsta sau anticipata. Se vor acorda plati compensatorii intre 150 de milioane de lei si 250 de milioane de lei, in functie de vechimea in munca si de protocolul incheiat intre administratie si sindicate“, a spus Simionescu.


In legatura cu eventuala privatizare a complexului, directorul Simionescu considera ca trebuie sa aiba loc conform strategiei guvernului de accelerare a procesului de privatizare si de atragere de investitori pentru agentii economici din portofoliul MEC, pentru anul 2005. „A existat interes din partea unor potentiali investitori. Cu sprijin financiar din partea acestora, vom putea executa modernizarile propuse, despre care am vorbit, pentru a produce energie cu costuri minime, in conditii de mediu conform reglementarilor UE“, a mai precizat Simionescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS