10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHaos in documentele functionarilor de la Administratia Financiara Craiova

Haos in documentele functionarilor de la Administratia Financiara Craiova

• Conform unei note de control a Camerei de Conturi, cei doi directori, Maria Filip si Vicentiu Iordache, precum si mai multi sefi de serviciu au creat un prejudiciu de aproape un miliard de lei • Inspectorii Camerei de Conturi vor sa sesizeze Tribunalul Dolj si organele de urmarire penala


In conditiile in care se pling ca au de recuperat sume uriase la bugetul de stat, functionarii AFP Craiova „au asteptat“ linistiti sa treaca cei cinci ani pina cind nu mai aveau nici o portita legala de executare silita. Pentru a-si justifica totusi salariile primite, acestia au intocmit din cind in cind somatii care nu au ajuns niciodata la destinatari sau au fost confirmate de persoane care nu aveau nici o treaba cu acestia. Pentru ca deranjul era prea mare, functionarii fiscului craiovean nu s-au obosit sa mearga mai departe si sa treaca la executarea silita, asa cum prevedea legea.


Printre cei avantajati de „profesionalismul“ finantistilor craioveni se numara si notarii publici, impotriva carora nu s-a inceput nici o executare silita, desi aveau datorii la buget. De exemplu, notarul public Daniela Tudor figureaza cu datorii de 2,4 miliarde, Popa Eugenia are restante de 1,6 miliarde, iar Elvira Diaconescu trebuie sa returneze statului 234 de milioane. Nici unul dintre functionarii AFP Craiova nu i-a deranjat pe cei trei notari din activitatea profitabila pe care o desfasoara.


Haos in documente si interese de tot felul. Asta au descoperit inspectorii Camerei de Conturi Dolj la un control de proportii declansat la Administratia Financiara Craiova in urma cu doua luni. Avind drept obiectiv verificarea modului in care functionarii din Finante au incercat sa recupereze la buget datoriile societatilor comerciale si ale persoanelor fizice, controlul a scos la iveala insa o situatie dezastruoasa in catastifele finantistilor, care, in loc sa-i execute silit pe datornici, s-au facut ca uita de acest lucru si au creat bugetului o paguba de aproximativ un miliard de lei numai in cazul persoanelor fizice. Conform procesului-verbal de control al Camerei de Conturi Dolj, vinovati de acest lucru sint o serie de functionari din cadrul Administratiei Financiare Craiova, in frunte cu directoarea Maria Filip, directorul adjunct, Vicentiu Iordache, si Petre Sandu, seful Serviciului Colectare, Executare Silita Persoane Juridice. Pentru recuperarea prejudiciului, inspectorii Camerei de Conturi au propus procurorului financiar al Camerei sa sesizeze Tribunalul Dolj si organele de urmarire penala.


Inspectorii au descoperit la AFP Craiova, in prima faza, un prejudiciu de 494 de milioane de lei reprezentind valoarea impozitului datorat de persoanele fizice, pentru care dreptul legal de a cere executarea silita se prescrisese la 1 ianuarie 2005. Conform notei de control, acest lucru a fost cauzat de nerespectarea prevederilor legale referitoare la executarea silita a creantelor bugetare, ceea ce inseamna ca timp de cinci ani, perioada in care legea le dadea voie sa-i execute silit pe datornici, functionarii din cadrul AFP Craiova nu au miscat un deget pentru a recupera banii datorati statului. Practic, angajatii AFP Craiova nu au emis somatii pentru debitele neachitate, fapt dovedit prin neprezentarea la control a documentelor de transmitere a acestora. Cit de mult i-a interesat pe functionarii din Finante sa-si faca treaba o dovedeste si faptul ca, atunci cind „s-au deranjat“ totusi sa trimita somatiile de plata, neconfirmate de destinatar, acestia nu au continuat masurile de executare silita. Luati la intrebari de inspectorii Camerei, „finantistii“ din cadrul Serviciului Control Fiscal Persoane Fizice nu au contestat prescrierea sumelor, dar au dat vina pe neajunsurile si greutatile din exercitarea sarcinilor de serviciu. Desi s-au plins ca nu au conditii acceptabile de munca, functionarii din Finante nu au adus niciodata la cunostinta conducerii AFP Craiova situatia concreta a creantelor care se pot executa si propunerile de valorificare a acestora.


La fel de „bataiosi“ in explicatii cu ocazia controlului au fost si angajatii Serviciului de Colectare, Executare Silita Persoane Fizice, care au dat vina, la rindul lor, pe numarul mare de debitori aflati in administrarea fiecarui inspector. Nimic mai fals insa, lucru demonstrat de inspectorii Camerei care scriu negru pe alb in nota de control: „Afirmatiile celor doua servicii sint nereale, deoarece din examinarea situatiei ramasitelor la 31 decembrie 2004, Curtea a constatat numai 956 de contribuabili cu debite mai vechi de 1999 pentru care se putea prescrie dreptul de excutare silita. Mai mult, nici un organ nu a putut demonstra ca a intocmit macar un dosar pentru scoaterea din evidenta pe platitori a creantelor pentru care s-au implinit termenele de prescriptie“. Cu alte cuvinte, functionarii din cele doua servicii ale AFP Craiova habar nu aveau ce gestioneaza de cinci ani.


Functionarii AFP au stat cu miinile in sin ani de zile


Dupa ce au luat la puricat „hirtoagele“ finantistilor, inspectorii Camerei au descoperit alte 539 de milioane de lei pe care le-au trecut in contul prejudiciului cauzat bugetului de stat din vina Administratiei Financiare Craiova. Dupa cum rezulta din nota de control, pierderea s-a datorat unui program informatic pe care angajatii fiscului ori nu au stiut, ori nu au vrut sa-l foloseasca asa cum trebuie. Cele peste 500 de milioane de lei reprezinta valoarea creantelor necuprinse in evidenta pe platitori condusa prin programul Gotica si pentru care, de asemenea, s-a prescris dreptul de a cere executarea silita. Concret, angajatii fiscului nu aveau altceva de facut decit sa transfere datele despre fiecare contribuabil din vechiul program informatic, Venis, in cel nou, lucru pe care acestia nu l-au facut decit partial. Conform notei de control, raspunzator este, in primul rind, Petre Sandu, care a ridicat din umeri atunci cind inspectorii Camerei i-au cerut sa le arate ce masuri a luat pentru urmarirea si incasarea creantelor. „Faptul ca le-a preluat de la predecesorii sai nu constituie temei pentru a-l absolvi de raspundere“, se arata in nota de control a inspectorilor Camerei de Conturi. Un motiv a gasit totusi Petre Sandu, si anume faptul ca nu a primit titlurile de creanta, fara sa mentioneze insa vreun nume sau documente din care sa rezulte ca i-a pasat si ca a informat conducerea despre situatia creantelor. Pe linga Sandu, inspectorii au aratat cu degetul si catre Marin Marian, seful Serviciului Control Fiscal din cadrul AFP Craiova, care, in opinia inspectorilor Camerei, trebuia sa solicite serviciului care a administrat datoriile o situatie cu aceste creante si cu stadiul urmaririi lor. Mai mult, Marin Marian a ignorat si sarcinile trasate de conducerea institutiei printr-o dispozitie din martie 2004, in care i se punea in vedere sa intocmeasca „dosarele de executare sau insolvabilitate“ si sa clarifice „pozitiile debitoare“. „Prin realizarea acestor sarcini se putea intrerupe termenul de prescriptie la peste 90% din creante“, concluzioneaza inspectorii Camerei in nota de control.


De vina este spatiul insuficient


In conditiile in care se pling ca au de recuperat sume uriase la bugetul de stat, functionarii AFP Craiova „au asteptat“ linistiti sa treaca cei cinci ani pina cind nu mai aveau nici o portita legala de executare silita. Pentru a-si justifica totusi salariile primite, acestia au intocmit din cind in cind somatii care nu au ajuns niciodata la destinatari sau au fost confirmate de persoane care nu aveau nici o treaba cu acestia. Pentru ca deranjul era prea mare, functionarii fiscului craiovean nu s-au obosit sa mearga mai departe si sa treaca la executarea silita, asa cum prevedea legea. „Procesul de urmarire prin executare silita s-a limitat la somatii si anunturi in presa. (…) In majoritatea cazurilor, confirmarea s-a facut de diverse rude ale contribuabililor, deci destinatarul poate contesta in instanta primirea somatiei. Pentru debitele restante mai vechi de anul 2000 s-au calculat dobinzi si penalitati care, in conditiile inexistentei titlurilor executorii, nu au baza legala pentru a fi urmarite“, se mai arata in nota de control a Camerei de Conturi Dolj. Printre cei avantajati de „profesionalismul“ finantistilor craioveni se numara si notarii publici, impotriva carora nu s-a inceput nici o executare silita, desi aveau datorii la buget. De exemplu, notarul public Daniela Tudor figureaza cu datorii de 2,4 miliarde, Popa Eugenia are restante de 1,6 miliarde, iar Elvira Diaconescu trebuie sa returneze statului 234 de milioane. Nici unul dintre functionarii AFP Craiova nu i-a deranjat pe cei trei notari din activitatea profitabila pe care o desfasoara. Pentru a se disculpa in fata inspectorilor si a le gasi circumstante atenuante subordonatilor, atit Vicentiu Iordache, cit si Maria Filip au dat vina pe sistemul informatic, pe angajati si pe….spatiu. Pe linga sistemul informatic neadecvat la cerintele de exploatare, Iordache s-a plins si de numarul de calculatoare, de personalul si spatiul insuficient, acesta precizind chiar ca a facut mai multe referate in 2004 si 2005 catre conducerea DGFP si AFP, ramase fara rezultat. Concluzia? „Prin cele afirmate se explica lipsa de preocupare a conducerii AFP Craiova in clarificarea acestor debite“, dupa cum se mentioneaza in nota de control a inspectorilor Camerei de Conturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS