29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFosta presedinta a Tribunalului Olt vrea sa cumpere apartamentul de serviciu din Bucuresti

Fosta presedinta a Tribunalului Olt vrea sa cumpere apartamentul de serviciu din Bucuresti

• Judecatoarea Lidia Barbulescu, in prezent vicepresedinte la Inalta Curte de Casatie si Justitie, impreuna cu alti trei colegi au actionat in judecata Ministerul Justitiei pentru a-si cumpara locuintele de serviciu din Capitala • In replica, Ministerul Justitiei le aminteste celor patru ca au salarii suficient de mari pentru a-si putea achizitiona alte locuinte, lasind apartamentele de serviciu altor magistrati cu salarii mult mai mici


Ministerul Justitiei a anuntat ieri, printr-un comunicat, ca patru judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au sesizat Curtea de Apel Bucuresti in vederea anularii Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 35 din 5 mai 2005. Cei patru judecatori – vicepresedinta instantei supreme, Lidia Barbulescu, impreuna cu magistratii Dragos Barcanescu, Victor Pasca Camenita si Pavel Perju – au cerut in instanta recunoasterea dreptului de cumparare a locuintelor de serviciu, dupa ce guvernul a aprobat OUG nr. 35/2005, care abroga Legea nr. 579/2004 privind vinzarea locuintelor de serviciu.


Patru judecatori vor sa-si cumpere locuintele de serviciu dupa care tinjesc alti 177 de magistrati


Reprezentantii Ministerului Justitiei s-au aratat foarte critici impotriva celor care au initiat aceasta actiune, sustinind ca acestia au salarii destul de mari pentru a-si putea permite cumpararea fara mari eforturi financiare a unor locuinte in rate, lasind astfel locuintele de serviciu pentru alti magistrati, care stau cu chirie. „Ministerul Justitiei a constatat ca multi dintre beneficiarii locuintelor de serviciu din Bucuresti sint judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care, in majoritatea cazurilor, au fost detasati din provincie, unde ei detin deja locuinte proprietate personala si ale caror venituri lunare (aproximativ 60 de milioane de lei net) le-ar permite cumpararea unei locuinte in Bucuresti. Notiunea insasi de locuinta de serviciu presupune ca aceasta sa fie folosita si nu vinduta. In prezent, exista un mare numar de cereri de atribuire a unei locuinte de serviciu din partea unor tineri judecatori, care nu isi pot permite sa cumpere o locuinta. Sint nesolutionate 56 de cereri de atribuire a unei locuinte de serviciu din partea angajatilor ministerului, datind din perioada 1999-2004, si alte 121 de cereri cu o vechime medie de cinci ani, formulate de judecatorii de la instantele din raza Curtii de Apel Bucuresti“, se arata in comunicatul de presa al Ministerului Justitiei, in care li se „bate obrazul“ magistratilor care vor sa se „infrupte“ din locuintele de serviciu.


Acelasi comunicat de presa aminteste ca vinzarea locuintelor de serviciu ar greva bugetul Ministerului Justitiei cu sume importante de bani. Asta pentru ca ministerul va trebui sa ofere locuinte cu chirie, suportind de la buget contravaloarea chiriilor, in conditiile in care, in momentul actual, suma alocata pentru plata chiriilor pentru aceasta categorie de locuinte se ridica deja la circa 800 de milioane de lei lunar.


In fruntea listei, „saracuta“ judecatoare Lidia Barbulescu, posesoarea unui venit anual, in 2004, de peste 936 de milioane de lei


Ministerul a luat pozitie impotriva acestei actiuni judecatoresti si din cauza faptului ca in fruntea celor patru judecatori se afla Lidia Barbulescu, nimeni alta decit detinatoarea functiei de vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Judecatoarea Lidia Barbulescu este bine cunoscuta opiniei publice inca de pe vremea in care era presedinta Tribunalului Olt. A „urcat“ insa la instanta suprema, lasindu-i functia de presedinte al tribunalului unui alt personaj bine cunoscut – judecatorul Constantin Mereanu, ca era sa-i zicem Buca, dupa vechiul sau nume.


Daca ar fi sa ne uitam pe declaratia de avere data de judecatoarea Barbulescu pe 5 mai 2005, am putea observa ca actuala vicepresedinta a instantei supreme detine in proprietate un apartament de peste 100 mp in Slatina. Oficial, n-are alte locuinte. In schimb, are doua autoturisme ultraluxoase, luate in leasing: un BMW din 2002, cu o valoare de 30.000 de euro, si o Skoda Octavia de anul trecut, care costa „doar“ 17.000 de euro. Potrivit aceleiasi declaratii de avere, judecatoarea Barbulescu a avut un venit net din salariul de judecator, in cursul anului trecut, de 859.300.402 lei, plus 77.187.000 lei din salariul primit ca formator la Institutul National al Magistraturii.


La aceste venituri impresionante s-au adaugat 310.658.400 lei, cistigati de Constantin Barbulescu, sotul doamnei judecator, care figureaza pe state ca procuror in cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Olt. Asadar, cei doi soti Barbulescu au cistigat anul trecut „doar“ 1,27 miliarde de lei doar din salarii, adica mai mult de 100 de milioane de lei pe luna, bani cu care ar fi putut destul de lesne sa-si cumpere in rate orice locuinta din Bucuresti. Insa judecatoarea Lidia Barbulescu tine mortis sa puna mina pe locuinta de serviciu, la un pret mult mai mic decit cel al pietei imobiliare, apartament care, daca ar ramine in proprietatea Ministerului Justitiei, ar putea sa gazduiasca un alt magistrat mai saracut si cu mult mai putine „parale“ prin buzunare decit familia Barbulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS