Acasă Actualitate Digurile de pe riul Olt necesita reparatii de peste 20 de miliarde...

Digurile de pe riul Olt necesita reparatii de peste 20 de miliarde de lei

-

Inundatiile care au afectat in aceasta luna judetul Olt au determinat autoritatile sa dispuna verificarea sistemului de diguri si baraje. O echipa din cadrul prefecturii verifica in prezent sistemele de gospodarire a apelor din localitatile afectate de inundatii. Intimplarea face ca specialisti din cadrul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, Inspectiei in Constructii si filialelor Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) din Olt sa fi fost in teren chiar inainte de inundatiile de pe 7 si 8 mai. Ei au controlat starea celor 33 de baraje si diguri administrate de SGA Olt, incercind sa evalueze riscurile pe care acestea le-ar putea reprezenta. Din numarul total de baraje, 18 se afla in proprietatea consiliilor locale, iar restul se afla in proprietatea unor firme. Din evaluarea efectuata de consiliul judetean si SGA Olt reiese ca autoritatile stiau ca anumite diguri amplasate in bazinul hidrografic al riului Olt aveau nevoie urgenta de lucrari de reparatii si de consolidare. Cu alte cuvinte, riscul producerii unor inundatii era iminent, iar autoritatile au fost avertizate in acest sens. Lipsa fondurilor nu a permis inceperea lucrarilor de reparatii si consolidare. Controlul amintit a scos la iveala ca barajele de pe Olt reprezinta un real pericol pentru obiectivele economice, precum si pentru localitatile pe raza carora sint amplasate. Printre deficientele descoperite se numara tasari in corpul barajelor si pe coronamente, orificii de golire blocate, deversoare degradate, echipamente hidromecanice incomplete, vane infundate, canale de evacuare partial sau total colmatate etc.


Presedintele Consiliului Judetean Olt, Jenel Copilau, a spus ca remedierea acestor deficiente ar costa peste 20 de miliarde lei. „In urma acestui control am vazut care sint problemele. Remedierea deficientelor ar costa aproximativ 25 de miliarde de lei. Am trimis o adresa catre Ministerul Mediului si guvern, in care am mentionat suma necesara pentru reabilitarea barajelor cu deficiente. Pina nu vom primi fonduri, nu vom putea face mare lucru“, a declarat Jenel Copilau. Autoritatile din Olt asteapta rezultatele unui control similar efectuat pe malul sting al Oltului de catre SGA Arges. Societatile de gospodarire a apelor din cele doua judete vor pune la punct un plan de masuri pentru refacerea barajelor cu deficiente de pe riul Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

Francezul Claude Dielna, în vizorul Universităţii Craiova

Universitatea Craiova vrea să se întărească în apărare chiar înaintea derbiului cu CFR Cluj, din ultima etapă a sezonului regulat. Alb-albaştrii sunt...