16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate250 de morti pe listele de pensii

250 de morti pe listele de pensii

• Primul raport al DJASPC Dolj in legatura cu acest scandal mentioneaza o lista cu cinci vinovati, in frunte cu fostul director, George Vila, si seful comisiei de expertiza medicala, Gheorghe Procopie • Politia economica lucreaza la evaluarea prejudiciului


Primul raport in cazul scandalului fondurilor ilegale platite catre nevazatorii aflati in evidentele Directiei Judetene de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DJASPC) Dolj a aparut ieri. Institutia mentionata a facut cu aceasta ocazie precizari pe marginea modului dubios in care s-au intocmit dosarele de pensii, in timp ce politia economica si prefectura au inceput deja sa lucreze la evaluarea prejudiciilor, dupa care cei vinovati vor fi trasi la raspundere. Prima constatare a noii conduceri de la DJASPC priveste baza legala a acordarii pensiilor pentru nevazatori. Dintre cele 3.259 de dosare aflate in evidenta, in aproximativ 250 deciziile de stabilire a drepturilor banesti sint date in baza unei legi care nu mai este in vigoare (Legea nr. 53/1992). In multe cazuri, deciziile cu pricina acorda drepturile banesti anterior cererilor intocmite de beneficiari. Mai mult, in 25 de dosare deciziile cu pricina acorda drepturi banesti nelimitat, desi certificatele de incadrare in grad sint pe perioada determinata. De asemenea, sase dintre aceste acte au dat dreptul persoanelor beneficiare sa primeasca bani pentru un alt grad de handicap decit cel prevazut in certificatul de incadrare. Alte nereguli constatate: date de identitate gresite ale beneficiarilor, 40 de cazuri in care deciziile erau emise pe certificate inexistente la dosar si certificate de incadrare grupa de handicap cu acelasi numar si aceeasi data, dar cu grade diferite. O atentie deosebita trebuie acordata certificatelor de incadrare in grad. S-au descoperit 46 de cazuri in care acestea erau modificate cu pixul, fara semnatura si parafa cu termenul de revizuire.


Unele fapte imbraca aspect penal


Una dintre neregulile majore priveste lipsa unor acte importante din dosare. Dintre acestea, mentionam: lipsa cererii beneficiarului, in baza careia se intocmeste dosarul (in unele cazuri, acestea au fost depuse dupa emiterea deciziei de stabilire a drepturilor, iar in alte cazuri erau nedatate si nesemnate de nici o persoana), lipsa anchetelor sociale, lipsa actelor justificative privind veniturile beneficiarului, lipsa, in majoritatea dosarelor, a certificatului de incadrare intr-un grad de handicap, in original. O alta posibila premisa de acordare a unor plati ilegale de bani se refera la adeverintele eliberate de primarie, din care sa rezulte daca beneficiarul are sau nu asistent personal. S-au creat astfel debite ca urmare a acordarii indemnizatiei de insotitor concomitent cu plata asistentului personal. Lipsa unei asemenea adeverinte s-a constatat in aproximativ 50% dintre dosarele persoanelor cu handicap grav. O situatie speciala este cea a persoanelor decedate aflate in evidentele DJASPC. In 13 dosare, platile au fost sistate fara sa se depuna la dosar certificatul de deces al beneficiarului. Tot aici, raportul mentioneaza ca s-au sistat „abuziv“ platile in cazul unor persoane pe motiv ca erau decedate, desi acestea se aflau in viata. Trebuie mentionat ca in evidentele DJASPC exista 237 de morti cu dovada (certificatul de deces). Ramine de vazut daca acestia au primit sau nu o perioada pensie de nevazatori. In prezent, 648 de dosare sint suspendate de la plata din diferite motive (lipsa unor documente la dosar, decese). In legatura cu ancheta de la DJASPC, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a declarat: „Dorim sa cuantificam suma platita ilegal si sa stabilim cine se face vinovat de aceste nereguli. Asteptam in primul rind propunerile conducerii DJASPC, dar si CJ va veni cu propriile sanctiuni in acest caz. Politia va face, la rindul ei, propriile anchete, avind in vedere ca unele fapte imbraca aspect penal (fals in acte)“. Deocamdata, pe lista „responsabililor“ figureaza doar numele a cinci persoane, in frunte cu fostul director, George Vila, si seful comisiei medicale de examinare, Gheorghe Procopie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS