30.9 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Vreau sa traiesc!“

„Vreau sa traiesc!“

Denisa are nevoie urgent de operatie in strainatate


Denisa Badea are 18 ani si este eleva la design vestimentar in clasa a XII-a F la Colegiul Tehnic de Arte si Meserii „Constantin Brâncusi“. Cindva, ea visa sa aiba o casa de moda proprie. Acum nu vrea decit sa se poata bucura de cel mai de pret dar, viata. „N-am planuri de viitor, nu vreau decit sa traiesc“, afirma Denisa, care sufera de o boala ingrozitoare ce-i poate fi oricind fatala.


Citiva ani, doctorii n-au putut sa-i puna un diagnostic


Cind avea numai sase ani, a aparut o prima manifestare a bolii. Atunci a fost internata la Spitalul nr. 3 din Craiova si medicii i-au mai dat foarte putin de trait. Contrar asteptarilor acestora, Denisa a continuat sa traiasca si, timp de patru ani, s-a bucurat de o copilarie fericita alaturi de familie. Apoi a avut o criza si a fost internata la Spitalul nr. 1 din Craiova, unde doctorii au spus ca ar avea probleme cu stomacul. Ulterior, lucrurile au reintrat in normalitate. De doi ani insa, viata Denisei s-a transformat intr-un cosmar. Sora ei, Diana, povesteste: „Lesina din senin, apoi o saptamina intreaga sta in semicoma, delira. Supravietuia numai cu perfuzii“. Disperarea parintilor era cu atit mai mare cu cit doctorii nu puteau sa-i puna un diagnostic. In iunie 2004, dupa o criza puternica, a fost trimisa la Spitalul „Balthasar Arseni“ din Bucuresti, Sectia neurochirurgie. In urma unor investigatii amanuntite i-a fost depistata boala si a fost incadrata la handicap de gradul intii. Parintii au fost anuntati ca Denisa are nevoie de o embolizare, operatie care nu se poate face in România. Nu li s-a putut recomanda un spital unde se realizeaza astfel de operatii.


Stradaniile mamei de a gasi bani pentru operatie au fost zadarnice


Mama Denisei, dupa indelungi cautari pe internet, a gasit centrul medical Henri Mendor, unde ar putea-o opera. Bucuria gasirii unui spital a fost repede umbrita de suma uriasa ce trebuia platita pentru spitalizare. Mama Denisei nu s-a dat asa repede batuta si a incercat sa gaseasca o solutie. A crezut ca va putea gasi sprijin la Primaria Craiova, dar primarul Solomon a trimis-o la Spitalul nr. 1, de unde si acum se mai asteapta un raspuns. Aceeasi indiferenta a intimpinat-o si cind a trimis un e-mail la emisiunea postului national de televiziune, „Surprize-Surprize“. „Mami a gasit pe cineva sa-mi faca o pagina web, unde este prezentat cazul meu, www.denisabadea.go.ro, dar nu cred ca a citit-o cineva“, spune Denisa cu resemnare in glas. Vazindu-si copilul bolnav, negasind nici un sprijin si fiind somera, mama Denisei a plecat, cu inima strinsa ca o lasa singura, sa munceasca in Italia.


Denisa si-a pierdut increderea in marinimia oamenilor


Din banii trimisi, insa, cu greu se pot face mici economii. Denisa locuieste cu sora ei, eleva in ultimul an la o scoala sanitara postliceala, intr-un apartament din Craiovita, parintii ei fiind divortati de trei ani. A pastrat legatura cu tatal ei, dar acesta nu ii poate oferi decit sprijin moral, fiind somer. Cindva era plina de viata, ii placea sa calatoreasca, sa picteze, sa iasa in oras cu prietenii. Boala a transformat-o intr-o persoana trista, mereu ginditoare. Denisa trebuie sa tina un regim alimentar strict, deloc ieftin, sa evite excesele de temperatura, sa aiba in permanenta pe cineva linga ea. „Nu poate face nimic singura si cel mai mic efort o oboseste“, spune sora ei. Cea mai mare parte a timpului si-o petrece in casa. „Cind a fost frumos am mers sa ne plimbam prin parc, dar dupa o jumatate de ora a spus ca e obosita si vrea sa ne intoarcem“, a afirmat trist prietenul ei. Pe linga necrutatoarea boala, Denisa a aflat ca nu toti cei pe care ii credea prieteni ii si erau in realitate: „Familia si prietenul meu sint singurii care au ramas alaturi de mine. Ceilalti ma mai viziteaza din cind in cind“. La scoala, drama ei a impresionat pe toata lumea, pentru ca apoi sa fie repede uitata. Colegii au incercat sa faca o colecta, dar in zadar. „Oamenii ma privesc cu mila, spun ca le pare rau si atit“, spune Denisa, care pare sa-si fi pierdut increderea in bunatatea semenilor. Dupa terminarea liceului vrea sa dea la o scoala sanitara sa-i ajute pe cei care poate acum se prefac ca nu-i observa durerea. Intre timp, cei care i-au ramas alaturi traiesc cu groaza unei noi crize, care i-ar putea fi fatala.


In sapte luni a strins 3.500.000 de lei


In citeva luni, cei care au aflat de drama ei n-au putut sa-i ofere, cumulat, decit 3.500.000 de lei. „Am primit 3.000.000 de la profesorii din liceu si 500.000 de la Fundatia Caritas“, spune Denisa. Ea sufera de malformatie artero-venoasa spinala cervico-toracala cu hemoragii repetate in antecedente hemoragice, ventricul 4 si sindrom de compresiune medulara cu leziune incompleta, hemipareza sechelara si este incadrata la handicap de gradul intii. Ca sa se poata opera, Denisa are nevoie de 20.000 de euro.


Denisa are nevoie de 20.000 de euro


Pentru cei care vor sa o ajute s-au deschis la Raiffeisen Bank doua conturi, unul in dolari – RO88RZBR 0000060005263193 si altul in euro – RO23RZBR 0000060005315870.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS