10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrima seara a Festivalului „Maria Tanase“ - gustata de publicul spectator

Prima seara a Festivalului „Maria Tanase“ – gustata de publicul spectator

14 interpreti au concurat pentru marele premiu


Sala Teatrului National din Craiova a devenit neincapatoare miercuri, cind a fost dat oficial startul festivalului-concurs „Maria Tanase“. Sute de craioveni au asistat, incepind cu ora 18.00, la un spectacol de exceptie oferit de nume sonore ale cintecului popular românesc, dar si de interpreti care aspirau la un astfel de statut. Aglomeratie si multa veselie, asa se poate descrie prima seara a festivalului. Primii care au pasit pe scena au fost cei 14 concurenti. Acestia au optat, pentru a impresiona juriul, sa cinte la diverse instrumente sau vocal. Sustinuti de spectatori, dar si de rudele sau prietenii aflati in culise, au reusit sa creeze un adevarat spectacol. Cea mai tinara concurenta, Loredana Streche, din judetul Olt, la numai 16 ani a stirnit emotie publicului prin interpretarea sa la nai, in timp ce Mina Buga, care avea virsta maxima de participare, 35 de ani, a optat pentru doua cintece vocale. Cristian Nicusor Coltan, reprezentantul judetului Dolj, a fost cel care a incheiat prima parte a concursului, in jurul orei 20.00. In pauza care a urmat, spectatorii au avut posibilitatea sa opteze pentru favoritul la cistigarea premiului de popularitate, pe baza fluturaselor puse la dispozitie. Mihai Fifor, directorul festivalului, a urmarit vigilent fiecare amanunt.


Petrica Mitu Stoian a avut cel mai mare impact la public


Partea a doua a festivalului a fost insa cea care a antrenat cel mai mult spectatorii, o parte dintre ei uitind, se pare, ca se afla in sala Teatrului National din Craiova. Cintareti de marca au oferit, timp de citeva ore, o portie de buna dispozitie, actrita Natasa Raab fiind cea care i-a dedicat un moment artistic Mariei Tanase. Spectacolul a continuat cu Ioan Bocsa insotit de grupul de muzica „Icoane“ din Cluj, care au interpretat din repertoriul propriu „Praguri“.


„Am apelat la acest gen de melodii, pentru ca sint vizate toate aspectele prin care trece omul in viata. Intentionat au fost imbinate cintece care amintesc de nastere, catanie sau moarte“, a precizat Ioan Bocsa. Au urmat apoi cele patru Florici ale Bihorului: Florica Bradu, Florica Dinu, Florica Ungur si Florica Zaha, care au reusit sa ridice sala in picioare. Nineta Popa, Sirma Granzulea, Traian Jurchelea, dar si reprezentanti ai Basarabiei au fost cei care au contribuit la buna dispozitie a celor prezenti. Cel mai mare impact la public l-a avut insa Petrica Mitu Stoian, melodiile lui fiind tot timpul fredonate in sala. Spectatorii nu s-au despartit usor de marele interpret, acesta fiind nevoit sa revina de trei ori pe scena, nu inainte de a mentiona ca in urma cu multi ani a concurat la Festivalul „Maria Tanase“, fara sa cistige insa vreun premiu. Spectacolul s-a incheiat in jurul orei 12.30, nu inainte ca publicul sa fie delectat cu melodii ale citorva interpreti din partea locului: Gheorghe Rosoga, Vasilica Dinu si Dumitru Vasile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS