5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de firme amendate de Garda Financiara cu aproape trei miliarde de lei

Sute de firme amendate de Garda Financiara cu aproape trei miliarde de lei

• Patru societati comerciale au fost date pe mina organelor de ancheta, pentru ca au inregistrat in contabilitate operatiuni si cheltuieli fictive • Reprezentantii acestora au refuzat sa le prezinte comisarilor Garzii Financiare actele de evidenta contabila


241 de societati comerciale din Dolj au fost „calcate“ in luna aprilie de comisarii Garzii Financiare, care au descoperit, in urma controalelor efectuate, nereguli financiar-contabile la majoritatea firmelor verificate. Campania de verificari demarata la inceputul anului nu i-a determinat pe patroni sa intre in legalitate, in consecinta acestia primind amenzi in valoare de aproape trei miliarde de lei, alte 82 de milioane fiind confiscate si transformate in venituri ale statului.


Pe baza sesizarilor primite si avind informatii ca anumite societati incearca sa pacaleasca bugetul de stat, comisarii Garzii au verificat daca cele 241 de firme respecta legislatia in domeniu, iar rezultatele nu s-au lasat prea mult asteptate. Controalele au vizat activitatea firmelor din cele mai diverse domenii, de la comercializarea bauturilor alcoolice, a tutunului sau cafelei, pina la comercializarea produselor de patiserie si prestari de servicii in constructii sau instalatii. Totodata, comisarii au facut controale inopinate si in magazinele de desfacere a marfurilor cu amanuntul catre populatie, in colaborare cu alte institutii de control ale statului.


In urma controalelor, comisarii au descoperit ca firmele in cauza nu au respectat Legea contabilitatii, privind efectuarea inventarului patrimoniului, si nici normele Ministerului de Finante cu privire la modul de intocmire a documentelor justificative pentru evidenta contabila. Pentru a scapa de verificarile Garzii Financiare, patronii doljeni au bagat adinc mina in buzunar si au platit pe loc 2,5 miliarde din cele aproximativ trei miliarde cit reprezenta valoarea totala a amenzilor aplicate. In scopul protejarii populatiei impotriva activitatilor ilicite, comisarii s-au deplasat la sediul a 36 de societati comerciale carora le-au aplicat amenzi contraventionale in valoare de 642 de milioane de lei pentru nerespectarea legislatiei in domeniu. Aceeasi situatie au descoperit-o comisarii si in cazul altor cinci firme care activau in domeniul producerii si comercializarii produselor de panificatie, care, pentru faptele savirsite, au fost amendate cu 45 de milioane de lei.


Patru societati comerciale au refuzat sa prezinte documentele la control


Amenzi substantiale, in valoare de peste 700 de milioane de lei, au primit 35 de societati comerciale, avind obiect de activitate prestarile de servicii, precum si 15 agenti economici care vindeau bauturi alcoolice, cafea si tigari in baruri si discoteci, firme amendate cu 250 de milioane de lei pentru incalcarea actelor normative in vigoare. Pe linga aceasta, celor 15 societati comerciale le-a fost confiscata suma de 82 de milioane de lei, care a fost virata la bugetul statului. Cea mai mare amenda au acordat-o comisarii Garzii Financiare unui numar de 135 de firme doljene, care au fost sanctionate contraventional cu aproape un miliard de lei, pentru ca au incalcat disciplina financiar-contabila. Dintre cele 241 de firme controlate, comisarii au sesizat organele de cercetare penala in cazul a patru societati comerciale care se sustrageau de la plata obligatiilor fiscale, pentru a obtine bani prin nedeclararea veniturilor impozabile. De asemenea, comisarii au descoperit ca toate cele patru firme au omis sa evidentieze in actele contabile operatiunile comerciale efectuate si veniturile realizate, iar, atunci cind au facut-o, au inregistrat operatiuni si cheltuieli fictive. Cind au fost luati la intrebari de comisari, reprezentantii societatilor comerciale in cauza au refuzat sa prezinte la control documentele justificative si actele de evidenta contabila.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS