11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMischie a lasat fara sef Biroul PNA din Tirgu Jiu

Mischie a lasat fara sef Biroul PNA din Tirgu Jiu

Numarul mare de dosare in care este cercetat fostul baron de Gorj, Nicolae Mischie, a determinat conducerea PNA Bucuresti sa il cheme in ajutor pe seful Biroului Teritorial al PNA Tirgu Jiu, procurorul Danut Volintiru. Este a doua saptamina in care PNA Gorj nu are sef. Sederea lui Volintiru in Capitala s-ar putea prelungi, intrucit, la Bucuresti, a mai ajuns un dosar care vizeaza licitatia organizata de Consiliul Judetean Gorj, pentru modernizarea Casei Ganescu din Tirgu Jiu, folosita drept casa de oaspeti. Prim-procurorul Gheorghe Emil Mota, seful Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, a precizat ca dosarul „Ganescu“ nu a mai fost returnat. Ancheta vizeaza modul in care Consiliul Judetean Gorj a organizat licitatia pentru lucrarile la casa de oaspeti. La licitatie au participat doua dintre firmele omului de afaceri Clement Mocanu, care la un moment dat a fost administrator al SC ARC SA Tirgu Carbunesti. Acesta si-a facut singur concurenta. Mai mult decit atit, procurorii au constatat ca au fost dispuse si plati in avans catre firma omului de afaceri româno-american.


Dare si luare de mita…


Un alt dosar care se afla la PNA Bucuresti este cel care are la baza plingerea depusa de afaceristul american George Bigelow. Nicolae Mischie a fost prezent la Bucuresti saptamina trecuta pentru a i se prezenta concluziile expertizei realizate la resedinta familiei Mischie, fosta policlinica a orasului. Imobilul a fost primit mostenire de la matusa Lucica Bicescu. Lucrari de 400.000 de dolari ar fi fost realizate si la apartamentul lui Mischie din Bucuresti si la casa parinteasca din Godinesti. Procurorii anticoruptie verifica si alte acuzatii care i s-au adus lui Mischie si care au fost facute publice anul trecut, intr-un comunicat. Cel de-al treilea dosar care a fost trimis in urma cu o luna de la Tirgu Jiu se refera la acuzatii de luare de mita, care il privesc atit pe Nicolae Mischie, cit si pe mai multi functionari publici din Gorj. O agenda cu peste 100 de nume de persoane care ar fi primit sume de bani sau bunuri a fost gasita la firma omului de afaceri din Novaci, Relu Stefanoiu, prieten de nadejde al fostului presedinte al Consiliului Judetean Gorj si administrator al SC SENACO Novaci. In vizorul anchetatorilor au intrat alaturi de Mischie, angajat la Universitatea „Constantin Brâncusi“ si Maria Dumitrascu, primar al comunei Berlesti, Nicolae Isar, angajat al Directiei de Ape Jiu Craiova – sucursala Gorj, Grigore Draganescu, director al Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Gorj, Gabriel Ungureanu, angajat al Directiei Tehnice din cadrul CJ Gorj, Cristinel Faitar, primar in comuna Rosia de Amaradia, Ion Dondera, contabil la SGA Gorj, Viorel Croitoru, primar in comuna Bolbosi, si Daniel Ilie Pavel, angajat al Directiei Tehnice din CJ Gorj.


Trei dosare si la Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj


Procurorii gorjeni il ancheteaza si ei pe Mischie in trei dosare penale. Fostul presedinte al CJ Gorj este cercetat penal pentru evaziune fiscala, in dosarul „SANDANIC“, care a fost deschis in urma plingerii lui Gheorghe Motea. Fostul sef al tipografiei lui Mischie a declarat in fata anchetatorilor ca au fost tiparite mai multe carti pentru care nu s-a achitat nimic. Vinzarea cartilor s-a produs fara inregistrarea in contabilitatea firmei a sumelor de bani rezultate. In acest fel s-a realizat practic sustragerea de la plata obligatiilor catre bugetul de stat. Dosarul „Licitatiilor“, in care la un moment dat s-a dispus chiar arestarea pe cinci zile a lui Mischie, se afla in lucru tot la Parchetul Judetean. In dosarul respectiv au mai fost retinuti pe baza de ordonanta doi angajati ai CJ Gorj si o primarita. Acuzatiile care li s-au adus constau in abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, fals in inscrisuri oficiale si uz de fals. In atentia procurorilor au mai intrat aproape 20 de angajati din cadrul consiliului judetean, implicati direct sau indirect in organizarea de licitatii sau receptii de lucrari de pietruire sau asfaltare de drumuri. In dosarul „SMANIC“, ex-baronul este acuzat de contrabanda cu masini, fals si uz de fals. Procurorii sustin ca Mischie s-ar fi sustras de la plata taxelor vamale pentru doua autoturisme aduse din Italia pe firma sa SMANIC SRL, fara activitate si infiintata intr-o zona defavorizata. Intr-un singur dosar, cel de-al saptelea, Nicolae Mischie a fost trimis in judecata pentru contrabanda cu arme si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS